COD GALBEN de CANICULĂ în toată ţara

Meteorologii au emis o avertizare COD GALBEN de CANICULĂ valabilă astăzi şi mâine (13 şi 14 august) în întreaga ţară. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…37 de grade la umbră şi, izolat, 38 de grade. Din cauza umidităţii din aer, omul va resimţi cu circa 10 grade mai mult, adică aproape 50 de grade, disconfortul termic fiind accentuat mai ales în oraşe, unde sunt oameni mulţi şi copaci puţini. De altfel, termometrele arătau chiar de ieri în Bucureşti 52 de grade la nivelul asfaltului iar astăzi sunt încă de la ora 11.00 de 43 de grade la soare.

Mâine, valul de căldură se va intensifica, temperaturile urcând până la 38 de grade Celsius la umbră. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi din nou pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

Nopţile sunt şi ele tropicale, termometrele arătând 20…22 de grade Celsius.

Pe litoral sunt 34 de grade, dar umiditatea face şi acolo aerul de nerespirat. De dimineaţă, la Sulina erau deja 28 de grade Celsius, astfel că noaptea a fost insuportabilă. Temperatura apei mării este de 27…28 de grade.

Şi la munte este foarte cald: la Braşov sunt astăzi, în jurul prânzului, 30 de grade Celsius.

Medicii trag din nou un semnal de alarmă: Evitaţi să ieşiţi din casă între orele 11.00 – 18.00 şi hidrataţi-vă cu minim 2 litri de apă/zi! Cei mai afectaţi sunt bolnavii cronici, persoanele în vârstă şi copiii.

Meteorologii mai precizează că, începând din seara zilei de joi (14 august) şi pe parcursul zilei de vineri (15 august), în vestul, nordul şi centrul ţării instabilitatea atmosferică se va accentua treptat şi vor fi intervale cu averse torenţiale, vânt cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi pe arii restrânse căderi de grindină. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.