Bursa de Valori București, la un pas de o promovare majoră

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) anunță un progres important în procesul de promovare a pieței de capital din România în categoria piețelor mai dezvoltate la nivel global, spre statutul de piața Emergentă.

FTSE Russell, una dintre cele mai importante instituții internaționale care analizeaza piețele de capital și se bazează pe opiniile investitorilor și experților internaționali, a transmis către BVB o informare despre cea mai recentă evaluare a pieței de capital din România.

În adresa primită cu puțin timp în urmă, se atestă faptul că piața de capital locală îndeplinește toate criteriile necesare promovării în categoria superioară, cu o singură excepție – criteriul de lichiditate.

Analiza FTSE Russell, din martie 2016, subliniazăa îndeplinirea unei noi cerințe, privind “Costurile de tranzactionare – costurile implicite si explicite să fie competitive și rezonabile”.

Astfel, România a ajuns să îndeplinească 8 din cele 9 criterii impuse pentru a promova la statutul de piață Emergentă (FTSE-Secondary Emerging). Acest anunt reprezintă un succes major, care ne plasează la un pas distanță de a fi incluși pe “Lista scurta“ (Watch List) de către instituția de evaluare internațională.

În noul context, singurul criteriu care rămâne de indeplinit este cel al “Lichidității – suficienta lichiditate care să permită investiții internaționale mari” și care se referă, în fapt, la un anumit număr de companii mari, din perspectiva valorii de piață și a acțiunilor disponibile spre vânzare, care să înregistreze valori de tranzacționare ridicate.

BVB1

“Aceasta realizare a fost posibilă datorită existenței unui program de modernizare a pieței de capital românești. Programul a fost lansat la sfârșitul anului 2013 și a generat mai multe rezultate, implementate de Bursa de Valori București, Depozitarul Central, Autoritatea de Supraveghere Financiară și alte instituții, inclusiv autorități publice, precum și de către Parlamentul României. În mod similar, ceea ce este încă necesar este un Program de stat pentru privatizarea economiei prin intermediul pieței de capital. Acest demers are un rol important, inclusiv pentru atingerea obiectivelor legate de calitatea guvernantei corporative din companiile cu capital de stat și la cresterea productivității lor – subiecte fierbinți astăzi în România. Cu ceva timp în urmă, România a fost martora unor tranzacții de privatizare izolate, dar nu a avut niciodată un program bine structurat și concret în această privință, cu termene și obiective, cu resurse de execuție dedicate. Ar fi recomandat ca un astfel de program să includă o componentă educaționala, menită să explice de ce o piață de capital robustă și dezvoltată, sprijinită de stat, este benefică pentru bunăstarea cetățenilor români”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București.

La fiecare sase luni, Comitetul de Clasificare al FTSE se intruneste pentru re-evaluarea pietelor de capital. In cazul in care o piata intruneste toate criteriile, intra pe o Lista scurta spre a fi promovata intr-o categorie superioara.

Pe langa FTSE Russell, alte trei institutii internationale recunoscute – MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) si STOXX (Elvetia) – evalueaza in prezent piata de capital din Romania. Criteriile ce trebuie indeplinite si procesul de analiza sunt relativ similare si se refera in principal la valoarea tranzactiilor si marimea companiilor listate, dar si la rapiditatea accesului investitorilor pe o piata de capital si modul in care acestia pot vinde si cumpara actiuni.

Includerea Romaniei pe Lista scurta pentru promovare, de catre institutiile internationale de evaluare, reprezinta un obiectiv strategic al Bursei de Valori Bucuresti, cu sanse ridicate sa atraga un val de aprecieri si imbunatatirea percepției comunității internaționale asupra României.

Bursa de Valor București administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative de tranzactionare si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare.

Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata din 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.