Tentațiile funcției publice

Când discutăm despre faptele de natură penală săvârșite de către funcționarii publici, tindem să ne gândim îndeosebi la faptele de corupție, precum luarea și darea de mită sau traficul și cumpărarea de influență. Totuși, legiuitorul a inclus faptele săvârșite de către funcționarii publici într-un titlu din Codul penal intitulat: „Infracțiuni de corupție și de serviciu”.

Prima infracțiune în cadrul capitolului „Infracțiuni de serviciu” din Codul penal care incriminează funcționarul public este „delapidarea”. Conform art. 295 Cod penal, delapidarea reprezintă „însușirea, folosirea sau traficarea, de către un funcționar public, în interesul său sau pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau administrează”. Această faptă se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică și, de asemenea, tentativa la această faptă este pedepsită.

Această faptă reprezintă tot un abuz de putere al funcționarului public, care are în responsabilitate / gestiune bani, valori sau bunuri materiale și pe care și le însușește, le folosește sau le înstrăinează ilegal, aducând prejudicii de natură pecuniară instituției în care își desfășoară activitatea profesională. Elocvent în acest sens este cazul a doi funcționari publici cu funcții de conducere în cadrul Registrului Auto Român.

Prin decizia penală nr. 491 din 10.04.2018, Curtea de Apel București a hotărât condamnarea inculpaților C.O., fost director general la Regia Autonomă – Registrul Auto Român (RAR) și C.F.C., director tehnic, la data faptei, în cadrul RAR, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare cu consecințe deosebit de grave. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul C.F.C. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 zile, în cadrul Administrației Domeniului Public – Sector 1 sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului – Sector 6. Obligă, în solidar, inculpații C.O. și C.F.C. să plătească părții civile Registrul Auto Român suma de 876.610 euro, echivalentul în lei, la data efectuării plății, reprezentând prejudiciul produs părții civile.

Cei doi funcționari publici au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, la data de 27 mai 2013.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 3 iunie – 16 septembrie 2008, cei doi directori din cadrul Registrului Auto Român, sub pretextul construirii unui poligon de încercări autovehicule, au făcut demersuri pentru achiziționarea unui teren în suprafață de 536.140 mp, situat în extravilanul comunei Roata de Jos, județul Giurgiu, la un preș cu mult mai mare decât valoarea sa de piață, cauzând instituției un prejudiciu în cuantum de 1.076.509 euro, reprezentând diferența dintre prețul de achiziție (1.179.508 euro) și valoarea de piață a terenului (102.999 euro), la data cumpărării.

Terenul a fost achiziționat prin încălcarea procedurilor privind evaluarea ofertelor de vânzare bunuri imobile, la un preț de 2,2 euro/mp, în condițiile în care vânzătorul terenului anunțase public, prin mijloace de informare în masă, o ofertă de vânzare a terenului la prețul de 0,75 euro/mp. De asemenea, memoriul tehnic de realizare a poligonului, semnat de inculpatul C.F.C. în calitate de director tehnic, a fost întocmit nedocumentat și nerealist, atât din punct de vedere al costurilor de amenajare, cât și al dimensiunilor. Astfel, configurația terenului pentru construirea poligonului a fost modificată de mai multe ori pentru ca, în final, să corespundă cu suprafața de teren oferită spre vânzare.

Registrul Auto Român s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal, cu suma de 1.076.509 euro, reprezentând prejudiciul adus regiei prin încheierea Contractului de vânzare – cumpărare a terenului. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând celor doi inculpați.

Comisar-șef de poliție Bogdan-Vasile GHIORGHIȚĂ

Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.