Antonescu: Preocuparea SUA pentru statul de drept din România este una prietenească

Crin Antonescu l-a acuzat pe Traian Băsescu de faptul că „s-a erijat într-un supraemisar al SUA, spunând cu totul altceva decât a spus doamna Victoria Nuland”, ceea ce, în opinia președintelui PNL şi copreşedinte al USL, „a fost foarte flagrant” din partea şefului statului. El susţine că preocuparea SUA pentru statul de drept din România este una „firească, prietenească”.

“Doamna Victoria Nuland și niciun alt reprezentant al guvernului american, și niciun alt oficial al vreunui partener al României din NATO sau din UE nu au vorbit, nu au sugerat vreodată, oricât de abil, că România este cu un picior în prăpastie (cum a declarat Traian Băsescu în această seară, n.r.). Niciodată vreunul dintre acești parteneri oficiali ai României nu a evocat starea de izolare a României sau iminența unei asemenea posibilități”, a spus Antonescu, într-o conferință de presă.

El a arătat că “asemenea afirmații sunt în stare să sperie și să ducă în eroare foarte mulți cetățenii acestei țări” și că șeful statului a “dezinformat națiunea română”.

În opinia lui Antonescu, mesajul oficialului american a fost clar: “Doamna Victoria Nuland, trimis special al SUA, a transmis un mesaj public în România, un mesaj clar, cât se poate de clar, cât se poate de corect, în care ceea ce Guvernul american, SUA – cel mai important partener politic și strategic al României – aveau de spus a fost spus. Fără îndoială că, în mesajul său, doamna Victoria Nuland s-a referit explicit la preocuparea SUA pentru instituțiile statului de drept, pentru domnia legii, pentru caracterul democratic al regimului politic din România. Este o preocupare firească, prietenească și este o preocupare normală pentru toți care trăiesc în democrație”.

Însă Antonescu nu s-a întâlnit cu Nuland, şi nici premierul Victor Ponta. Ei nu au figurat pe lista oficialilor cu care s-a întâlnit emisarul Guvernului SUA în vizita la Bucureşti. Ponta a fost plecat din ţară, iar adversarii politici s-au grăbit să decreteze că a făcut acest gest “de frică”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.