E oficial: suntem 22.258.186 de romani

Intr-un raspuns oficial transmis, miercuri, de Registrul National de Evidenta a Persoanelor (RNEP) cotidianului PUTEREA, la data de 11 iulie – adica la numai o zi dupa actualizarea listelor electorale – existau 22.258.186 de CNP-uri valabile. Intre timp au mai murit romani, dar s-au si nascut, astfel ca cifra nu poate fi modificata prea mult. Important este ca la aceasta data existau 18.292.514 cetateni pe listele electorale actualizate pentru referendumul din 29 august.

Raspunsul oficial poarta semnatura chestorului Constantin Manoloiu, seful Directiei de Evidenta a Persoanelor si Bazelor de Date, cel care a fost pus de superiorii sai in situatia ingrata de a trimite Curtii Constitutionale o adresa prin care arata ca nu isi mai asuma numarul cetatenilor cu drept de vot, imediat dupa ce transmisese ca, la referendumul din 29 iulie, pe listele actualizate au fost inscrisi 18.292.464 alegatori.

S-a ales acum cu dosar penal atat el, cat si secretarul de stat in MAI, Nicolae Cabulea, precum si fostul ministru al Administratiei, Victor Paul Dobre, care a demisionat, dar nu a scapat de ancheta Parchetului General.

Amintim ca la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu au participat 8.459.053 de romani, iar pentru validare era necesar sa se prezinte la urne 9.146.233, adica 50%+1 din numarul total al alegatorilor.

Curtea Constitutionala a amanat, in 1 august, luarea unei decizii in privinta referendumului, iar ulterior a schimbat data de 4 ori: prima oara pentru ziua de 2 august, apoi pentru 12 septembrie, ulterior revenind cu anuntul ca a devansat termenul pentru 31 august si, ultima data, pentru 21 august.

Totodata, CCR a cerut Guvernului Ponta sa-i transmita numarul alegatorilor de pe listele permanente. Premierul Ponta a inteles ca trebuie renumarati romanii cu drept de vot, iar de aici a inceput o adevarata nebunie: s-a lansat ideea ca am fi mult mai putini romani si, implicit, cu drept de vot – adica vreo 16,4 milioane, exact cat sa se intruneasca cvorumul de la referendum (jumatate plus 1 fiind exact cei 8,4 milioane de romani prezenti la urne).

Ministrul de atunci al Internelor, Ioan Rus, a dispus un minirecensamant, in speranta ca se vor taia din condei romanii  care incurcau socoteala. Numai ca a intervenit ceva neasteptat: Parchetul General si, de cateva zile, Directia Generala Anticoruptie (DNA) au deschis sute de dosare penale pentru fraude comise la scrutin in 15 judete unde, in anumite localitati, au votat peste 100% si chiar peste 200% din alegatori.

Rus a demisionat apoi, iar primarii care ar fi trebuit sa faca toata treaba  cu renumararea electorilor s-au speriat. Insa chiar fostul ministru de Interne spunea, intr-o convorbire telefonica interceptata de anchetatori, ca nu vrea sa-si petreaca batranetile in puscarie.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.