Peste 70% din vehiculele controlate de RAR în Bucureşti au avut probleme tehnice sau de documente

Din totalul celor 2.605 autovehicule – autoturisme, autoutilitare, motociclete și remorci – inspectate de Registrul Auto Român (RAR) în trafic în primul semestru (S1) în București, 70,4% au avut diferite probleme tehnice sau legate de documente.

Inspectorii au aplicat 1.463 de amenzi și au reținut 20 de permise de conducere și 1.147 de certificate de înmatriculare. Când vehiculul este imobilizat de Poliție ca urmare a gravității defecțiunilor constatate, RAR anulează inspecția tehnică periodică (ITP).

RAR precizează, într-un comunicat remis redacţiei, că în ciuda acestui procent ridicat, numărul vehiculelor cu probleme tehnice a scăzut cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Iată neregulile constatate:

– 55,39% dintre vehiculele controlate au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate)

– 3,61% dintre vehicule au avut probleme legate de identificare (neconcordanțe între seria poansonată pe șasiu/caroserie și cea din acte, schimbarea culorii autovehiculului sau a destinației de utilizare)

– 3,96% dintre vehicule au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false, lipsa actelor).

– în urma analizei emisiilor poluante, la 11,71% dintre vehiculele oprite inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis.

Inspectorii RAR au descoperit și 287 de autovehicule care prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor periculoase constatate la sistemul de frânare și la direcție.

În aceste situații una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român.

La nivel naţional, din cele aproape 42.00 de vehicule controlate 53, 63% au fost găsite în neregulă, în scădere tot cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

George-Adrian Dincă, directorul general al RAR, precizează că rezultatele controalelor desfașurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.