Romania isi revine cu greu din zapezi. Inundatiile mai asteapta

La doua zile de la ultimele caderi masive de zapada, in jumatatea de sud a tarii inca mai exista localitati izolate de nameti, unele dintre ele si fara electricitate, plus drumuri nationale inchise si circa 200 de trenuri anulate. Calvarul s-a mutat insa, de miercuri, in partea de vest si de nord-vest, unde codul Galben de viscol si ninsori expira abia joi seara la ora 18.00. Acum ne paste pericolul inundatiilor, desi autoritatile exclud acest lucru, cel putin pana la 1 martie, cu argumentul ca vremea nu se va incalzi atat de mult incat sa topeasca sloiurile de pe rauri, zapada de pe versanti si muntii de nameti acumulati de viscol mai ales in judetele Buzau, Vrancea si Ialomita.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), 142 de localitati sunt izolate, joi, din punct de vedere al accesului la drumuri principale. Dintre acestea, 75 sunt in Buzau si 29 in Vrancea. Nu sunt insa persoane blocate in trafic sau in locuinte proprii.

De miercuri pana joi s-a acordat asistenta medicala de urgenta pentru 296 de persoane din localitati izolate, dintre care 36 de copii si 18 gravide sau lauze. In tara, au fost transportati la unitati spitalicesti, in ultimele 24 de ore, 448 de oameni, in sedii sociale 32 de persoane, 9 cetateni au fost afectati de temperaturile scazute, iar 3 au decedat din cauza hipotermiei.

In acelasi interval de timp au avut loc 1.494 interventii ale angajatilor Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), dintre care 458 pentru recunoasterea si monitorizarea situatiei operative si 498 pentru imbunatatirea starii drumurilor si au actionat 4.622 de cadre ale MAI.

200 de trenuri anulate, cursuri intrerupte in 900 de scoli

Compania nationala de Cai Ferate a anuntat, joi dimineata, ca 197 de trenuri care trec prin zonele cu zapada abundenta sau cu viscol sunt anulate. De asemenea, 10 linii ferate sunt inchise si pe 14 linii se circula cu restrictii.

Liniile ferate inchise sunt cele care fac legatura intre Bucuresti si Urziceni-Faurei sau Oltenita, precum si Faurei-Buzau, Giurgiu-Videle si Ploiesti-Urziceni-Slobozia.

Potrivit Ministerului Educatiei, activitatea unitatilor de invatamant este intrerupta in 897 de unitati de invatamant din tara, in care invata 91.305 elevi. In 26 de judete, activitatea scolara se desfasoara normal.

4 drumuri nationale inchise

CNADNR anunta, la randul sau, ca a inchis circulatia pe 4 drumuri nationale, in timp ce pe alte 17 sectiuni de drum sunt impuse restrictii de circulatie pentru vehicule cu masa totala maxima admisa (MATMA) de 7,5 tone, respectiv 3,5 tone.

Astfel, lista drumurilor nationale inchise cuprinde: DN 1H Alesd – Nusfalau, DN 1P Uileacu de Cris – Spinus, DN 19D Sacuieni – Frontiera cu Ungaria si DN 67D Baia de Arama – Herculane, pe acesta din urma din cauza producerii de avalanse.

17 cu restrictii de tonaj

Totodata, a fost restrictionat accesul masinilor pe DN 57B Oravita-Bozovici pentru vehicule cu masa totala maxima admisa mai mare de 3,5 tone. Alte drumuri cu restrictii de circulatie comunicate de catre CNADNR pentru vehicule cu masa totala maxima admisa de 3,5 tone sunt: DN 22 Smardan -Tulcea, DN 22A Cataloi – Saraiu, DN 22E Garvan – I.C.Bratianu, DN 5B Ghimpati – Giurgiu, DN 2N Bogza – Jitia, DN 2R Jitia – Vintileasca, DN 22 Ramnicu Sarat – Braila, DN 73C Curtea de Arges – Ramnicu Valcea, DN 3 Lehliu – Calarasi, DN 23B Stupina – Ciorasti si DN 57B Oravita-Bozovici.

Pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa de 7,5 tone au fost impuse restrictii de circulatie pe urmatoarele drumuri: DN 71 Baldana-Sinaia, DN 73C Campulung – Curtea de Arges, DN 10 Buzau – Brasov, DN 1D Albesti – Urziceni, DN 24C Manoleasa- Radauti Prut si DN 76 Deva-Stei.

Politia Rutiera avertizeaza

Cum drumurile vor fi redeschise in functie de evolutia conditiilor meteorologice, Politia Rutiera ii avertizeaza pe conducatorii auto sa respecte semnalele agentilor, pentru prevenirea ambuteiajelor.

In plus, soferii trebuie sa adapteze viteza de deplasare la conditiile meteo-rutiere existente si sa echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarna, lanturi, lopata).

Si in localitatile mari, inclusiv Bucuresti, se circula cu dificultate, astfel ca trebuie redusa viteza de deplasare, iar distanta dintre vehicule sa fie marita.

Pericolul inundatiilor, exclus

Ministerul Mediului si Padurilor, ANM si Apele Romane exclud posibilitatea producerii de inundatii in urmatoarele doua saptamani, intrucat temperaturile nu vor creste atat de mult cat sa topeasca zapada de pe versanti si din zonele afectate de viscol si sloiurile de pe rauri.   Situatia din teritoriu este monitorizeaza permanent si toata lumea va fi informata la timp de orice situatie neprevazuta, promit cei de la Apele Romane.

Deocamdata, la Ministerul Mediului se fac planuri de actiune, se intocmesc proceduri specifice, se studiaza hartile de vulnerabilitate. Reprezentantii ANM spun ca, pentru producerea de inundatii, sunt necesare 2 conditii simultane: temperaturi de 10 grade Celsius ziua si 0 grade noaptea, plus precipitatii de 10 l/mp. Or, prognoza pe urmatoarele 15 zile arata ca temperaturile din timpul noptii vor fi negative, de pana la minus 10 grade, iar ziua vor fi maxim 3-4 grade cu plus.

Sunt semnale ca vor fi precipitatii in perioada 21-23 februarie, in zona de sud, dar acestea vor fi sub forma de zapada, posibil ploaie daca vor cadea ziua, insa temperaturile din timpul noptii vor fi de minus 10 grade, astfel ca cele doua conditii aratate mai sus nu vor fi indeplinite pentru declansarea inundatiilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.