DRUM cu prioritate… spre INTEGRITATE!

Loredana-Florentina Marin

A fost vremea concediilor, a vacanțelor și a relaxării. Mulți dintre noi au străbătut drumurile țării, fie pentru a petrece în țară timpul liber, fie pentru a o tranzita spre alte destinații. Am plecat cu inima deschisă la drum, cu gândul la odihnă, la soarele arzător, la marea care ne îmbrățișează cu valurile ei, sau la muntele care ne oferă aerul său ozonat…

Și pentru că traficul a devenit foarte aglomerat în această perioadă, pentru că oboseala și-a spus cuvântul, am auzit sau am văzut, adesea, fie că vorbim de presa audio-vizuală sau cea scrisă, titluri care „înroșesc” ecranele sau ziarele: „Accident grav soldat cu 3 morți…”, „TIR răsturnat pe Valea Oltului, șoferul este grav rănit”, „A părăsit banda de mers și a intrat pe contrasens, lovind frontal…”, „A încercat să facă un live la volan și… ” sau „Viteza ucide din nou… ”.

Tot viteza „a creat probleme” și unei persoane care tranzita județul Neamț, în localitatea Bicaz, localitate frumoasă, de munte, unde se pare că „a furat-o peisajul”, apăsând prea tare pe dala de accelerație. Doar că, în loc să își recunoască greșeala, a adoptat o atitudine non etică. Polițiștii, însă, au dat dovadă de INTEGRITATE profesională.

În fapt, la data de 19 iunie 2018, inculpatul B.I. a oferit către doi agenți de poliție sumele de 50 de euro și 200 de lei, pentru a dispune aplicarea unei sancțiuni contravenționale mai ușoare, fără suspendarea dreptului de a conduce, pentru conducerea unui autovehicul cu viteza de 124 km/h în localitate. Fapta constituie infracțiunea de dare de mită.

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a lui B.I., cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

Dosarul a fost inițiat ca urmare a denunțului depus la DGA-SJA Neamț de către doi agenți de poliție din cadrul IPJ Neamț-Serviciul Rutier-Biroul Drumuri Naționale și Europene Bicaz.

Poate a fost inspirat de celebrul refren „NU ne mai trageți pe dreapta…”, însă polițiștii nu s-au lăsat intimidați de încercările lui de a-i mitui și a eluda legea și au acționat cu profesionalism și fermitate. Ei au înțeles care este misiunea lor și au înțeles că luarea de mită se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, aspect pe care, însă, nu l-a înțeles persoana care a încercat să îi mituiască. Poate ar fi trebuit să știe și să înțeleagă că darea de mită se pedepsește, conform art. 290 Cod penal, cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Dacă toți am înțelege ce înseamnă să fim onești, să fim corecți, să respectăm legea, am putea întâlni în drumul nostru doar „indicatoare” de tipul „Drum cu prioritate… spre INTEGRITATE!”.

Loredana-Florentina MARIN

comisar de poliție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.