Pe ultima suta, Anca Boagiu a semnat contracte de 479 mil. euro

Ministrul Anca Boagiu a semnat 6 contracte pentru CFR, in valoare de 479 milioane euro, finantate cu fonduri europene nerambursabile. Patru dintre acestea pentru modernizarea unor gari si 2 pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferata, informeaza, marti, Ministerul Transporturilor. Reamintim ca, luni, premierul Emil Boc a depus mandatul Guvernului, iar presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Miha Razvan Ungureanu sa faca un nou Executiv, din care niciunul dintre fostii ministri PDL nu vor mai face parte, ceea ce inseamna ca nici Anca Boagiu.

Modernizarea Garii Zalau se va derula pe 1 an si 5 luni, va costa 6,3 milioane euro si lucrarile vor fi executate de Sociedad Anonima – De Obras Y Servicios – Copasa – Labracom Construct Oradea.

Pentru modernizarea Garii Bistrita a fost incheiat contract cu Copisa Constructora Pirenaica – Puentes Y Calzadas Infraestructuras – SC 2 Invest, care va incasa 8,5 milioane euro, fara TVA. Perioada de executie este tot de 1 an si cinci luni.

Pentru modernizarea Garii Botosani, CFR a incheiat un contract de 3,2 milioane euro, fara TVA, cu consortiul Compania Constructii Feroviare – Conplast – West Star – Constructii Erbasu. Lucrarile trebuie finalizate in 2 ani.

Gara din Ramnicu Valcea va fi modernizata de firma Concefa Sibiu, pentru 4,9 milioane euro, fara TVA. Firma trebuie sa finalizeze lucrarile in doi ani.

Pentru cele patru contracte de modernizare a garilor, finantarea este asigurata de Comisia Europeana (69,25%) si de la bugetul de stat (30,75%).

La calea ferata, primul contract este semnat pentru executia tronsonului I Frontiera-Curtici-Arad, are o valoare de 248 milioane euro, fara TVA, iar proiectul va fi finalizat intr-un an si 3 luni, cu garantie 2 ani, de consortiul Alstom-Swietelsky-Astaldi si EuroConstruct.

Al doilea contract, de 208 milioane euro, este destinat construirii tronsonului feroviar Sighisoara-Atel (23,3 km) si a fost semnat cu consortiul FCC-Alpine-Azvi. Termenul de executie este tot de 1 an si 3 luni, cu garantie 2 ani.

Proiecte de 3,6 miliarde euro din fonduri europene

Ministrul Transporturilor a explicat ca, in prezent, valoarea contractelor semnate pe fonduri europene pe infrastructura este de 7,6 miliarde euro, din care contributia europeana atinge 4,99 miliarde euro.

“Putem spune ca am contractat deja proiecte in valoare de 3,6 miliarde euro. Alte 47 proiecte, in valoare de 1,9 miliarde euro sunt in contractare. Pot sa va anunt ca absorbtia fondurilor europene a crescut de la 1% cand am venit la minister la 12%. De asemenea, va mai anunt ca asteptam pana la sfarsitul saptamanii o veste buna de la Bruxelles, respectiv o finantare europeana de 930 milioane euro pentru sectorul feroviar, alte 1,3 miliarde euro fiind deja aprobate pentru drumuri”, a spus Anca Boagiu.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.