UNTRR sustine noul Cod al Muncii

In cadrul unei conferinte organizate de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), reprezentantii Uniunii si-au aratat sprijinul pentru proiectul Guvernului de a modifica Codul Muncii.

Discutia a atins multe subiecte sensibile care afecteaza lumea transporturilor, dar nu numai. Unul dintre punctele pe care s-a pus accent in cadrul acestei conferinte a fost, pe langa simplificarea Codului Muncii, anularea contractelor colective de munca.

Viziunea UNTRR

Din punctul de vedere al UNTRR, barierele administrative introduse prin Codul Muncii si Contractele Colective de Munca scot firmele romanesti si angajatii acestora din competitia pentru piata europeana si cea globala. Doar succesul produselor si serviciilor realizate de companiile din Romania pe pietele europene si internationale poate aduce plusvaloare la nivel national si crestere economica. Concurenta acerba ne ce sita calificare, eficienta, productivitate si nu risipa energiei pe dispute administrative interne. Nu mai pot fi acordate celor necalificati drepturi de decizie in companii si drepturi materiale fara legatura cu rezultatele livrate. Ambele abor dari scot firmele romanesti din competitia globala, deoarece in acest fel nu se vor putea niciodata lua decizii strategice si de eficienta si nici nu se va putea dezvolta o companie prin de capitalizare, pen tru extragerea unor drepturi salariale decuplate de la orice rezultat. „Toata lumea se uita cu mare admiratie la SUA, dar foarte putini stiu ca acolo sunt poate cele mai dure relatii de munca intre patron si angajat si nu conteaza decat valoarea omului pe piata muncii si nimic altceva“, a spus Radu Dinescu, secretar general UNTRR.

Punctele sensibile

Protectia sociala trebuie intelea sa si realizata in mod transparent si direct conform nevoilor reale. Contractele colective de munca reprezinta si o discriminare la nivel national, avand in vedere conditiile economice extrem de diverse dintre diferitele zone ale tarii. Plata asigurarilor de sanatate ar trebui sa fie lasata in cea mai mare parte la libera alegere a contribuabilului, pentru a-si putea alege furnizorul de servicii de sanatate, contribuind astfel si la dezvoltarea unui sistem privat de sanatate, asa cum exista in tarile vestice. Statul ar trebui sa intre in competitie cu sistemul privat de servicii medicale si sa atraga clientii prin serviciile oferite si nu prin impunere. Totodata, conform reprezentantilor UNTRR, sistemul de pensii de stat, care si-a pierdut credibilitatea in istoria recenta, ar trebui lasat in competitie cu sistemele private. Fondul de sanatate se compune din 31% retinuti teoretic de la angajat si angajator, 10,5% si 20,8%, dar, practic, discutam de bani platiti de firma. Iar ambele procente se raporteaza la salariul brut de incadrare, adica o cifra fictiva, umflata doar pentru a creste baza de impozitare.

Solicitarile Uniunii

Pentru a indrepta actuala situatie, UNTRR are anumite propuneri, precum instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiective pe performanta individuala, eliminarea restrictiilor de a face angajari dupa concedieri, modificarea criteriilor la concedierea colectiva, liberalizarea conditiilor pentru angajatii temporari, modificarea prevederilor referitoare la timpul de lucru si simplificarea si aplicarea uniforma a legislatiei la nivel national. „Este nevoie de flexibilizare, care inseamna sa avem o lege simpla, bazata pe respectul personalului angajat, pe calificarea lui, adica valoarea pe care o ofera companiei si pe care angajatorul trebuie sa o plateasca“ a afirmat Ion Lixandru, vicepresedinte UNTRR.

Constantin Isac, presedinte UNTRR:

Criza ne-a pus sa analizam resursele pe care le avem in competitia europeana sau chiar globala. Ne-a facut sa ne gandim cum ar putea fi modificate conditiile din contractele de munca astfel incat relatia noastra cu angajatul sa devina mai flexibila, sa stimuleze munca, calitatea ei, productivitatea si rezultatul muncii, din care angajatul va primi o parte importanta reprezentata de salariu. Multe aspecte ne-au dus la aceasta pozitie, de a sprijini actiunea Guvenului de a modifica codul muncii. Modificarile se refera la conditii de angajare si dezangajare, de stabilire a obiectivelor de performanta individuala, conditii ce privesc munca temporara sau timpul de lucru. Am avut in vedere tot ce inseamna relatia noastra cu angajatul, dar si noutatile care au venit din partea legislatiei europene.

Radu Dinescu, secretar general UNTRR:

Patronatele solicita flexibilizarea conditiilor de pe piata muncii pentru a putea creste competitivitatea si performanta companiilor pe care le reprezinta. Daca vrem ca firmele romanesti, care reprezinta motorul dezvoltarii economiei, sa fie competitive pe piata europeana, trebuie sa le oferim posibilitatea sa fie extrem de flexibile si sa isi poata utiliza la maxim angajatii. Sa poata sa stabileasca criterii de performanta, sa poata sa concedieze atunci cand nu mai au nevoie de forta de munca. Nu cred ca exista o firma care sa angajeze oameni doar ca sa ii dea afara. In Romania se vorbeste de contracte colective si de concedieri colective, concedieri care se fac pe niste principii mai mult sociale, de protectie sociala si nu in zona de eficienta, ori compania care concediaza trebuie sa ramana cu cei mai buni oameni, cei mai eficienti.“

Ion Lixandru, vicepresedinte UNTRR:

Romania colecteaza doar 30% din impozitele si taxele care revin bugetului de stat. Eu unul ma simt oprimat pentru ca trebuie sa imi platesc luna de luna obligatiile catre stat, in conditiile in care autoritatile platite sa colecteze acesti bani ascund faptul ca ei colecteaza doar 30%. Problema este ca noi, cei 30% care platim, suntem minoritari, dar trebuie sa tinem in spate tot sistemul. Ministrul finantelor a anuntat ca va incepe lupta impotriva evaziunii cu miliardarii din Top 300. Asta pentru ca in Top 300 nu este nici o companie de stat, iar cea mai mare datorie la buget o are Valea Jiului si, an de an, se recalculeaza bugetul, pentru ca aceia de acolo nu si-au platit taxele si aceste costuri trebuie sa le suportam noi cu totii.“

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.