WebEye: Instrumente utile

Pe piaţă există numeroase soluţii pentru monitorizarea consumului de carburant. În acest context, WebEye are o funcţie care măsoară cu precizie acest parametru, oferind date reale cu privire la starea actuală a nivelului de combustibil şi trimiţând automat un semnal de alarmă conducătorului de auto şi dispecerului dacă au avut loc fraude legate de carburant. Dar compania oferă şi alte aplicaţii.

Stilul de conducere al şoferilor influenţează foarte mult consumul de combustibil (menţinerea turaţiei motorului, utilizarea tempomatului, frecvenţa şi durata frânărilor intense, utilizarea retarderului etc). Cu serviciul Driving Style de la WebEye se pot analiza, evalua – acordând note şoferilor – şi îmbunătăţi, prin cursuri, abilităţile de condus ale şoferilor, putându-se reduce, astfel, cheltuielile de carburant cu aproximativ 5-8%.

Aplicaţia eDownload, din cadrul serviciului eTachograph, permite descărcarea de la distanţă a datelor de tahograf, nemaifiind nevoie ca transportatorii intracomunitari să-şi disloce maşinile pentru descărcarea memoriei, respectiv a cardului de tahograf, care conform legii, trebuie efectuată periodic (card tahograf – o dată la 28 de zile, memorie tahograf – o dată la 90 de zile). Cu descărcarea de la distanţă, firmele de transport pot evita drumurile inutile, necesare doar din punct de vedere administrativ; astfel, se pot economisi cantităţi semnificative de combustibil. Această aplicaţie are o influenţă indirectă asupra reducerea costurilor cu carburant.

Soluţii personalizate

Monitorizarea consumului de combustibil poate fi realizată prin mai multe metode. Una dintre soluţii presupune utilizarea unor sonde litrometrice capacitive instalate în rezervorul/rezervoarele camioanelor, care, împreună cu unitatea centrală (echipament GPS), oferă o soluţie optimă, care este, de altfel, cea mai căutată.

O altă posibilitate este prin prelevarea datelor din reteaua CAN. Autocamioanele de ultimă generaţie, prin sistemul propriu de măsurare a consumului de combustibil, oferă date din ce în ce mai exacte. Avantajul acestei soluţii este că nu mai necesită instalarea sondelor, ci este suficientă unitatea centrală, modelul cel mai performant.

Aplicaţiile WebEye pe platformele online prezintă datele furnizate de către soluţiile tehnice de mai sus fie în format grafic, fie în format tabelar, foarte uşor interpretabile de către utilizator. Pentru o vizualizare clară, de exemplu, extragerile de carburant sunt marcate cu roşu. Extragerile şi alimentările, de asemenea, pot fi setate pentru alarmare (sonoră) imediată.

Atitudinea pozitivă contează

Soluţiile WebEye oferă date în timp real, respectiv statistici şi evaluări, în primul rând pentru manageri de flotă şi dispeceri, şi contribuie la organizarea eficientă a activităţilor de transport de către dispecer, la comunicarea eficientă între şoferi şi dispecer etc. Pentru a avea o implementare de succes, trebuie, desigur, implicaţi şi şoferii. Folosirea interfeţei de comunicare din cabină sau respectarea indicaţiilor referitoare la stilul de conducere sunt elemente care necesită o atitudine pozitivă din partea acestora.

Dotarea efectivă a unui camion cu Soluţia WebEye poate dura de la o oră, până la câteva ore, în funcţie de complexitatea soluţiei tehnice. De exemplu, montarea sondelor litrometrice prelungeşte cu doua-trei ore acest termen. Implementarea software-ului, respectiv instruirea utilizatorilor (în funcţie de numărul acestora) poate dura şi până la câteva zile.

Sunt anumite caracteristici care pot determina tipul de soluţie, respectiv complexitatea acestuia, cum ar fi procesele de control şi de gestionare a flotei, care, la companii cu flote mari, sunt diferite şi mai avansate, însă, în mare parte, tipul de soluţie este aleasă în funcţie de bugetul companiei sau alţi parametri referitori la tipul sau vârsta flotei de camioane.

În funcţie de mărimea flotei, respectiv soluţia aleasă, recuperarea investiţiei poate fi realizată chiar şi în prima lună, dar nu în mai mult de un an de zile. Totuşi, contează foarte mult disciplina sau eficienţa proceselor de control din compania respectivă, din perioada de dinaintea implementării soluţiei.

Elemente care trebuie avute în vedere la alegerea soluţiei corecte

– necesităţile companiei

– problemele cu care se confruntă

– economiile realizate cu o astfel de soluţie

– bugetul

– tipurile de autovehicule

– tipul de transport efectuat

– serviciile oferite de sistem (rapoarte complexe/automatizate)

– serviciile aftersales ale furnizorului

– procesele sau sistemul de management implementat (TMS sau ERP).

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.