Șoferii de TIR, primii în topul ocupaţiilor din sectorul privat

tir-autocamion-41Șoferii de TIR se află pe primul loc în topul ocupațiilor din sectorul privat, cu 145.000 de contracte individuale de muncă, relevă un studiu lansat joi de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

“Cei mai mulți angajați din România sunt șoferii de mașini de mare tonaj, în principal șoferii de TIR. În 2015 erau 128.000, iar dintr-o analiză preliminară am ajuns la 145.000. Vorbim despre un sector în plină dezvoltare. Ideea este că sectorul acesta de transport logistică, din ce am analizat noi, nu se regăsește în strategia de competitivitate a României, cu toate că este unul care tinde să devină unul dintre principalele sectoare angajatoare”, a declarat Mihai Cioc, doctor în economie și coordonatorul “Studiului privind analiza forței de muncă la nivelul regiunilor de dezvoltare ale României, aferent anului 2015”.

Mihai Cioc a precizat că aproximativ 70% din capital pe sectorul de transport – logistică este capital românesc, iar aceste cifre ar trebui luate în considerare la proiectarea unor politici care să susțină competitivitatea acestui sector economic.

La rândul său, președintele Patronatul Investitorilor Autohtoni, Cristian Pârvan a arătat că “în Raportul BNR privind balanța comercială a României, observăm că ea se echilibrează mai mult de jumătate prin banii aduși de serviciile de transporturi internaționale rutiere”.

“De aceea s-au năpustit cei din Europa de Vest contra transportatorilor români, nu intru în amănunte, de aceea s-a repezit ANAF-ul anul trecut contra transportatorilor români, nu intru în amănunte, de aceea s-a repezit mai nou RCA-ul, pentru că nu au mai reușit primele două să îi oprească și să îi limiteze. Pentru că, evident, “tiristul” român este la fel de bun ca “tiristul” german, fracez, austriac, belgian, dar evident că este plătit….”, a explicat Pârvan.

Potrivit studiului, pe locul doi în topul ocupațiilor din sectorul privat, după șoferii de TIR se aflau anul trecut vânzătorii, cu 125.000 de contracte, iar pe locul 3 lucrătorii comerciali, cu 120.000 de contracte.

Numărul muncitorilor necalificați a crescut cu 8%

Urmau, pe locul 4, muncitorii necalificaţi din industria confecţiilor, cu 97.304 de contracte de muncă, iar pe locul 5, agenţii de securitate, cu 93.000 de locuri de muncă.

România are o medie de 14,1% a muncitorilor necalificaţi, cea mai ridicată pondere înregistrându-se în judeţul Bihor, 25,5%, faţă de Bucureşti, unde se remarcă cea mai redusă pondere, de doar 8,21%, relevă studiul PIAROM.

Numărul muncitorilor necalificată a crescut cu 8% iar lipsa cadrelor calificate este o problemă pentru antreprenori, a atras atenția Anca Vlad, fondatoarea grupului Fildas – Catena.

Printre ocupaţiile cu cele mai multe contracte de muncă necalificată se regăsesc, după domeniul confecţiilor, cel al asamblării şi montării pieselor (72.243) şi al manipulării mărfurilor (71.285), potrivit studiului PIAROM.

Profesorul Constantin Ciutacu, de la Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu”, a avertizat că “Brandul nostru de ţară este munca necalificată şi subzistenţa”.

Există 14 ocupaţii care au peste 10.000 de contracte de muncă în zona necalificaților. „Din analiză a rezultat că industria a crescut ca număr de locuri de muncă, însă creşterea de 8% a fost pe muncitori necalificaţi, în timp ce muncitorii calificaţi au scăzut uşor, cu 0,3%. Per structură, se pare că ne îndreptăm către consolidarea acelor sectoare economice care folosesc munca necalificată în detrimentul celorlalte”, a atras atenția Mihai Cioc.

Potrivit studiului PIAROM, ponderea muncitorilor necalificaţi în regiunea de nord-est este de 14,36%, uşor peste media naţională de 14,12%, iar în regiunea Sud-Vest Oltenia este sub medie, ajungând la aproape 12%.

În regiunea Centru, ponderea atinge 17% iar în regiunea de sud-est, 15%. În regiunea Vest, rata muncitorilor necalificaţi ajunge la 16%, în Nord-Vest – la 19%, iar în regiunea Sud-Muntenia, media este de 15%.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.