Ponta: Leoni să ceară ajutor de stat dacă vrea să se extindă

Premierul Victor Ponta a invitat compania germană de cablaje auto Leoni, cu sediul la Bistriţa, să acceseze ajutor de stat, în măsura în care se va extinde. El a anunţat că Guvernul are în continuare plafonul necesar extinderii unor investiţii, deoarece schemelor de ajutor de stat le sunt alocate fonduri speciale, care nu pot fi folosite în alte scopuri. Şeful Executivului s-a aflat sâmbătă, la Bistriţa, la inaugurarea unei noi secţii de producţie a acumulatorilor auto, la SC Rombat SA.

Victor Ponta a precizat însă că ajutoarele de stat acordate companiilor care fac investiţii trebuie aprobate de Comisia Europeană (CE).

“Orice ajutor de stat trebuie aprobat de CE, pentru că altfel ţi se respinge sau eşti pus să dai banii înapoi. Din fericire, Rombat a făcut procedurile corect, a folosit banii, dar acelaşi lucru se întâmplă şi cu alte companii şi cu investiţii mai mari. Daimler-Benz, uzina de la Sebeş – s-a aprobat ajutorul de stat şi încep investiţia. La fel s-a întâmplat cu mulţi alţi producători mari. Din câte ştiu, şi Bosch a accesat; Pirelli, Dacia Renault accesează pentru diverse programe. Am discutat cu cei de la Leoni tocmai acest lucru”, a declarat Victor Ponta, după o discuţie privată cu reprezentanţii firmei germane, imediat după inaugurarea de la Rombat.

Nu e pomană a Guvernului

Premierul a insistat că ajutorul de stat nu reprezintă “o pomană a Guvernului”, ci o co-investiţie, şi va putea fi accesat de compania germană Leoni.

“În măsura în care se extind, pot să acceseze ajutorul de stat, pentru că avem în continuare bani pentru aşa ceva, dar aceia sunt bani pe care nu am voie să-i folosesc în altă direcţie, sunt special alocaţi pentru a dezvolta investiţii care creează locuri de muncă şi, practic, acei bani se întorc la buget prin taxe şi impozite pentru noile locuri de muncă. Nu e o pomană a Guvernului, ci o co-investiţie a Guvernului, care se întoarce prin taxe şi impozite într-o perioadă de timp. Pentru extinderea unor investiţii avem în continuare plafonul necesar”, a spus Victor Ponta.

Plafon de 8 mld lei, negociat cu FMI

Totodată, unul din lucrurile esenţiale pe care Guvernul le-a negociat cu FMI este legat de creşterea plafonului de garantare a investiţiilor, a precizat premierul.

“Boardul FMI a aprobat ieri (vineri – n.r.), în unanimitate, noul acord cu România, iar unul din lucrurile esenţiale pe care le-am negociat cu FMI este creşterea plafonului de garantare a investiţiilor în ansamblu, de la 3 la 8 miliarde de lei. E o creştere importantă, care ne permite şi pentru Prima Casă, şi pentru ajutor de stat şi alte garanţii pentru IMM-uri, să putem sprijini economia privată”, a adăugat el.

Lipsa creditului, o problemă

În opinia şefului Executivului, marea problemă a României, şi nu doar a României, este lipsa creditului.

“Băncile nu prea mai dau credite. Prin noul acord cu FMI şi cu CE avem plafoane ridicate de garantare şi acces la credite instituţionalizate, adică BEI, BERD, Banca Mondială, pentru că, dacă stăm după băncile comerciale, se mişcă foarte greu, dau credite şi nu ai cum să te dezvolţi economic dacă nu ai credit. E ceea ce simte orice om de afaceri, orice companie, dar cred că simte şi fiecare primărie. E mult mai greu să accesezi acum un credit decât era în urmă cu câţiva ani”, a opinat premierul Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.