BAC-ul de toamnă, promovat de 23,78% dintre candidaţi. Cei picaţi dar potenţi financiar sunt primiţi la universitate în baza OUG 49/2014

Rata finală de promovare în sesiunea de toamnă a Bacalaureatului este de 23,78% după soluționarea contestațiilor, adică numai 12.458 de candidaţi din totalul de 52.399 au luat examenul. Cele mai multe medii, respectiv 10.812, au fost înregistrate pe segmentul 6,00 – 6,99. Cei picaţi, dar potenţi financiar, pot urma cursurile unui învăţământ postliceal pe care universităţile îl înfiinţează începând din acest an, cu taxe de facultate, în baza controversatei OUG 49/2014, aprobată de Guvern în prima zi a vacanţei parlamentare.

“Din totalul celor respinși, 248 reprezintă absolvenți eliminați pentru fraudă iar 9.127 sunt absolvenți cu medii pe segmentul 5,00 – 5,99. Menționăm că pentru a promova examenul de Bacalaureat, media finală trebuie să fie minimum 6”, precizează Ministerul Educației Naționale (MEN).

Rezultatele finale ale sesiunii august – septembrie au fost afișate, ieri, în toate centrele de examen.

Rata de promovare este superioară cu 1,51% celei centralizate înainte de contestații și cu 2,28% mai mare decât cea înregistrată în sesiunea similară din anul trecut (21,5%).

La sesiunea din vară, rata de promovare înainte de contestaţii a fost de 59,25% iar după soluţionarea contestaţiilor, de 60,65%. Astfel, din totalul de 151.300 de candidaţi au luat examenul 91.679.

Cei picaţi dar potenţi financiar mai au posibilitatea să le toace banii părinţilor. Prin cele 97 de modificări aduse recent prin OUG 49/2014 Legii educaţiei nr. 1/2011, Guvernul nu a urmărit solicitările de pe piaţa muncii, dar le-a dat universităţilor de stat posibilitatea să înfiinţeze învăţământ postliceal, plătit la taxe de facultate, pentru cei fără Bacalaureat.

Avocatul Poporului aşteaptă începutul anului universitar

Preşedintele Traian Băsescu, dar şi membri ai partidelor din opoziţiei, plus reprezentanţi ai societăţii civile i-au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională. Victor Ciorbea a anunţat că va analiza OUG 49, dar iată că, după mai bine de două luni de la adoptarea ei, nu a făcut-o şi cel mai probabil nu o va face până la 1 octombrie, când începe anul universitar.

OUG 49/2014 a intrat în vigoare la începutul lunii iulie, imediat după publicarea în Monitorul Oficial, iar universităţile de stat au avut timp să-şi înfiinţeze postliceala ca formă de învăţământ pentru anul universitar 2014-2015.

Postliceala, în domenii falimentare: farmacie, mass-media, poştă, arhitectură

Din păcate, calificările pe care le pot primi cursanţii pe taxe de facultate la postlicealele din universităţi sună frumos dar sunt, în mare parte, în domenii de mult falimentare: 

– asistent medical de farmacie

– cameraman fotoreporter

– operator sunet

– tehnician silvic

– tehnician în industria cimentului

– asistent de gestiune

– desenator în construcţii şi arhitectură

– tehnician cadastru funciar-topograf

– tehnician în activităţi de secretariat

– diriginte oficiu poştal

– asistent de gestiune în unităţi de cazare şi alimentaţie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.