Mesajul MRU catre IMM-uri: Marimea nu conteaza!

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu le-a promis, miercuri, oamenilor de afaceri, cu ocazia primei editie a Forumului IMM-urilor, ca Guvernul va reduce fiscalitatea “atunci cand se va putea”, dar i-a asigurat de toata admiratia sa, cu argumentul ca “Marimea nu conteaza!“. El a aratat ca 99,7% dintre intreprinderile din Romania sunt mici si mijlocii, asigurand doua treimi din totalul locurilor de munca. “Cresterea economica reala a Romaniei este generata nu de un numar mic de companii mari, ci de un numar mare de intreprinzatori de talie mica si mijlocie”, a recunoscut Ungureanu.

“In primul rand, am toata admiratia pentru ceea ce dumneavoastra ca intreprinzatori faceti, in numele a ceea ce inseamna mic si mijlociu. Britanicii au o vorba care, din pacate, e folosita in cele mai diferite contexte si pe multi in felul asta ii bucura: “Size doesn’t matter!” – marimea nu conteaza. Cred ca succesul dumneavoastra este dovada cea mai buna ca exista speranta de vioiciune in economia romaneasca si ca aceasta dinamica are nevoie de sprijin, de incredere, Guvernul fiind chemat sa ofere aceasta incredere prin mijloacele si competentele sale. Ne gandim la diminuarea poverii administrative si fiscale, cand se va putea, si la stimularea implicita a creativitatii si inovatiei”, a spus primul-ministru.

Aproape 100% din intreprinderi sunt mici si mijlocii

Premierul a prezentat cateva date statistice:

  • 99,7% din totalul intreprinderilor din Romania sunt IMM-uri – care genereaza doua treimi din totalul locurilor de munca din Romania, si jumatate din valoarea adaugata bruta la costul factorilor de productie din economie;
  • peste 89% dintre acestea sunt microintreprinderi (cu mai putin de 10 angajati);
  • aproape 9% sunt intreprinderi mici (cu 10 pana la 49 de angajati);
  • 1,6% sunt mijlocii, cu pana la 250 de angajati.

“Concluzia acestui sir de date statistice este simpla: cresterea economica reala a Romaniei este generata nu de un numar redus de companii mari, ci de un numar mare de intreprinzatori de talie mica si mijlocie. Mai mult, cred ca acesta este semnul ca revigorarea economiei romanesti se construieste pe efortul aparent marunt si insumat foarte important al IMM-urilor”, a precizat premierul.

El a explicat ca “relatia pe care Guvernul o are cu marile companii, pe care din cand in cand le vedeti comunicand intalnirile cu primul-ministru sau cu ministrii de resort, nu scoate in afara interesului nostru, in niciun fel, atentia pe care o datoram IMM-urilor”.

In 3 ani s-au desfiintat 335.000 de firme si au aparut alte 365.000

 “Suntem constienti de forta si de flexibilitatea pe care IMM-urile, desi grav lovite de perioada de austeritate prin care am trecut, s-au dovedit puternice si rezistente. Supletea acestora le-a conferit si le-a validat o capacitate apreciabila de adaptare la mediul economic dificil. Au reusit, intr-o mare masura, sa retina forta de munca angajata in urma cu 4-5 ani, si aceasta in timp ce altii au suferit, concediindu-si propriii angajati”, a spus primul-ministru.

In 3 ani de criza economica au fost infiintate peste 365.000 de intreprinderi, dar aceasta in timp ce aproape 335.000 de firme si-au inchis portile. Insa, in 2011, ca urmare a imbunatatirii situatiei economice, au fost infiintate de doua ori mai multe firme decat numarul celor care au fost radiate, a mai anuntat seful Executivului.

Praful de pe toba

Alaturi de vorbele frumoase, premierul Ungureanu a spus ca Guvernul poate oferi IMM-urilor “stabilizare macroeconomica” intr-un orizont de timp “care sa fie confortabil”. Pana atunci, le-a cerut competitivitate.

“Unde cred ca, de fapt, urmeaza sa se produca saltul care, pentru dvs., reprezinta o miza de existenta si o miza de profit? Competitivitatea. Ce putem noi face, ca Guvern, in sprijinirea dumneavoastra? In primul rand un mediu de afaceri atractiv, favorabil si predictibil, si evident ca ne gandim intr-un orizont de timp care sa fie confortabil atat pentru obiectivele noastre de stabilizare macroeconomica, cat si pentru dumneavoastra in asteptare. Ne gandim la diminuarea poverii administrative si fiscale cand se va putea, la stimularea implicita a creativitatii si a inovatiei, toate ducand la un obiectiv pe care – sunt convins – il cultivati ca ethos al actiunii dumneavoastra economice: cultivarea adevaratului spirit antreprenorial care porneste de jos in sus – grassroots rise”, le-a spus Ungureanu reprezentantilor IMM-urilor.

Vouchere de inovare

Seful Executivului a mai promis ca “ne concentram pe ceea ce inseamna sectoare emergente, creative si inovative, high-tech”. “Credem ca high-tech inseamna ruta scurta spre competitivitate in economia romaneasca. La 1 martie 2012, impreuna cu cei responsabili din guvern, am lansat programul de vouchere de inovare dedicate IMM-urilor. Principala facilitate pe care o acordam beneficiarilor inseamna incheierea de parteneriate cu institutiile de cercetare si inovare de regim public sau privat, pentru modernizare tehnologica si crestere a gradului de inovare”.

Firma in 3 zile

Totodata, “perioada de infiintare a unei firme astazi s-a redus la 3 zile. (…) Numarul de taxe si tarife este redus astazi fata de ce se intampla acum un an si jumatate. Simplificarea Legii contabilitatii, programele de sprijin – toate converg spre aceleasi obiective pe care vi le descriam mai inainte”, a mai spus Ungureanu.

Directia urmatoare de actiune “inseamna introducerea mediatorului de credite, cumva pe calapodul bunelor practici din Belgia, din Ungaria, din Franta, toate obiectivele fiind circumscrise obiectivului de a ne apropia de media europeana in ceea ce priveste macar numarul de firme pe mia de locuitori”. “Media europeana e de 42, media romaneasca este de 24. Principiul insa dupa care ne ghidam este, evident, regula pietei”, a adaugat premierul.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.