Restrictiile impuse camioanelor pe DN1 intre Bucuresti si Brasov, prelungite

 

Autovehiculele de peste 7,5 tone vor circula restrictionat si in 2012 pe DN1 intre Bucuresti si Brasov, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, care elimina obligativitatea prezentarii unor documente necesare la eliberarea autorizatiilor de circulatie in timpul restrictiilor. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a interzis in acest an circulatia camioanelor pe acest sector de drum, de luni pana vineri, intre orele 6.00-22.00.

Circulatia este permisa, totusi, in cazul in care transportul nu se poate efectua pe alte trasee, din cauza maselor si dimensiunilor sau daca punctul de incarcare/descarcare al camionului se afla pe traseu. Autorizatia de circulatie este nominala si se poate obtine de la Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). “In vederea simplificarii pentru utilizatori a procedurii de emitere a autorizatiei de circulatie pe DN1, sunt necesare urmatoarele modificari ale procedurii actuale: renuntarea la obligativitatea prezentarii unor documentatii care sa justifice necesitatea desfasurarii transportului pe sectoarele restrictionate, eliberarea autorizatiilor urmand a se face in baza declaratiei pe proprie raspundere a solicitantului, eliminarea obligatiei privind dovada achitarii rovinietei, avand in vedere ca CNADNR are baza de date privind achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale”, se arata in referatul de aprobare al unui ordin al ministrului Transporturilor.

Totodata, MTI vrea sa elimine obligatia de a prezenta documentele privind plata anticipata a rovinietei pentru toata perioada de valabilitate a autorizatiei de circulatie pe DN 1.

Noul ordin mai prevede eliberarea autorizatiei de circulatie pe DN 1 pentru o perioada de maxim 3 luni, in cazul in care solicitantul nu detine o rovinieta valabila la momentul eliberarii autorizatiei sau pentru perioada solicitata. Daca solicitantul detine o rovinieta la momentul eliberarii autorizatiei de circulatie, perioada de valabilitate a acestuia nu o poate depasi pe cea a taxei de drum.

Daca detinatorii acestor autorizatii incalca prevederile legale privind instituirea restrictiei de circulatie pe DN 1, inspectorii de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR) pot retine si anula permisele de circulatie. Ei vor avea posibilitatea de a nu emite aceasta autorizatie pentru o luna de la data constatarii primei abateri, sau trei luni in cazul unor abateri repetate.

Sunt exceptate de la restrictii transporturile pentru distribuitia de carburanti, alimente perisabile de origine animala si vegetala, animale vii, produse de panificatie proaspete, produse lactate si altele. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.