FADERE: În cei 3 ani, Ponta nu a guvernat pentru românii din diaspora

„Imediat  după ce Guvernul Ungureanu a căzut și Victor Ponta își forma echipa de guvernare, Federația asociațiilor de români din Europa – FADERE a trimis o scrisoare către noul Prim-Ministru, în care l-a informat cu privire la problemele cu caracter general pe care românii din diaspora le au. După trei ani de guvernare, constatăm că niciuna dintre doleanțele românilor din afară granițelor nu au fost ascultată. Mai mult, situația lor din diaspora este mai rea decât acum 3 ani”, reclamă FADERE, într-o scrisoare deschisă.

Publicăm integral analiza fiecărui punct prezentat de federație premierului Ponta în luna mai 2012 și ce a realizat acesta în cei 3 ani de guvernare:

„1. Am cerut atunci ca Prim-Ministrul Victor Ponta să se întâlnească cu liderii statelor unde sunt comunități mari de români și să discute despre abuzurile pe care aceste guverne le exercită împotriva românilor care locuiesc în țara lor.

Astăzi, aproape toate țările europene care au comunități mari de români au dat Legi la marginea Directivelor Europene, dar care discriminează românii. De exemplu: Conform Tratatului Uniunii Europene, orice cetățean UE. care dorește să locuiască sau să lucreze în alt stat va obține imediat drept de ședere și de muncă în țara respectivă. Astăzi, daca ești român și dorești să locuiești în Spania, trebuie să ai 4.900 euro și o asigurare privată de minim 1 an. Un român care emigrează în Spania sau Italia ca să lucreze, dacă ar avea 4.900 euro probabil nu ar mai emigra.

2. Am cerut atunci să fim reprezentați în Parlamentul României cu un număr de parlamentari direct proporțional cu cel al românilor din diaspora.

După trei ani nu avem niciun semnal că majoritatea parlamentară care susține guvernul ar echilibra numărul parlamentărilor pentru diaspora.

3. Cu privire la dreptul de a vota, am cerut cu acea ocazie secții de vot suficiente. Am cerut și implementarea unei forme de vot (prin corespondența și electronic) care să asigure dreptul la vot și celor care locuiesc în comunități foarte mici și la distante foarte mari de secțiile de vot.

În cei trei ani care au trecut am fost martori la cea mai dramatică experiență de vot din istoria diasporei. Secții de vot insuficiente, oameni în ploaie la cozi și de 8 ore, secții de vot închise cu mult înainte de ora legală, români bătuți de politiile europene pentru că își cereau dreptul la vot…

4. În urmă cu 3 ani, mai ceream și scăderea taxelor consulare cu 30%.

Ca un gest electoral, exact înaintea alegerilor prezidențiale Guvernul României a scăzut câteva taxe, dintre cele nefolosite de români însă nu s-au atins de taxele cele mai mari și mai frecvent folosite.

5. Am cerut repatrierea românilor decedați în afară țării, pentru care familiile nu au avut bani să-i repatrieze.

După trei ani, numărul acestora este mai mare și la toate cererile familiilor îndurerate Guvernul a răspuns că nu are bani alocați pentru așa ceva. În ciuda acestui fapt, românii din diaspora au continuat să trimită bani în țară, ajutându-i pe cei de acasă, iar prin impozitarea acestor bani, ajutând Guvernul României.

6. Am tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că în România erau în jur de 80.000 de copii cu cel puțin un părinte în străinătate. Copii care în majoritatea cazurilor au probleme de comportament din cauza lipsei părinților. Am cerut atunci Guvernului să realizeze proiecte de sprijinire a acestor copii.

Până în acest moment, niciun proiect în sprijinul lor nu a fost implementat, iar numărul acestor copii a atins cifra de 85.000.

7. Am prezentat și situația alarmantă pe care țiganii români o creează în unele țări europene prin faptul că ocupă parcuri publice, sau terenuri private, profită de serviciile sociale din unele țări și creează delicte care au ca repercusiune înrăutățirea imaginii românilor și României.

Am cerut guvernului să implementeze proiecte de integrare a acestor cetățeni români, în care să fie găsite punctele lor forte ca muzica, meșteșugul…etc și să fie ajutați să se dezvolte și să se integreze.

Astăzi, în Europa sunt și mai mulți țigani care cerșesc, fură și stau pe spatele serviciilor sociale aducând implicit un prejudiciu românilor care lucrează cinstit.

8. Nu în ultimul rând, ne-am exprimat dorință acum 3 ani ca domnul Victor Ponta să creeze o echipă care să guverneze în așa fel încât românii să nu mai părăsească țara și dacă va fi posibil un mare număr dintre cei care sunt plecați, să se întoarcă.

După 3 ani, numărul românilor plecați în străinătate nu numai că nu a scăzut, dar chiar a crescut. Cel mai mult se vede în țările din nordul Europei, unde numărul lor aproape că s-a dublat. Chiar și în țări ca Spania, foarte afectate de criză economică, numărul românilor a crescut considerabil.

În încheiere, domnule Prim Ministru, vă rugăm: guvernați și pentru noi. Românii din afara granițelor își iubesc țara și sunt alături de ea. Au demonstrat-o la ultimele alegeri, prin gesturi eroice, și o demonstrează zilnic și prin banii trimiși acasă, a declarat Daniel Tecu, președinte FADERE”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.