F-MAX, camionul anului 2019

Ford Trucks, livrat pe piața autohtonă exclusiv prin Cefin Trucks, și-a făcut simțită prezența prin vehicule de construcții și vehicule municipale, iar cu modelul F-MAX se arată o altă „față” a camioanelor Ford, cea destinată transportului de marfă.

Așii din mânecă

Cine ia în calcul achiziția de camioane în 2019 nu are cum să nu ia in calcul tocmai modelul ce a fost declarat „Camionul Anului“. Ford Trucks, „dă cărțile pe față” și are o serie de propuneri interesante:

 • Un TCO (Total Cost of Ownership) ce va fi printre cele mai competitive, mulțumită motorului puternic și eficient. Grație costurilor scăzute de mentenanță și intervalelor lungi între servisări, noul F-MAX aduce o economie de până la 7% la costurile de întreț
 • Propulsorul E6D Ecotorq, cu o capacitate cilindrică de 12,7 litri, dezvoltă o putere de 500 CP, 2.500 Nm și 400 kW putere de frânare (poate ajunge la 1.000 kW, dacă se optează și pentru intarder).
 • Transmisia automată ZF cu 12 trepte și diferite moduri de condus (Eco sau Power) ajută la optimizarea consumului de combustibil.
 • Aerodinamica superioară, calibrarea sistemului de propulsie și caracteristicile tehnice, printre care tehnologia E-APU, funcția eco-roll și cruise control predictiv (Max Cruise), asigură o îmbunătățire a consumului de combustibil cu 6% față de modelele anterioare.

„Bucurii” pentru șoferi

În cazul acestei categorii de vehicule, în care șoferul petrece foarte mult timp, este foarte important cum se simte acesta. Pentru șoferi, pentru a crește nivelul lor de confort, atât psihic cât și fizic, F-MAX a „adus”:

 • O cabină nouă, redesenată, ce are, acum, un design modern. Lățimea acesteia este de 2,5 m, are podea dreaptă și o înălțime interioară de 2.160 mm, spațiu mai mult decât necesar încât să poți sta/merge în picioare.
 • O gamă de spații de depozitare generoase și ușor accesibile. Suprafața de depozitare supradimensionată în stil avion, spațiile de depozitare de deasupra capului și zonele de depozitare exterioare de pe ambele părți ale vehiculului sunt ușor de utilizat și ușor de curăț
 • Dispozitive interne de iluminare în zona patului și a compartimentului șoferului, sisteme automate de control al climatizării
 • Pat superior pliabil la 90 de grade, un cadru înclinat al capului pentru patul inferior, saltele mari și confortabile, o unitate de control de la distanță în apropierea patului, care oferă o zonă ideală pentru șoferi unde se pot relaxa atunci când fac o pauză.
 • Scaunul șoferului este de ultimă generație, se poate ajusta până la 260 mm, are tapițerie din material de înaltă calitate (ce „respiră”) și un design ergonomic, ce oferă suport lombar optim în timpul condusului.

Tehnologia spune „prezent”

 • ConnecTruck oferă, printre altele, monitorizarea de la distanță a vehiculului folosind software-ul de diagnosticare la distanță și software-ul „over-the-air”(OTA).
 • Cu ajutorul Hărții Topografice Speciale, F-MAX este capabil să analizeze condițiile rutiere, permițând vehiculului să conducă la viteze optime, reducând, astfel, consumul de combustibil cu până la 4%.
 • Integrarea FMS permite Modulului ConnecTruck și Ford Trucks cloud să acționeze ca un cumul de date pentru un terț, având acces de la distanță la datele selectate pentru acel vehicul.
 • Sistemele de asistență Adaptive Cruise Control, Predictive Cruise Control (Max Cruise), sistem avansat de frânare de urgență (Advanced Emergency Brake System), asistență la pornire în rampă (Hill Launch Assist), sistem de avertizare privind încălcarea benzii (Lane Departure Warning), dispozitiv limitator de viteză reglabil și control electronic al stabilității (Electronic Stability Control) sunt și ele prezente.
 • La interior, display-ul color TFT, cu ecran de 8 inch, permite afișarea tuturor funcțiilor vehiculului, de la presiunea anvelopelor, temperatura din exterior, până la funcțiile de evaluare a stilului de condus al ș Comutatoarele de control amplasate pe volanul din piele, permit șoferului să navigheze între diferitele aplicații. Sistemul de navigație specific încorporat, link-ul web și implementarea Apple CarPlay, la fel ca și funcțiile de conectare Bluetooth sunt prezentate pe ecranul multimedia tactil LCD de 7,2 inch.
 • Farurile noului F-MAX optimizează vizibilitatea pe timp de noapte, luminând mai puternic drumul. Design-ul atractiv al iluminatului de asistență la manevre de parcare, luminile de zi cu LED-uri și iluminarea cu LED opțională, aduc un plus sistemului de lumini standard al vehiculului.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.