S-a publicat anunţul de privatizare a Poştei Române

Luni, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a publicat în presa locală – urmând ca zilele următoare să apară şi în presa internaţională – anunţul de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR). Statul intenţionează să selecteze un investitor care să preia 51% din companie, prin majorare de capital social. Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a anunţat săptămâna trecută că mai mult de 10 companii sunt interesate, prin scrisori neangajante, de privatizarea companiei. El estimează că până la începutul lui aprilie va fi stabilită o listă de investitori eligibili, care vor fi selectaţi până la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat până la mijlocul lunii iunie 2013. Caietul de sarcini va costa 50.000 de euro.

Potrivit anunţului de privatizare, valoarea capitalului social al CNPR la data anunţului este de peste 59,487 milioane lei împărţiţi în 59.487.787 acţiuni nominative în formă dematerializată, cu o valoare nominală de 1 lei fiecare. Statul român, prin MSI, deţine 75 % din capitalul social, adică 44.615.840 acţiuni, iar Fondul Proprietatea – 14.871.947 acţiuni, reprezentând 25% din capitalul social.

Privatizarea companiei se va realiza prin metoda majorării capitalului social cu aport de capital privat în numerar prin dobândirea de către noul investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalului social al companiei. În funcţie de modul de exercitare de către Fondul Proprietatea a dreptului de preferinţă la subscriere, investitorului i se va oferi spre subscriere între 61.916.078 şi 94.808.661 acţiuni.

Procesul de selecţie a investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu oferta în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori.

În procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau în consorţiu, şi care îndeplinesc mai multe condiţii de participare şi criterii de precalificare, respectiv solvabilitatea, seriozitatea în afaceri, administrare sustenabilă şi datoriile bugetare. În plus, investitorii trebuie să furnizeze dovada pertinentă şi concludentă a disponibilităţii resurselor financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar în companie de minimum 150 de milioane de euro.

La începutul săptămânii trecute, reprezentanţi ai CNPR şi ai consultantului care asistă statul în procesul de privatizare a companiei – consorţiul format din KPMG România şi Ţuca Zbârcea şi Asociaţii – au obţinut acordul Comisiei Europene referitor la procesul de privatizare a companiei.

Poşta Română are o reţea de aproximativ 7.100 de oficii poştale şi peste 32.000 de angajaţi. Statul român deţine 75% din acţiuni la Poşta Română, în timp ce restul de 25% este deţinut de Fondul Proprietatea.

Conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, în 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei.

Compania avea la sfârşitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul salariaţilor a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane. Pentru rezultatele din 2012 şi 2013, conducerea companiei este mai rezervată. Ion Smeeianu, directorul general al Poştei Române, s-a rezumat să anunţe la finalul anului trecut că, în ultimii 3 ani, pierderile cumulate ale Poştei Române au depăşit 400 milioane de lei.

Anul trecut, Poşta Româna a încheiat contracte de credit pentru 100 de milioane de lei cu Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank şi Millennium Bank România, în vederea finanţării capitalului de lucru.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Selaru: ia fa tu un studiu cu socgoloiii tai daca astia de la Roman Copper au acum banii sa plateasca daca chiar se semneaza contractul. Io zic sa faceti studii pe ce va pricepeti, zau asa…Nu o sa fie nici un proces, privatizarea e pe legea romana unde “verba volant, scripta manent”. Doar daca ai vazut tu anuntul de privatizare si e vreo lege anglo-saxona prevazuta acolo (ceea ce ar fi o mare prostie a Guvernului). PS: chestia asta n-are legatura cu Guvernul (competent/incompetent), poate fi pur si simplu vorba de “bulan” ca sa ma exprim in termeni fotbalistici. Eu consider ca nu am pierdut 200mil EUR, din contra.PS2: gandeste-te si la ce am spus mai sus legat de bani si vezi daca nu cumva tragerea asta de timp e praf in ochi pt ca baietii astia din Canada sa adune banii. Iar Guvernul doar se da un pic la ei asa de forma pana se strange banul… cand sunt implicati “baietii” lucrurile nu sunt mereu asa de simple pe cat par.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.