VW ID.Buzz LWB este pe drum

În premieră europeană, a fost prezentat publicului van-ul VW ID.Buzz LWB (cu ampatament lung). Acesta poate acomoda 7 persoane, este propulsat de un nou motor electric și este alimentat de o nouă baterie.

Festivalul VW Bus, desfășurat la Hanovra, în Germania, între 23-25 iunie, a adus în prim plan viitorul ID.Buzz, un microbuz electric ce a avut parte de o prezentare de 5 stele. Ewan McGregor, actorul de la Hollywood, cunoscut publicului din Star Wars și Trainspotting, a fost MC-ul evenimentului de prezentare.

După lansarea modelelor iconice în ceea ce privește design-ul, ID.Buzz Pro și ID.Buzz Cargo, a venit momentul în care Volkswagen Vehicule Comerciale mai face un pas și anunță acest nou model de ID.Buzz, cu ampatament lung. Prima livrare urmează să se facă în 2024.

Mai mult ID.Buzz

Cu o lungime de aproape 5 m și cu până la 7 locuri, ID.Buzz LWB poate fi folosit, acum într-o varietate mai mare de moduri. Lungimea suplimentară creează spațiu pentru un al treilea rând de scaune, pentru un portbagaj și mai încăpător și pentru o nouă baterie, mai mare, de 85 kWh (capacitate netă), care asigură, astfel, o autonomie și mai mare. Pe timp de iarnă, o nouă pompă de căldură mărește eficiența sistemului. În plus, ID.Buzz LWB va fi echipat cu un motor electric la fel de nou, de 210 kW (286 CP). Van-ul poate atinge 100 km/h în doar 7,9 secunde. Mai mult, o versiune cu tracțiune integrală (GTX), cu o putere de 250 kW (339 CP), a fost anunțată pentru lansare în 2024.

ID.Buzz GTX va accelera de la 0 la 100 km/h în doar 6,4 secunde, permițând circulația rapidă pe autostrăzi. Capacitatea netă a bateriei standard este de 77 kWh (brut: 82 kWh). Această baterie, mai mare, poate fi încărcată de la 10 la 80% în doar 25 de minute. Încărcarea se poate face atât acasă cât și la stațiile publice de încărcare AC. Se recomandă ca bateria să fie încărcată folosind o stație de 11 kW.

În materie de consum, estimativ, modelul ID.Buzz Pro are un consum de energie 20,6-22 kWh/100 (ciclu WLTP).

Noutățile aduse

Alte caracteristici noi ale microbuzului electric VW includ un afișaj head-up, un sistem de infotainment de ultimă generație și parcare la distanță, prin smartphone. O trapă panoramică de înaltă tehnologie, nou proiectată – cea mai mare dintre toate cele ce echipează modelele Volkswagen – evocă amintiri ale legendarului „Samba Bus” din anii 1950.

Designul acestei versiuni de ID.Buzz, cu ampatament lung (LWB), a fost creat în paralel cu versiunea ampatament normal (NWB). În procesul de dezvoltare, producătorul s-a asigurat că ambele modele prezintă proporțiile armonioase tipice și claritatea stilistică ale unui microbuz VW, în ciuda ampatamentului lor diferit. Versiunea NWB are 4.712 mm lungime, în timp ce noua variantă, LWB, măsoară 4.962 mm. Lungimea suplimentară este obținută prin creșterea ampatamentului de la 2.989 la 3.239 mm. În lateral, cei 250 mm suplimentari sunt repartizați între ușile glisante, care sunt cu 192 mm mai largi, și zonele dintre stâlpii C și roțile din spate, cu 58 mm mai lungi. Ambele modele au lățimea de 1.985 mm, fără oglinzi exterioare, și până la 1.927 mm înălțime, în funcție de echipare. Coeficientul de aerodinamicitate (Cd) este de 0,29, excelent pentru un microbuz.

Cele două versiuni, NWB și LWB, ale ID.Buzz au caracteristici comune de design. Avem o capotă în formă de V, o grafică atrăgătoare a farurilor cu LED și clasica parte din spate a microbuzului VW, cu bandă LED, care este continuă la ID.Buzz. Tipic pentru autobuzul VW: avem cinci finisaje diferite de vopsea, în două nuanțe. Combinația de culori Mono Silver (zona inferioară a caroseriei) și Candy White (în zona superioară) este una nouă.

Spațiu, spațiu, spațiu

ID.Buzz cu ampatament lung este unul dintre puținele vehicule electrice care poate găzdui cu ușurință echipamente de parapantă (până la 2.469 de litri spațiu de încărcare) sau poate transporta jumătate de echipă de fotbal, inclusiv saci de sport și mingi, către la un meci în deplasare, spre exemplu, având disponibile șase locuri plus șoferul. În funcție de configurație, acest ID. Buzz poate fi folosit ca un vehicul cu 5 locuri (2/3), cu 6 locuri (2/2/2, cu scaune individuale și cotiere în al doilea rând de scaune) și ca un microbuz cu șapte locuri (2/3/2) . Scaunul pasagerului din față, scaunele exterioare din al doilea rând și scaunele din al treilea rând sunt echipate standard cu puncte de ancorare ISOFIX și top tether pentru scaunul dedicat copiilor.

Noul microbuz cu ampatament lung oferă un portbagaj în formatul tipic de microbuz VW. În configurația cu 5 locuri, când este încărcat până la marginea superioară a spătarelor, volumul este de 1.340 de litri (la NWB este de 1.121 de litri). Dacă ID. Buzz LWB este încărcat începând din spatele primului rând de scaune, volumul crește până la 2.469 de litri. Acest lucru transformă portbagajul într-un compartiment de încărcare ce poate transporta echipamente de parapantă, biciclete și plăci.

Chiar și în situația în care la bord sunt șapte persoane, în spatele celui de-al treilea rând de scaune din ID.Buzz LWB, există un spațiu de depozitare de 306 litri.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.