Topul firmelor bucurestene

La finalul lunii octombrie, s-a desfasurat cea de a 18-a editie a Topului firmelor bucurestene organizat de catre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) la Complexul Expozitional Romexpo.

Topul a evidentiat rezul­ta­tele obtinute de so­cie­ta­tile bucurestene in anul 2010, iar la fes­ti­vi­ta­te au luat parte repre­zen­tanti ai presedintiei si gu­ver­nu­lui, ministerelor economice, au­to­ritatilor locale, reprezentanti ai unor patronate si ai firmelor laureate.

In Topul pe 2010 sunt 3.898 de firme laureate, selectionate din 127.405 de societati care au de­pus bilantul pe 2010, dintre care numai 26.872 au intrunit cri­te­riile de eligibilitate. „Criteriile pro­movate de noi, sistemul ca­me­ral, pentru identificarea perfor­man­tei reale, diferentiaza sem­ni­fi­ca­tiv Topul cameral prin aspectul ca­litativ, prin nota de elitism, care asi­gura superioritate fata de topu­rile organizate de diferite structuri inregistrate in Romania“, a spus presedintele CCIB, Sorin Dimitriu.

CCIB premiaza managementul performant

Aceasta a fost deviza sub care s-a desfasurat actuala editie a Topului. „Laureatii actualei editii a Topului au demonstrat ca se poate face performanta in conditii atat de vitrege, incat ele ameninta sa modifice scena afacerilor glo­bale. Premiantii de azi, cei care au fa­cut performanta in dificilele con­ditii ale anului trecut, merita din plin sa le recunoastem gloria de a fi triumfat in conditii in care com­pa­nii de anvergura internationala au traversat cu dificultate anul 2010“, a subliniat Sorin Dimitriu. Printre criteriile utilizate de CCIB la elaborarea Topului firmelor bu­cu­restene, se numara cifra de afa­ceri neta a unei companii, profitul din exploatare, rata profitului din ex­ploatare, care reprezinta ra­por­tul dintre profitul din exploatare si cifra de afaceri, eficienta util­i­za­rii resur­selor umane, respectiv raportul dintre valoarea adaugata ob­tinuta si numarul mediu de sala­riati pe care l-a avut respectiva fir­ma in 2010, precum si eficienta uti­lizarii capitalului angajat. Con­form meto­do­logiei, firmele au fost impartite in sase domenii de activitate, iar in cadrul fiecarui do­me­niu, companiile sunt impartite pe cinci categorii de marime, res­pec­tiv intreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si micro­in­tre­prinderi.

Amploarea Capitalei

„A fi premiant in Topul firmelor bucurestene este un lucru dificil, din cauza concurentei puternice din Capitala“, a spus Sorin Di­m­i­triu, care a precizat ca „Bucu­restiul s-a plasat pe locul 27 in topul celor mai bune 36 de des­tinatii pentru afaceri din Europa, potrivit unui studiu realizat de Cushman&Wakefield“. Practic, nici un domeniu nu este slab re­prezentat in Capitala. Comertul bucu­restean detine peste 25% din suprafata de vanzare si din desfacerile cu amanuntul la nivel national. Cele mai importante retele de hipermarketuri si super­mar­keturi sunt, de asemenea, pre­zente in Capitala. Bucurestiul este si principalul centru financiar-bancar al tarii, aici aflandu-se circa 90% dintre bancile care opereaza in Romania. La nivelul Capitalei, productia industriala a inregistrat, in intervalul iulie-decembrie 2010, precum si in luna februarie a acestui an, cresteri fata de pe­rioada corespunzatoare a anului precedent. Cel mai mare oras al tarii are si un potential industrial important. „Parcurile industriale si tehnologice din imediata veci­na­tate a Capitalei sunt si vor fi puncte puternice de atractie pen­tru companiile multinationale si pentru cele locale. Este necesara, insa, o politica pentru atragerea de noi investitori si dezvoltarea de noi capacitati de productie. De ase­menea, se impune si incura­ja­rea industriilor care pun in valoare punctele forte locale (populatie tanara, educata, vorbitoare de limbi straine)“, considera prese­din­tele CCIB.

Repere in Topul firmelor 2010

Locul 1 – Fabricarea cimentului, varului si ipsosului – intreprinderi foarte mari – Holcim

Locul 1 – Fabricarea cimentului, varului si ipsosului – intreprinderi mari – Lafarge Ciment

Locul 2 – Fabricarea cimentului, varului si ipsosului – intreprinderi mari – Carpatcement Holding

Locul 1 – Lucrari de constructii a drumurilor si a cailor ferate – intreprinderi foarte mari – Tehnologica Radion

Locul 1 – Lucrari de constructii a drumurilor si a cailor ferate – intreprinderi mari – Delta ACM

Locul 2 – Lucrari de constructii a drumurilor si a cailor ferate – intreprinderi mari – Euro Construct Trading 98

Locul 1 – Transporturi rutiere de marfuri si servicii de mutare – intreprinderi mari – Transpeco Logistics & Distribution

Locul 1 – Transporturi rutiere de marfuri si servicii de mutare – intreprinderi mijlocii – Holleman

Locul 2 – Transporturi rutiere de marfuri si servicii de mutare – intreprinderi mijlocii – Klacska

Locul 3 – Transporturi rutiere de marfuri si servicii de mutare – intreprinderi mijlocii – Whiteland Logistics

Locul 1 – Activitati anexe pentru transporturi – intreprinderi mijlocii – Gefco

Locul 2 – Activitati anexe pentru transporturi – intreprinderi mijlocii – Autoritatea Aeronautica Civila Romana

Locul 3 – Activitati anexe pentru transporturi – intreprinderi mijlocii – Transfer International Spedition

Locul 1 – Comert cu autovehicule – intreprinderi mari – Renault Commercial Roumanie

Locul 2 – Comert cu autovehicule – intreprinderi mari – Serus

Locul 3 – Comert cu autovehicule – intreprinderi mari – Auto Cobalcescu

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.