Permis auto numai pentru cei cu minim 11 clase

examen-auto-scoala-auto-foto-jean-mihai-palsuPermisul de conducere auto va fi eliberat numai persoanelor care au absolvit cel puțin 11 clase la școală, intenționează Guvernul, prin completarea legislației rutiere cu obiectivele incluse într-o Comunicare a Comisiei Europene  având titlul “Pentru un spațiu european de siguranță rutieră: orientări pentru politica de siguranță rutieră 2011-2020”.

Documentul Comisiei propune reducerea la jumătate a numărului deceselor din accidentele rutiere și încurajează statele membre să contribuie la realizarea acestui obiectiv prin propriile strategii naționale în domeniul siguranței rutiere.

Pe baza acestui document, Guvernul a gândit mai multe măsuri, între care una este absolvirea învățământului minim obligatoriu de 11 clase (stabilit de Legea Educației Naționale – nr. 1/2011 – să înceapă cu clasa 0 și să se termine cu clasa a X-a) pentru obținerea permisului de conducere.

În Monitorul Oficial a fost publicată astăzi Strategia națională privind siguranța rutieră în perioada 2016 – 2020 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia, ambele aprobate de Guvern în 12 octombrie, prin HG 755/2016.

Potrivit Strategiei, de la primul accident rutier înregistrat în 1869 în Irlanda și până în prezent se estimează că numărul persoanelor decedate pe drumurile publice se ridică la 30 de milioane. Mai mult, se estimează că mai bine de 1,24 milioane de persoane își pierd viața anual pe drumurile din întreaga lume, iar între 20 și 50 de milioane rămân cu deficiențe grave. Organizația Mondială a Sănătății și Banca Mondială anticipează o creștere alarmantă a deceselor din trafic până în anul 2020.

“În ciuda unor îmbunătățiri recente, siguranța rutieră este o problemă gravă în România și performanța acesteia este semnificativ mai mică decât media UE. Rata fatalităților (morți inevitabile) măsurată ca decese pe cap de locuitor este aproape de două ori mai mare față de media din UE și mai mult de triplu față de cele mai performante țări din UE. România se numără printre cele 4 țări din UE cu cea mai mare rată de fatalități”, se arată în document.

Prin măsurile adoptate în această Strategie, Executivul vrea să reducă la jumătate, în următorii 3 ani, numărul de decese rezultate din accidente rutiere.

Interdicția eliberării carnetului de șofer auto pentru persoanele care nu au cele 11 clase va fi introdusă de Executiv printr-un act normativ care va schimba actuala legislație rutieră.

Altă măsură va fi reducerea perioadei în care șoferii trecuți de o anumită vârstă sunt obligați să efectueze verificarea medicală, pentru a dovedi că mai sunt apți să conducă un autovehicul.

În România, numărul accidentelor rutiere este în descreștere de câțiva ani buni, potrivit statisticii Poliției Române.

accidente-statistica-1

statistica-accidente

Anul acesta, până la sfârșitul lunii septembrie, la nivel naţional s-au produs peste 6.200 de accidente rutiere grave – cu aproape 500 mai puţine față de aceeaşi perioadă a anului trecut -, în care au murit 1.341 de persoane şi au fost rănite grav 5.902.

Pe de altă parte, date consultate de Profit.ro relevă că, în intervalul ianuarie 2015 – iulie 2016, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii a deschis 1.380 de dosare de daună pentru vătămări corporale și decese. Numărul acestor cazuri este, de mai mulți ani, pe un trend de creștere care nu pare să se fi oprit nici în prima jumătate a acestui an.

Astfel, în primul semestru au fost deschise 480 de dosare pentru vătămări și decese, iar în tot anul 2015 au fost depuse în jur de 900 astfel de dosare, valori care arată posibilitatea ca până la 31 decembrie să fie înregistrate mai multe dosare decât anul trecut.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.