Italian Wine & Food Day – 2016

Printre evenimentele înscrise pe agenda celei de-a opta ediții a Festivalului Italian 2016, desfășurat sub sloganul “Aducem Italia aproape de tine”, organizat în perioada 12 mai – 24 iunie, a fost si manifestarea intitulată Italian Wine & Food Day, ce a avut loc la București pe 25 mai 2016.

Evenimentul a fost organizat de ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior – București și Camera de Comerț Italiană pentru Romania sub patronajul Ambasadei Italiei la București și s-a aflat la cea de-a treia ediție. Scopul acestuia este promovarea unui sector de excelență, consolidarea raporturilor comerciale, creșterea exporturilor de vinuri și produse alimentare către România, precum și de a apropia mai mult consumatorii români de gusturile și aromele italiene.

În deschidere au luat cuvântul Beatrice Vecchioni, șeful Biroului Economic și Comercial al Ambasadei Italiei; Luca Gentile, director al biroului de la București al Agenției Italiene pentru Comerț Exterior și Adrian Dimache, secretar general al Camerei de Comerț Italiene pentru România.

Aceștia au subliniat că produsele Made in Italy se bucură de un mare succes în România, ca de altfel, în întreaga lume.

Italian Wine and Food Day 1 Beatrice Vecchioni

În prima parte a întâlnirii a avul loc seminarul organizat de Camera de Comerț Italiană pentru România, în cursul caruia a fost prezentat “Raportul de constatare a cazurilor de Italian Sounding în sectorul de retail alimentar din România – ediția 2016″.

Fenomenul constă în atribuirea unui produs care nu este de origine italiană, un nume care să sune italienesc sau un ambalaj care să facă trimitere la Italia. Scopul este acela de a profita de popularitatea mondială de care se bucură produsele italieneşti, în mod special cele din sectorul agroalimentar, perminţând firmei producătoare de „non italian” să îşi atribuie porţiuni din piaţă în detrimentul firmelor autentic italiene.Mai multe informații puteți obține accesând link-ul :

https://www.cameradicommercio.ro/images/stories/box/2016.05.25/Presentazione.pdf

Participanții au fost informați despre situațiile cele mai flagrante de pe piața românească prezentate într-un “Raport de constatare a cazurilor de Italian Sounding în sectorul de retail alimentar din România”, pe care le puteți afla la adresa de mai jos, având totodată posibilitatea să învățați a face distincția între original și copie :

https://www.cameradicommercio.ro/images/stories/box/2016.05.25/REPORT%20DI%20RILEVAZIONE%20DI%20CASI%20DI%20ITALIAN%20SOUNDING%20NELLA%20GDO%20IN%20ROMANIA.pdf .

Italian Wine and Food Day 2 diplome restaurant certificate
Diplome pentru restaurantele certificate “Ospitalità italiana”

A urmat apoi premierea restaurantelor certificate “Ospitalità italiana”. concept care se adresează tuturor restaurantelor italiene din lume unde se asigură respectarea standardelor de calitate tipice ospitalității italiene, în proiect fiind implicate Camerele de Comerț italiene din străinătate și are ca scop:

  • dezvoltarea și promovarea produselor agro-alimentare tradiționale italiene, precum și valorificarea culturii gastronomice italiene;
  • valorificarea imaginii restaurantelor italiene în străinătate care garantează respectarea standardelor de calitate ale ospitalității italiene;
  • crearea unei rețele internaționale, care să permită organizarea de evenimente de promovare ale excelenței italiene.

Lista acestor restaurante cu calitate certificată o puteți accesa și dumneavoastră pentru a fi siguri că restaurantul la care ați ales să mergeți este unul tipic italian, folosește doar ingrediente importate din Italia, iar preparatele se fac după rețete originale italiene. Deci, calitate italiană cu adevărat !

https://www.cameradicommercio.ro/ro/restaurante-certificate.html

După cum se știe, restaurantele și produsele italiene prezente pe piață sunt din ce în ce mai numeroase, iar cultura gastronomică italiană face deja parte din obiceiurie alimentare ale românilor care, în viața de zi cu zi alternează mâncărurile locale cu o porție de paste sau cu o pizza.

Italian Wine and Food Day mancare 1

Cât despre vinurile italiene, acestea sunt foarte apreciate în România și, de mulți ani, ocupă primul loc în sectorul HoReCa, printre competitorii internaționali.

Pe parcursul evenimentului, douăsprezece firme italiene, invitate de căte Agenția ICE, care au reprezentat mai multe regiuni din Italia, au avut ocazia să întalnească importatori/distribuitori de vinuri și/sau produse alimentare, buyers, precum și un public specializat selecționat din rândul achizitorilor pentru restaurante, F&B managers ai hotelurilor, titulari și buyers din enoteci, sommelieri, magazine gourmet, wine-bar, ziariști ai presei specializate și generale.

Participanții au fost invitați la o degustare de vinuri și diferite alte produse alimentare, iar între partenerii italieni si români au avut loc fructuoase întâlniri de afaceri.

Italian Wine and Food Day 4

Informații complete sunt disponibile pe site-ul Camerei de Comerț Italiene pentru România:

https://www.cameradicommercio.ro/it/attivita/attivita/details/242-italian-wine-and-food-day.html (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.