Cum va fi vremea de Sf. Andrei şi 1 Decembrie

Meteorologii prognozează răcirea vremii în următoarele două săptămâni, cu temperaturi de până la 6-8 grade ziua şi îngheţ noaptea, iar după 25 noiembrie – ploi, lapoviţă şi ninsoare. Astfel, de Sfântul Andrei şi de 1 Decembrie – zile libere – vom avea deja vreme de iarnă. Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 19 noiembrie-2 decembrie 2012, are la bază datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

Regiunile unde frigul se va resimţi cel mai mult şi unde se va depune primul strat de zăpadă sunt Maramureş, Moldova, Transilvania şi la munte.

În Maramureş, temperaturile maxime vor scădea din 22 noiembrie până spre 4 grade, iar minimele vor fi între -2 şi 0 grade, exceptând nopţile de 26, 27 şi 28 noiembrie, când vor fi între 0 şi 1 grad. Ploile vor începe în 25 noiembrie şi s-ar putea transforma în lapoviţă şi ninsoare, începând cu 29 noiembrie.

În Transilvania, temperaturile vor scădea pronunţat în jurul datei de 28 noiembrie, iar până la 2 decembrie vor ajungă la 4 grade. Minimele vor fi permanent negative, cuprinse între -2 şi 0 grade, chiar mai coborâte, până spre -4 grade, între 30 noiembrie şi 2 decembrie. Vor cădea precipitaţii slabe, mixte, cu o probabilitate mai ridicată de apariţie în a doua parte a intervalului. În jurul datei de 1 decembrie este posibilă depunerea unui strat subţire de zăpadă.

În Moldova, până în 22 noiembrie temperaturile vor scădea de la 9 la 7 grade şi vor rămâne aşa până la 30 noiembrie – 2 decembrie, când vor coborî până la 3 grade. Noaptea va fi îngheţ pe 24, 25 şi 26 noiembrie şi, din nou, între 30 noiembrie şi 2 decembrie, iar în celelalte nopţi pot fi uşor peste 0 grade. Până pe 25 noiembrie nu se aşteaptă precipitaţii, apoi, va creşte probabilitatea de apariţie a ploilor şi lapoviţelor sau chiar ninsorilor, însă acestea se conturează a fi foarte slabe, încât eventualul strat subţire de zăpadă observat local va fi destul de redus.

În Banat şi Crişana, până la 27 noiembrie vor fi 12 grade, iar în intervalul 28 noiembrie – 2 decembrie, temperaturile vor scădea de la 10 spre 6 grade. Noaptea, se vor menţine uşor pozitive pe parcursul următoarelor două săptămâni, cu o medie de 2-3 grade, însă vor scădea până spre zero grade între 29 noiembrie şi 2 decembrie. Probabilitatea de ploaie va fi redusă în prima săptămână, dar cu începere din 24 noiembrie sunt aşteptate precipitaţii. În noaptea de 1 spre 2 decembrie vor fi posibile şi lapoviţe.

În Muntenia, vremea va fi de 10-11 grade până în 22 noiembrie, apoi va oscila în jurul a 8-9 grade, sub normalul termic al acestei perioade. Minimele termice se vor apropia de limita îngheţului, însă se vor menţine uşor pozitive, chiar şi în nopţile mai reci. Vor fi ploi slabe, cu probabilitate mai mare de apariţie între 25 noiembrie şi 2 decembrie.

În Oltenia, vremea se va menţine uşor sub normalul termic al acestei perioade. Temperaturile maxime vor fi, în medie, de 11-12 grade în primele două zile, apoi vor scădea spre 9-10 grade până pe 28 noiembrie, şi vor ajunge la 7 grade spre sfârşitul intervalului. Minimele termice se vor apropia de limita îngheţului şi, temporar, va ploua în general slab, cu probabilitate mai mare după 24 noiembrie.

În Dobrogea, temperaturile maxime vor scădea de la 12 spre 8 grade pe 22 noiembrie. Ulterior, variaţiile termice de la o zi la alta vor fi minore şi nu se va coborî sub 8 grade, iar în cele mai calde zile se vor atinge 10 grade. Temperaturile minime se vor menţine pozitive pe parcursul celor două săptămâni, cu o medie de 2-4 grade, mai ridicate până la 5-6 grade, în primele două nopţi. Între 19 si 25 noiembrie, zilnic, vor fi posibile ploi slabe sau burniţe, iar în perioada 26 noiembrie-2 decembrie va creşte probabilitatea de apariţie a ploilor.

La munte, până în 26 noiembrie se va răci treptat de la 7 la 5 grade, apoi mult mai pronunţat, spre 0-2 grade. Temperaturile minime vor fi permanent negative, cu tendinţă spre -5 grade la 1-2 decembrie. Precipitaţiile vor apărea după data de 25 noiembrie. Totodată, vor fi predominant ploi la altitudini sub 1.200 m şi, mai ales, lapoviţe şi ninsori în zonele mai înalte, unde se va depune un strat subţire de zăpadă. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.