UPDATE! Eurostat: România a intrat în RECESIUNE. Ce spun Ponta şi Băsescu

Cu toată creşterea economică spectaculoasă din trimestrul I, de 3,9%, măsurile neinspirate ale Guvernului de suprataxare (acciza suplimentară la carburanţi şi taxa pe stâlp) şi de tăiere a investiţiilor au adus România în recesiune. Este oficial, dar anunţul nu a fost făcut de INS, ci de Eurostat. „Cum este posibil să ne spună Comisia Europeană că am intrat în recesiune şi nu Institutul Naţional de Statistică?”, a sărit ca ars Traian Băsescu, imediat ce datele au fost publicate de Eurostat. Premierul Victor Ponta a înţeles altceva şi a scris pe pagina de Facebook: „Datele oficiale confirmă vestea bună: România continuă creşterea economică”.

UPDATE 18 august: Tudorel Andrei, şeful INS, susţine că a fost o eroare statistică existentă la foarte multe ţări. “Statistica nu mai este cea de acum 20 de ani. Este o eroare tehnică acceptată datorită efectului de sezonalitate, care se elimină cu cât adunăm mai multe semestre; veţi vedea că lucrurile vor sta altfel în semestrul următor”, a spus el astăzi, într-un interviu pentru B1Tv.

“Demisionez doar dacă Eurostat dă cel mai mic semnal că am greşit”, a adăugat el, întrebat dacă premierul Victor Ponta i-a cerut demisia la fel ca predecesorului său Vergil Voineagu – “moştenit” de la guvernele Boc şi Ungureanu -, care a greşit şi el în unele date statistice.

Şeful INS a insistat că nu au existat presiuni politice şi că instituţia pe care o conduce este “neutră”. Precizăm însă că INS este o instituţie aflată în subordinea Guvernului iar pe şeful ei îl numeşte premierul.

Din această toamnă se va schimba modul de calcul al PIB în toate statele UE, potrivit unei directive venite de la Bruxelles.

Potrivit Eurostat, România a reintrat în recesiune tehnică deoarece are două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în T2, de -1%.

Investițiile străine directe au scăzut în primul semestru cu 10,3% faţă de nivelul celor din S1 2013, din aceeași perioadă a anului trecut, la aproape 1,2 miliarde de euro, arată Banca Națională a României.

Însă pe total, “investiţiile au fost mai mici cu 22,5% faţă de primul semestru al anului trecut, iar aceasta este cauza fundamentală a recesiunii”, a arătat Traian Băsescu într-o declaraţie de presă.

“A doua cauză este reducerea investiţiilor străine directe: în luna iunie, scăderea investiţiilor străine directe este de 70%, chiar dacă pe primul semestru avem 10% scăderea investiţiilor străine directe”, a adăugat el.

Preşedintele a arătat că o altă cauză a intrării în recesiune este multitudinea de taxe introduse pe economie şi populaţie, el făcând referire în special la taxa pe stâlp şi la creşterea taxei pe combustibil, care “au lucrat ca o frână pentru economie”.

Nu în ultimul rând, şeful statului a menţionat “lipsa de proiecte pentru absorbţia fondurilor europene”.

Lipsă de proiecte pentru fonduri europene

“Sigur, acum se vede că regele e gol, iar minciunile lui Ponta şi Teodorovici nu mai pot continua. Anul trecut au avut o creştere explozivă pentru că au venit la plată facturile din timpul guvernului Boc. Anul acesta, când încă mai au proiecte în execuţie de la guvernul Boc, dar n-au făcut niciun proiect nou pe bani eruoepni, pe infrastructură, pe mediu, mă refer la proiecte mari, pe primele 6 luni absorbţia a crescut cu numai 3 procente. Numai 3 procente”, a acuzat Băsescu.

“Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontistă. Proasta guvernare e o realitate. A avut toate condiţiile de stabilitate macroeconomică preluate de la guvernul Boc. Prin incompetenţă şi minciună reuşeşte să creeze din nou dezechilibre”, a susţinut Băsescu.

Băsescu: “Criza este aproape, am mai trăit acest proces cu guvernul mincinos Tăriceanu”

“Este un semnal de alarmă pe care îl trag pentru că am mai trăit o dată acest proces, cu un guvern mincinos, al lui Tăriceanu şi ne pregătim, din nou, să intrăm într-un astfel de proces, de depreciere a situaţiei macroeconomice. Încă nu e prea târziu. Încă se pot lua măsurile adecvate evitării unei intrări în criză. Dar criza este aproape, suntem în recesiune“, a mai spus şeful statului.

“N-am să uit niciodată 2010, cu măsurile impuse pentru a ne reechilibra după măsuri propagandistice care vizau câştigarea alegerilor de către Tăriceanu şi gruparea lui”, a adăugat el.

“S-a lansat corul incompetenţilor, PSD şi Alianţa Creştin Liberală PNL-PDL, pentru reducerea CAS”

“Pe acest fond, astăzi, s-a lansat corul incompetenţilor, corul mincinoşilor, când prim-ministrul şi Alianţa Creştin Liberală, PNL-PDL, cere convocarea Parlamentului pentru reducerea CAS. Oameni buni, eu nu mai candidez. Şi eu susţin reducerea CAS dacă este posibilă”, a spus Traian Băsescu, avertizând că “vom pierde acordul cu FMI.

“Consider că, în mod egal, liderii marilor formaţiuni politice de la putere şi din opoziţie sunt la fel de iresponsabili şi de mincinoşi – fie că vorbim de Ponta, fie că vorbim de Iohannis, fie că vorbim de Blaga. PSD, PNL, PDL îi mint pe români pentru a le lua voturile. Îi mint pe cei din economie pentru a obţine bani de campanie. Clamează reducerea CAS-ului şi vor băga ţara în criză”, a insistat el.

Soluţii de revenire: renunţarea la acciză şi la taxa pe stâlp

Şeful statului a spus că există şi soluţii de revenire: “Anularea taxelor suplimentare introduse pe economie, pe stâlp, revenirea la vechiul preţ al combustibilului ar ajuta România să înceteze să mai gâfâie. Acum e la stadiul în care economia gâfâie şi trebuie s-o ajutăm din nou să respire normal. Nu reducerea CAS-ului va avea efect revenirea României la o respiraţie normală”.

“Reducerea CAS-ului nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză. Vă repet, am văzut această realitate, acest film l-am trăit pe pielea mea. Îi avertizez pe români să nu se lase păcăliţi. Dacă se lasă păcăliţi, la anul ei vor plăti costul naivităţii. Ieşirea din criză se va face pe spinarea românilor (prin noi taxe şi impozite, deja creionate în noul Cod Fiscal – n.r.)”, a insistat Băsescu.

Rectificare negativă

Preşedintele a mai spus că rectificarea bugetară este una negativă. “Victor Ponta a spus poporului că a făcut o rectificare pozitivă. Rectificarea bugetară este un desen şi nu o realitate economică – un desen fantezist”, a criticat el, arătând că Guvernul nu a reuşit să colecteze la buget 100% încasările în primul semestru.

“Ea este negativă (…) şi nu putea să fie o rectificare pozitivă, atât timp cât veniturile din impozitul pe salarii s-au realizat pe primele 6 luni doar 96,4%, ceea ce înseamnă un minus la bugetul de stat de 26 de milioane. Veniturile din TVA s-au realizat 94,3%, ceea ce înseamnă o neîncasare la bugetul de stat de 1,49 miliarde lei. Veniturile din accize s-au realizat doar 97,4% pe primele, ceea ce înseamnă o neîncasare de 301 milioane de lei şi, în sfârşit, contribuţiile sociale, deci acolo de unde se plătesc şi pensiile, care şi aşa au buget cu un deficit de 12,5 miliarde pe anul acesta, deci contribuţiile sociale s-au realizat doar 98,3%, ceea ce înseamnă 478 de milioane neîncasaţi faţă de planificat“, a arătat Traian Băsescu.

Ponta: Tot înainte!

”Este ca şi când România mergea cu maşina cu 130 kilometri la oră şi acum merge cu 100 kilometri la oră, dar merge “tot înainte!”, a scris Victor Ponta pe Facebook, arătând că este mare nevoie de reducerea CAS, măcar de la 1 octombrie, pentru a nu scădea ritmul creşterii, mai ales ca în regiune sunt şi semne proaste.

”Mai avem spaţiu de creştere pentru toamna aceasta şi de aceea am mărit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la bănci şi am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fără a mai fi blocaţi de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante!”, mai afirmă Ponta.

“Mizeriile lui Băsescu nu sunt importante”

Ulterior, el a susţinut o declaraţie de presă, aflat în caplmanie la Botoşani, în care a spus că “mizeriile lui Băsescu nu sunt importante” atunci când este vorba de economie.

Premierul a vorbit despre evoluţia primului semestru comparativ cu perioada similară a anului trecut, care marchează o creştere economică de 2,6%.

Victor Ponta a arătat că există 150.000 locuri de muncă în plus şi încasări la buget şi din fonduri europene.

“Ceea ce este însă important de ţinut cont este că – dacă vă uitaţi pe toate televiziunile internaţionale de profil – Europa, azi, a primit o veste proastă: zona euro este din nou în recesiune, şi vorbim de motoarele Europei, de Germania, Franţa, Italia, şi asta înseamnă că România mai puţin va reuşi să îşi menţină ritmul de creştere economică şi de creare de locuri de muncă doar pe piaţa europeană. Trebuie să ne îndreptăm către celelalte pieţe, Turcia, China, zona asiatică, Africa”, a spus Ponta.

El a adăugat că România trebuie să treacă peste problemele provocate în agricultură de ploi şi să încerce să menţină ritmul de creştere economică, fără a mai atinge un nivel de 5,1% ca în ultimul trimestru al anului trecut, să rămână competitivă şi să investească mai mult în infrastructură.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.