CertAsig a crescut cu 20% în S1

CertAsig, o companie de asigurări independentă cu sediul în România și operațiuni în România, Turcia și Bulgaria, și-a crescut volumul de afaceri cu 20% în prima jumătate a anului 2015, ajungând la prime totale subscrise de 7 milioane €, față de 5.8 milioane € în aceeași perioadă a anului 2014.

Strategia companiei este de a se adresa exclusiv segmentului corporate, dezvoltând produse de asigurări specializate pentru companii din diverse industrii și domenii de activitate.

Aproximativ o treime din primele subscrise au fost generate în asigurări de garanții contractuale, o clasă de asigurări specializate în care CertAsig este al doilea jucător ca mărime din România, cu prime totale subscrise de 2 milioane € în prima jumătate a anului 2015.

Asigurările de garanții acoperă riscurile contractuale care pot interveni între companii furnizoare și companii sau instituții beneficiare.

“O treime din volumul nostru de afaceri este generat de garanțiile contractuale (cum ar fi cele de participare la licitații, de bună execuție, de mentenanță, de rețineri și de bună conduită) și de răspunderile generale ale companiilor. Subscrierea riscurilor de acest tip necesită expertiză în evaluarea riscurilor, precum și o înțelegere foarte bună a domeniilor de activitate ale companiilor-client. Mulți dintre clienții noștri de asigurări de garanții contractuale activează în construcții, transport, din ce în ce mai mulți în IT”, spune James Grindley, CEO CertAsig.

Asigurările pentru domenii inginerești și construcții reprezintă clase de asigurări cheie pentru CertAsig, generând 12% din volumul de prime subscrise, cu 0.8 milioane €. Potofoliul CertAsig în aceste clase de asigurări a crescut cu 13% în primul semestru 2015, chiar și în contextul în care acest segment de piață a fost în declin în România.

“Am dezvoltat o serie de produse de asigurări care  au performat foarte bine, pentru că sunt customizate pentru proiecte de amploare în construcții, cum ar fi reabilitările de rețele de apă și canalizare, parcurile foto-voltaice sau eoliene, sau proiecte de infrastructură în transporturi”, spune Grindley. “

Până acum, în anul în curs am asigurat multe proiecte de acest tip, de exemplu autostrăzi (cum ar fi Sebeș-Turda) și reabilitări CET (de exemplu CET Oradea). Desigur, vrem să dezvoltăm și mai mult acest portofoliu în restul anului 2015”, adaugă el. 

Asigurările maritime (casco maritim, răspunderi generale), asigurările pentru cargo și asigurările aviatice generale generează cumulat aproximativ o treime din primele subscrise de CertAsig. Majoritatea clienților sunt proprietari și operatori de nave sau aeronave din Turcia, dar asigurătorul oferă aceleași produse și clienților din România și Bulgaria.

“În România, suntem cel mai mare jucător în asigurările maritime. Asigurăm peste 300 de nave, care operează în principal în bazinul Mării Negre sau în împrejurimi. Unele din navele de dimensiuni mai mari operează și pe distanțe crescute, efectuând transporturi de mărfuri, pe care deasemenea le asigurăm.  Pentru acest domeniu de activitate, avem centre dedicate de subscriere în București și Constanța, precum și un birou de legătură în Istanbul”, adaugă Grindley.

Creștere în clase de asigurare de nișă

Asigurările pentru cargo și bunuri în tranzit au avut o evoluție excepțională, generând o creștere a primelor subscrise cu 40% față de perioada similară a anului anterior și depășind în prezent 5% din totalul primelor subscrise de CertAsig.

O altă arie de creștere semnificativă a fost în numărul clienților de asigurări colective de accidente. “Deși este un segment de piață mic, reprezentând doar 1% din volumul nostru de afaceri, cred foarte tare că din ce în ce mai multe companii vor conștientiza necesitatea de a-și gestiona aceste riscuri și vor căuta asigurări eficiente. Propunem acest produs de asigurări în principal companiilor care ne sunt deja clienți, astfel că suntem în măsură să le oferim termeni foarte avantajoși », spune CEO-ul CertAsig.

Premieră în România: CertAsig a lansat prima asigurare pentru drone

În iunie 2015, CertAsig a lansat primul produs de asigurare pentru drone din România, o poliță de asigurare de aviație generală customizată pentru drone comerciale. Prima dronă asigurată, deținută de o companie care realizează servicii de filmare aeriană profesională, a fost asigurată de CertAsig pentru daune potențiale de până la 1 milion €.

CertAsig are o experiență puternică în acest sector, cu peste 75 de clienți asigurați în România, Bulgaria și Turcia – în special operatori aerieni, cluburi aeronautice sau proprietari de aeronave recreaționale. Această nișă, deși este mică în termeni de prime totale subscrise (sub 5% din totalul primelor), este foarte dinamică și a crescut cu aproape 150% față de aceeași perioadă a anului 2014.

Compania a achitat daune de 2.46 milioane €

CertAsig a achitat daune de 2.46 milioane € în primele 6 luni din 2015. Printre cele mai mari daune achitate de asigurator a fost o daună de 0.8 milioane €, pentru o garanție de bună execuție, subscrisă pentru o fabrică de piese electrice din Transilvania.

 “Achităm dosarele de daune valide în termen de 7 zile de la finalizare, acesta fiind unul din cele mai scurte termene de plată pe piață și unul din principalele motive pentru care clienții și brokerii ne aleg pe noi”, spune James Grindley.

Tratate de reasigurare cu cei mai prestigioși reasiguratori internaționali

Portofoliul CertAsig este susținut de tratate de reasigurare subscrise cu unii din cei mai puternici reasiguratori internaționali, printre care Swisss Re, Hannover Re, Partner Re și Sindicatele Lloyd’s. “Pe lângă siguranța financiară, reasiguratorii noștri ne aduc și cunostinte tehnice și experiență în dezvoltarea produselor de asigurări specializate».

CertAsig este o companie de asigurări românească, al cărei acţionar majoritar este Royalton Capital Investors II, un fond privat de investiţii cu sediul în Luxemburg, prezent în România, Polonia, Slovacia, Turcia și Cehia. Principalii investitori ai Royalton Capital Investors II sunt Alpha Associates, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD) şi Fondul European de Investiţii (EIF).

CertAsig s-a dezvoltat dintr-o companie mică, locală, cu prime subscrise de doar 0.6 milioane euro în 2007, într-o companie de asigurări solidă, cu o prezență puternică în România, Bulgaria și Turcia.  In 2014, compania a avut subscrieri totale de 13 milioane €.

Cu sucursale în București, Constanța, Timișoara si Cluj, reprezentanțe regionale în Suceava, Ploiești, Brasov și Râmnicu Vâlcea, un birou de legătură în Istanbul (Turcia) și o sucursala in Sofia (Bulgaria), CertAsig (www.certasig.ro) are o echipă de peste 70 de specialiști in asigurari.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.