Demarata in februarie 2010, restaurarea cladirii care adapostea binecunoscutul Hotel Cismigiu, monument arhitectural, restaurantul Gambrinus si Cinema Bulevard, de pe Bdul Regina Elisabeta din Bucuresti, este in plin proces de desfasurare.
Proiectul mult asteptat de restaurare a cladirii, atat pentru dezvoltatorul Hercesa Romania, antreprenorul general Virom International cat si pentru nostalgicii vechiului Bucuresti, va deschide portile publicului la sfarsitul lucrarilor, noului sediu al Institutului Cervantes, a unor camere in regim de apart-hotel precum si a unor spatii pentru birouri si centre comerciale. Timpul si-a pus puternic amprenta asupra constructiei vechi ridicate in anii 1900-1914, fiind prima cladire construita pe Bdul Regina Elisabeta, care a servit, in cea mai mare parte a timpului de la infiintare pana in anii ’90, ca hotel.
Reconstructia
Astazi, constructia pastreaza inca liniile arhitecturale care au consacrat-o, inginerii de la Virom International consolidand fatada printr-un cadru de beton armat. Interiorul intregii cladiri se demoleaza si, ulterior, se va ridica noua structura a constructiei, care va ingloba si cadrul de beton armat realizat pentru constructia fatadei.
Configuratia finala a cladirii va fi S+P+Mz+4E+M si va ocupa o suprafata totala de peste 9.000 mp. Suprafata amprentei la sol a cladirii este de 1.400 mp iar constructia initiala s-a bazat pe elemente verticale din zidarie, plansee alcatuite din profile I, cu beton intre ele. De la inceput, cel mai dificil obstacol intampinat de echipa de ingineri de la Virom International a fost nivelul hidrostatic foarte ridicat al apei care, in perioadele de varf, a ajuns la cota superioara a radierului.
Potain sprijina lucrarile de reabilitare
Dotata cu echipamente si tehnologii de lucru performante, Virom International detine in parcul de utilaje 6 macarale Potain, din care doua sunt macarale autoridicatoare si patru macarale turn modulare cu sarcini peste 5 t. Proiectul restaurarii hotelului Cismigiu este unul complex si complicat, care a necesitat numeroase anchete de verificare inainte de a fi demarat. Spatiul foarte restrans in care sunt efectuate lucrarile a pus probleme constructorilor, dar, in final, solutia cea mai buna s-a dovedit a fi macaraua turn modulara Potain MCT88, care serveste zilnic santierul, fiind amplasata chiar in interiorul cladirii. Programul de lucru al acesteia este acelasi cu cel al intregii echipe de constructori. Macaraua MCT88 de la Potain are o sarcina maxima de 5 t si o sarcina la varf de 1,15 t, iar raza maxima a macaralei este de 52 m si inaltimea la carlig de 40 m. Macaraua poate fi operata din cabina sau din exterior cu radiocomanda.
Cine pune „umarul“ la treaba
– Virom International este o companie cunoscuta pe piata romaneasca, specializata in realizarea structurilor de rezistenta din beton armat pentru proiecte de mare anvergura, consultanta pentru dezvoltarea de proiecte, proiectare de specialitate, build & design concept, proiecte „la cheie“.
– Potain este lider mondial pe piata macaralelor turn iar gama sa de macarale cuprinde macarale autoridicatoare IGO si macarale turn modulare. Domeniile de activitate care au confirmat calitatea si aplicabilitatea macaralelor Potain in lume sunt constructiile civile si industriale, constructiile de drumuri si poduri (viaducte), industria energetica, industria constructiilor de nave fluviale si maritime, depozite de marfuri grele si de dimensiuni mari.
– Grupul Manitowoc, din care face parte si Potain, detine peste 100 de fabrici de productie si servicii in 27 de tari din America, Europa si Asia si este recunoscut ca fiind cel mai mare furnizor de echipamente de ridicat pentru industria de constructii din intreaga lume. Gama sa de macarale cuprinde macarale senilate cu brat zabrelit Manitowoc, macarale turn (fixe) Potain, macarale mobile cu brat telescopic Grove si macarale mobile cu brat telescopic National Crane.
Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro