TRANSLOG Connect 2014: Cele mai bune practici în ECE

Congresul TRANSLOG Connect, cel mai important eveniment de transport, logistică şi supply-chain din Europa Centrală şi de Est, aflat la a patra ediţie, s-a desfăşurat pe 25 şi 26 noiembrie 2014 la Budapesta. La eveniment au participat peste 500 de factori de decizie din peste 30 de ţări.

TRANSLOG Connect a avut loc la Corinthia Grand Hotel Royal din capitala Ungariei, unde delegaţii au avut şansa de a se întâlni cu furnizori de soluţii de marcă din Europa, care şi-au prezentat gama de produse şi servicii şi au oferit posibile răspunsuri la cele mai presante provocări din industrie. Peste 2.000 întâlniri „unu-la-unu”, prestabilite prin intermediul unui instrument online de programare (Meeting Scheduler), au avut loc în timpul celor două zile ale evenimentului, pentru a sublinia, o dată în plus, importanţa practică a acestuia.

Conferinţe de excepţie

Programul de conferinţe a fost foarte bine primit de către audienţă. Dintre numeroasele prezentări, una dintre cele mai populare a fost cea a Prof. Dr. Sebastian Kummer, de la Universitatea de Afaceri şi Economie din Viena, care a adus în atenţia publicului performanţele logistice la nivel european ale statelor Europei Centrale şi de Est (ECE) şi cum anume concurează între ele ţările prin intermediul logisticii.

Prezentarea doctorului Kummer a subliniat evaluarea perfomanţei logistice a statelor europene (LPI) şi master-panurile existente în domeniu, a analizat problemele care influenţează eficienţa transportului feroviar şi a scos în evidenţă tendinţele porturilor europene, conexiunile acestora şi posibila dezvoltare viitoare a porturilor la Marea Neagră. Nu în ultimul rând, Sebastian Kummer a prezentat câteva detalii despre tendinţele viitoare din logistică, în contextul computerizării producţiei, având ca bază tehnologică o fuziune a tehnologiilor fizice, IT şi internet, sisteme cyber-fizice care vor schimba faţa logisticii.

De asemenea, delegaţii au asistat la prezentări realizate de profesionişti de top din industrie, precum Chaim Huijsman, şeful departamentului de corporate sales la Gebrüder Weiss, care a vorbit despre tendinţele din logistică, Bernard Lefevre, director pentru CEEMEA Logistics Purchases la P&G (cum să devii şi să rămâi un furnizor de succes pentru OEM), Michael Glacner (director servicii clienţi ECE la Unilever) împreună cu Jim Dickson (CE Supply Chain Development Manager la Tesco) – despre colaborarea celor două companii, şi Rogier van Zon, şeful departamentului de depozitare şi distribuţie şi export control officer la TP Vision, care a lansat întrebări privind siguranţa în supply-chain.

De asemenea, în cadrul celei de-a patra ediţii a TRANSLOG Connect, participanţii au avut ocazia de lua parte la vizite speciale organizate la facilităţile SMR, Unilever sau Mercedes-Benz.

Premii de excelenţă

Cea de-a doua ediţie a Ceremoniei Premiilor de Excelenţă în Logistică şi Supply Chain în Europa Centrală şi de Est a fost deschisă de către dr. Zoltan Door, preşedintele Asociaţiei Ungare de Logistică, urmat de către prof. dr. Sebastian Kummer, care a anunţat câştigătorii şi a înmânat premiile lui CHEP şi Flextronics.

Înscrierile au fost evaluate de un juriu independent, care a avut în vedere nivelul inovaţiei, transferabilităţii proiectelor, sustenabilităţii, eficienţa costurilor şi plus-valoarea oferită clienţilor. Proiectele au trebuit să fie implementate într-una dintre ţările ECE, la una dintre cele două categorii: producători şi retaileri în primul rând, sau furnizori de servicii, cu un proiect destinat clienţilor – în al doilea rând.

Paleţi mai eficienţi

CHEP, câştigătorul în categoria furnizorilor de servicii, a participat cu un proiect de quarter pallet (600 x 400 mm). Noul produs permite construirea mai rapidă a platformelor promoţionale, este mai ergonomic în manipulare, are o amprentă de carbon mai mică, este mai stabil, mai flexibil şi permite implementarea proiectelor de urmărire RFID într-o manieră mai puţin costisitoare. Noul produs a fost introdus în 2014 şi prezintă multe inovaţii. Rezultatele unui audit realizat de către RDC Environment au arătat că noul palet „sfert” are o amprentă de carbon cu 10% mai mică decât generaţia precedentă, lucru care a fost obţinut prin creşterea proporţiei de materiale reciclate de la 42 la 50% în componenţa paletului, prin scăderea masei materialelor de la 2,1 la 1,94 kg şi creşterea capacităţii de cuplare a paletului, fapt care permite stivuirea a 36 paleţi în loc de 30.

Soluţie IT… câştigătoare

Flextronics este câştigătorul pe categoria industrială, care a dezvoltat o soluţie integrată de IT pentru supply chain, care permite planificarea şi controlul întregului proces şi realizarea unui grad înalt de automatizare. Economiile hardware de 3,5 milioane USD, reducerea inventarului cu 6 milioane USD şi a spaţiului cu 2.500 mp sunt cu adevărat impresionante. Juriul are convingerea că soluţia implementată poate reprezenta o adevărată placă turnantă pentru afacere, prin utilizarea unor soluţii standard şi prin implementarea rapidă cu o gamă largă de configuraţii destinate cerinţelor speciale ale clienţilor.

Flextronics operează în zona ECE şi în special în Ungaria de mult timp şi în cadrul aplicaţiei a fost luat în considerare modul în care entitatea maghiară reacţionează la schimbările industriei şi modul în care este capabilă să facă faţă presiunii producătorilor asiatici şi a sucursalelor asiatice ale companiei asupra producţiei din Ungaria. Pentru a concura cu China, este nevoie de eficienţă, un grad înalt de calitate, timp rapid de reacţie, procese robuste şi servicii excelente, pentru a oferi soluţii customizate care să combine mai multe industrii.

Prin implementarea de metode Lean, Flextronics Ungaria a identificat zone care pot fi îmbunătăţite în controlul inventarului, în livrările on-time (OTD), în servicii şi în domeniul satisfacţiei clienţilor. Cerinţele acestora în domeniul supply-chain au fost echilibrate în mod proactiv prin sincronizare şi previzionare, procesele de cerere şi ofertă fiind optimizate pentru a creşte flexibilitatea şi a reduce gradul de variabilitate.

Măsurile aplicate au inclus formarea unei echipe puternice din punct de vedere funcţional şi focalizată pe necesităţile clienţilor, stabilirea unor volume „best-in-class” (flexibilitate în îndeplinirea previziunilor clienţilor), a unor servicii „best-in-class” pentru clienţi, dezvoltarea unor servicii integrate pe verticală şi generarea de noi oportunităţi de afaceri, cu clienţi noi şi existenţi.

Prin integrarea şi managementul noilor procese de supply-chain, Flextronics Ungaria a reuşit reducerea inventarului cu 31%, a zilelor de aprovizionare (DOS) cu 22%, o îmbunătăţire a indicelui de satisfacţie a clienţilor cu 45% şi a livrărilor on-time (OTD) cu 11%.

Astfel, TRANSLOG Connect reprezintă nu numai un bun prilej de networking şi de colaborare, ci o platformă ideală pentru a afla cele mai noi idei din industrie şi pentru a dobându know-how-ul necesar aplicării celor mai bune practici în materie.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.