Negocierile pe Pachetul Mobilitate 1 s-au încheiat din nou cu un eșec

1

În 25 și 26 noiembrie, Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană au avut ultima sesiune a trilogului privind Pachetul Mobilitate 1 (rutier), organizat în timpul Președinției Finlandeze a Consiliului, transmite UNTRR.

În acest context, miniștrii transporturilor din BG, HU, PL, LT, LV și RO au transmis negociatorilor și comisarului pentru transport o declarație prin care trag un semnal de alarmă cu privire la impactul negativ al măsurilor dezbătute și inconsecvența politicii UE în materia decarbonizării. 

Iată precizările UNTRR:

”Negocierile privind Pachetul Mobilitate 1 au avut loc împreună pentru cele trei dosare ale Pachetului Mobilitate 1 și s-au încheiat la 4 dimineața, pe 26 noiembrie, cu un eșec.

Din câte știm, există două puncte principale care au cauzat eșecul, după cum urmează:

– Întoarcerea acasă a vehiculului. Această discuție este în contextul dosarului privind Accesul la profesie și la piața de transport rutier în UE. Poziția Parlamentului European, susținută cu tărie de Eurodeputatul Ismail Ertug (raportor) este că vehiculul trebuie să se întoarcă acasă după ce a furnizat serviciul. Poziția Consiliului este că vehiculul nu ar trebui să se întoarcă acasă, deoarece, printre altele, ar provoca o poluare inutilă prin curse fără încărcătură. Ismail Ertug a fost gata să facă compromisuri prin introducerea unui termen mai lung înainte ca vehiculul să se întoarcă acasă (între 6 și 7 săptămâni). Ambasadorul finlandez a fost totuși inflexibil, deoarece avea un mandat foarte clar din partea statelor membre pentru a respinge întoarcerea acasă a vehiculului.

– Perioada de referință pentru calculul timpilor de conducere și de odihnă. Această discuție este în contextul dosarului privind timpii de conducere și de odihnă. Poziția Parlamentului European este că perioada de referință ar trebui să fie de 2 săptămâni. Poziția Consiliului este că perioada de referință ar trebui să fie de 4 săptămâni. Nu s-a găsit niciun compromis.

Părțile implicate în trialog încă investighează datele din decembrie, când discuțiile ar putea continua. Nu a fost încă stabilită o dată, însă un posibil acord în decembrie ar fi destul de greu de obținut, deoarece nu există timp pentru a remedia cele două puncte majore de confruntare politică menționate anterior.

Dacă presupunem că un acord este încă posibil în decembrie, Consiliul va fi cel mai probabil în imposibilitatea de a-l valida, deoarece ultima ședință a Consiliului din acest an va fi pe 2/3 decembrie săptămâna viitoare.

Într-un astfel de caz, următoarea președinție a Consiliului (croată) va moșteni misiunea de validare și finalizare a dosarului”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.