Măsură antievaziune: MFP va monta GPS-uri pe TIR-urile cu legume şi fructe care intră în ţară. La grâu n-a mers

1

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va introduce un set de măsuri de combatere a evaziunii fiscale, printre care şi montarea de dispozitive GPS pe TIR-urile cu legume şi fructe care intră în România din afara Uniunii Europene, a anunţat, vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precizând că se gândise şi el la o propunere în acest sens, pe care ar fi vrut să i-o prezinte premierului Victor Ponta în şedinţa de săptămâna aceasta a Executivului. Amintim însă că autorităţile au mai încercat să impună montarea de GPS-uri pe TIR-uri care transportau grâu, dar au eşuat în acest demers, întrucât autovehiculele de transport sunt proprietate privată. Probabil însă că autorii proiectului de acum au luat în calcul şi acest lucru.

“Eu am elaborat o notă pe care am vrut s-o prezint miercuri, în şedinţa de Guvern, însă înainte de şedinţă, în minişedinţa de Guvern, am avut o discuţie cu domnul viceprim-ministru Chiţoiu, care mi-a spus că deja intenţionează să vină cu un set de măsuri de combatere a evaziunii fiscale, printre care se numără şi montarea GPS-urilor. Nu vizăm TIR-urile din Turcia, din Albania, mai ştiu eu de unde, vizăm toate TIR-urile care intră în România din afara UE şi care ar putea prezenta un risc pentru evaziunea fiscală” , a afirmat Constantin într-o conferinţă de presă.

El a admis că Ministerul Agriculturii nu poate să aplice o astfel de măsură, care ţine de competenţa structurilor de control, precum Gardă Financiară şi ANAF, dar susţine că s-a gândit intens la „o formulă” prin care „românii să nu plătească mai mult din cauza evaziunii fiscale”.

„E o chestiune care ţine de viaţa celor care lucrează în companii fără o concurenţă loială din partea celor care fac evaziune şi este de datoria noastră să găsim cele mai bune soluţii”, a insistat Constantin.

Ministrul a precizat că evaziunea fiscală pe sectorul legume-fructe se cifrează la sute de milioane de euro.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.