A venit vremea tinerilor manageri în logistică?

Wim Bosman

Se pare că da. La mai puţin de 30 de ani, Alexandru Panait este director operaţional în cadrul Wim Bosman România, după ce a confirmat şi a fost format în cadrul companiei. La baza startului pe acest drum, plasat la puţin timp după absolvirea facultăţii, a stat ATITUDINEA… elementul principal pe care Emil Ion, directorul executiv al companiei, îl caută în fiecare tânăr care încearcă să îşi croiască o carieră în logistică.

Alexandru Panait a urmat cursurile Facultății de Transporturi din cadrul Politehnicii București, fiind orientat inițial către ramura feroviară. După o scurtă experiență în cadrul uni companii de profil a „schimbat macazul” către logistică, domeniu atins tangențial în facultate. De fapt, totul a început, chiar la finalul facultăţii, atunci când Alexandru a decis să îşi bazeze lucrarea de licenţă pe date privind compania Wim Bosman România. L-a cunoscut, cu acea ocazie, pe Emil Ion şi a găsit deschidere.

„La puţin timp după această experienţă, am aplicat pentru un post de logistic engineer. Este o poziţie entry-level, care îţi permite să te implici în diverse proiecte și unde îți poți demonstra calitățile“, îşi aminteşte Alexandru Panait. Apoi, totul s-a desfăşurat rapid. La numai 6 luni după angajare, Wim Bosman România a semnat un contract cu un client foarte important, iar Alexandru a făcut parte din echipa de implementare, fiind numit team lider pe segment administrativ. După un an și câteva luni în această poziție, a intrat în programul „Management Trainee Europe” al Wim Bosman, dedicat tinerilor cu potențial de a deveni manageri.

Emil Ion

„Chiar dacă am luat în calcul rezultatele obţinute de Alexandru în activitatea desfăşurată în cadrul companiei, atitudinea a fost cea care a contat cel mai mult”, ne-a explicat Emil Ion, directorul executiv Wim Bosman România.

Un an de pregătire în Belgia şi Olanda

„În cadrul programului Management Trainee Europe am lucrat în Belgia timp de 6 luni. Pe baza experienței de implementare din România, am condus un proces similar dar, în acest caz, pentru dezvoltarea logisticii pieselor de schimb, oferind de asemenea suport timp de 2-3 luni după încheierea implementării. Apoi am ajuns în Olanda pentru a face parte din echipa de suport vânzări, pentru ca, după aproximativ un an, să revin în România. În ţară, mi-am continuat activitatea pe segmenetul de vânzări și business development, ulterior.”

În prezent, Alexandru Panait este director operaţional, o poziţie pe a cărei răspundere o simte, dar care nu îl sperie.

„Încerc să fiu mai atent la tot ceea ce zic și la tot ceea ce fac, pentru că, atunci când coordonezi aproximativ 100 de persoane, fiecare lucru contează. Poziția pe care o ocup acum reprezintă o provocare imensă și sunt încă entuziasmat, dar nu copleșit. Sunt conștient de responsabilitatea pe care o am și îmi face plăcere să caut soluții pentru provocările ce apar în noul rol”, a afirmat directorul de operațiuni al Wim Bosman.

Alexandru Panait
Alexandru Panait

O strategie pe termen lung

Dar evoluţia pe care Alexandru Panait a avut-o în cadrul Wim Bosman România nu reprezintă un caz singular, ci un rezultat al unei strategii pe termen lung privind pregătirea viitorilor manageri, care începe să îşi arate roadele. De altfel, compania are semnat un acord cu Facultatea de Transporturi din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, primind tineri studenţi în practică şi oferindu-le datele necesare pentru realizarea de lucrări de licenţă.

„Suntem într-o permanentă căutare de persoane potrivite pentru poziţia de logistic engineer. Avem poarta deschisă pentru cei ce au dorință și atitudine, nicidecum experiență. Căutăm tineri pe care să îi formăm, așa cum făcut-o cu Alexandru Panait. Concret, atitudinea de care vorbim înseamnă să îți pese și să vrei să înveți. La fel am pornit și eu în urmă cu 25 de ani”, a menţionat Emil Ion.

„Căutăm, mai exact, curiozitatea și dorința de a ști ceea ce se întâmplă, nu numai în fișa postului său ci și în stânga-dreapta-sus-jos. Să existe sete de cunoaștere și dorință de a ajunge sus. De aici se pornește, apoi se continuă cu inițiativă și perseverență”, a completat Alexandru Panait. În acest moment, Wim Bosman România are trei participanți în cadrul programului „Management Trainee Europe”, care se desfășoară în 4 sesiuni anuale, în care cursanții îi au alături pe cei din top management-ul grupului, dar și country manageri.

Wim Bosman estimează o creștere cu 15% în 2016

Wim Bosman România a raportat, pentru 2015, o cifră de afaceri de 62.493.000 lei, în creștere cu 6,25% față de 2014. Profitul a ajuns la 1.438.000 lei, majorat cu 8,51% față de anul precedent, în baza eficientizării proceselor și operațiunilor interne, derulate în 2015. Evoluţia pozitivă a fost generată de creşterea volumului de activitate prestat pentru clienţii vechi, dar şi ca urmare a încheierii unor noi colaborări cu clienți din zona de retail și FMCG.

În paralel, au fost investiţi 500.000 de euro pentru înnoirea flotei de camioane și optimizarea infrastructurii IT. Pentru 2016, Wim Bosman România a bugetat o creștere a cifrei de afaceri cu 15%, în comparație cu 2015, și își propune să investească 1 milion de euro pentru achiziția de mașini, utilaje și echipamente de lucru, dar și noi unități de transport.

De asemenea, se analizează posibilitatea de a crește capacitatea logistică proprie, cu investiții de peste 2 milioane de euro.

„Principalul atu al Wim Bosman este reprezentat de atitudine. Este o linie foarte subțire, dar clientul poate cuantifica, în monedă, serviciile oferite de noi, alături de atitudinea pe care o avem. De la preluarea de către grupul Mainfreight, modul în care ne evaluăm calitatea este în primul rând prin ochii clientului și apoi prin standardele proprii și indicatorii interni. Am păstrat ceea ce era bun în Wim Bosman, know-how-ul și experiența operațională, iar schimbările aduse se văd la nivel de cultură și mentalitate”, a concluzionat Alexandru Panait.

Wim Bosman România este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa locală de transport şi logistică. Compania oferă soluţii integrate de depozitare, transport şi distribuţie specifice fiecărui client în parte. Începand cu 2011, Wim Bosman a devenit subsidiara din Europa a Mainfreight, grup logistic prezent în Oceania, Asia, USA şi Europa prin 211 filiale, peste 5.200 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de aproximativ 1 miliard de euro.

Alexandru Panait, director operaţional Wim Bosman România: „Deși trebuie să coordonez aproape 100 de persoane și sunt mai tânăr decât cei mai mulți dintre ei, vârsta mea nu a reprezentat o problemă, deoarece încerc să stabilesc direcția în care trebuie să mergem împreună cu ei. Nu este „așa am vrut eu” ci „așa am descoperit împreună că este cel mai bine”.

Emil Ion, director executiv Wim Bosman Romania: „Unul dintre actorii principali care au stat la baza rezultatelor pozitive pe care le-am avut în ultimul an a fost Alexandru Panait, aflat, până în urmă cu o lună, în poziţia de Business Developent Manager. Sunt sigur că, împreună cu astfel de oameni, putem previziona creşteri importante în următoarea perioadă.“

„Anul 2015 a însemnat pentru noi o perioadă de consolidare, în care am crescut prin eficientizarea proceselor şi dezvoltarea de noi parteneriate. În cursul anului 2015 ne-am concentrat pe dezvoltarea operaţiunilor din hub-ul din centrul ţării, de la Cluj Napoca, iar rezultatele regionale s-au concretizat în creşterea semnificativă a cifrei de afaceri şi adăugarea de noi clienţi în portofoliu.”

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.