RAR: Razie pe piața pieselor auto destinate sistemului de frânare

Inspectorii Registrului Auto Român (RAR) au descins astăzi în Târgul Vitan din Bucureşti la operatorii economici care comercializează piese auto destinate sistemului de frânare al vehiculelor – plăcuțe de frână, saboți, discuri de frână și tamburi.

Razia a făcut parte din acţiunea de verificare frecventă și constantă pe piața pieselor auto, în cadrul strategiei generale privind securitatea rutieră.

“La razie s-a constatat că încă se mai comercializează plăcuțe și discuri de frână neomologate sau neînsoțite de documente care să ateste garanția sau proveniența produselor. De asemenea, mare parte dintre comercianți nu a stiut să răspundă la întrebări privind diferența dintre un produs omologat și unul neomologat”, informează RAR.

Inspectorii RAR au fost surprinși să găsească în raft chiar și o piesă care iși așteaptă cumpărătorul de aproximativ 20 de ani și care, evident, nu mai corespunde standardelor impuse în domeniu de Uniunea Europeană.

control, registrul auto roman, piese auto 3

Patru echipe de inspectori RAR au controlat 12 societăți comerciale iar la operatorii economici la care au constatat neconformitățile au aplicat amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.

control, registrul auto roman, piese auto 2

Produsele neconforme găsite au fost oprite definitiv de la comercializare. Comercianții au obligația ca în 30 de zile să facă dovada către RAR că au distrus produsele respective.

Registrul Auto Român face sistematic astfel de controale, în scopul de a elimina de pe piață produsele neconforme care, odată folosite pe vehicule, pot fi cauza unor accidente grave.

control, registrul auto roman, piese auto

Deși comercializarea pieselor neconforme nu mai este un fenomen în România, graţie controalelor frecvente ale Registrului Auto, există încă pe piață operatori economici care nu respectă prevederile legale. (M.S.)