FADERE va proba la DNA blocarea votului în Diaspora

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) anunţă că va pune la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) toate documentele şi informaţiile de care dispune pentru a proba umilinţele la care au fost supuşi românii din diaspora la cele două tururi de scrutin de la prezidenţiale, când au fost împiedicaţi să-şi exercite dreptul de vot. Amintim că, ieri, DNA a cerut şi preluat ancheta începută de Parchetul General

Redăm integral comunicatul remis redacţiei de către FADERE:

VESTE BUNA: DOSARUL VOTULUI DIN DIASPORA, LA D.N.A.

Preluarea dosarului penal al “organizării votului în diaspora” de către Direcţia Naţională Anticorupţie este o veste bună pentru toţi românii din afară care au fost umiliţi şi împiedicaţi să-şi exercite dreptul de vot.

Suntem încredinţaţi că instituţia care a reuşit să trimită cei mai mulţi politicieni români în spatele gratiilor va cerceta acest caz extrem de grav şi de complex cu maximă seriozitate şi va face tot ce e posibil ca toti cei vinovaţi să nu rămână nepedepsiţi.

Implicarea DNA confirmă, totodată, suspiciunea noastră că organizarea abominabila a votului din diaspora nu este doar un accident “nefericit” datorat neglijenţei unor demnitari din Ministerul Afacerilor Externe, ci un act deliberat şi cinic pus la cale cu scopul de a crea un avantaj electoral pentru candidatul Partidului Social Democrat la preşedinţia României.

Există, deci, indicii (în primul rând din declaraţiile celor doi membri excluşi din PDS, Mircea Geoană si Marian Vanghelie) potrivit cărora domnii Victor Ponta şi Liviu Dragnea şi-ar fi folosit influenţa de care beneficiază (atât la nivel de partid, cât şi la nivel de guvern) pentru a submina buna organizare a alegerilor.

Acestia l-au determinat pe ministrul de externe, Titus Corlăţean, să structureze secţiile de votare într-un număr şi cu o capacitate inadecvate numărului estimat al romanilor din diaspora şi chiar să redistribuie unele secţii de votare, din localităţile în care existau comunităţi importante de români în zone cu foarte puţini români.

Intenţia Guvernului Romaniei de a obstrucţiona votul diasporei reiese, în opinia noastră, şi din urmatoarele fapte:

• Ministerul de Externe şi Guvernul României au ignorat avertizările facute de FADERE, inca din 21 septembrie, in care li s-a transmis clar ca 294 de sectii de vot sunt insuficiente pentru romanii din diaspora, specificand ca intre 2009 si 2014 numarul romanilor din afara tarii in unele tari s-a dublat iar in altele a crescut cu 20-30%.

• In timpul primei dezbateri electorale din seara zilei de marti, 11 noiembrie 2014, premierul Victor Ponta a minţit alegatorii afirmând că „modificarea legilor electorale nu se putea face decât tot printr-o lege şi cu cel putin 6 luni inainte de alegeri întrucat altfel alegerile ar putea fi anulate” (în condiţiile în care chiar Guvernul pe care îl conduce a modificat legea 370/2004, pentru alegerea presedintelui Romaniei, prin ordonanta de urgenţă cu doar cu patru luni înainte de alegeri-Ordonanta de Urgenţă nr. 45 din 26 iunie 2014).

• Guvernul Românei a ignorat solicitările facute de Asociatia Alianta pentru Combaterea Abuzurilor in care a cerut emiterea unei unei Ordonante de Urgenţă care sa modifice Legea 370/2004 si care sa permita marirea numarului sectiilor de vot pentru al doilea tur de scrutin.

• MAE a ignorant solicitarile facute de FADERE, Federatia asociatiilor de romani din Europa, pe 3 noiembrie, pe 5 pe 6, pe 10 si 12, cereri catre Ministerul de Externe in care a cerut infiintarea a 1.000 de sectii de vot si dublarea personalului in sectiile deja existente.

• Ministerul de Externe a refuzat să asigure un număr suficient de cabine de vot şi de ştampile pentru secţiile de votare mai aglomerate.

Pe langa vina Guvernului Romaniei, se pot adauga si faptele diplomatilor romani corupti care nu au lucrat in favoarea romanilor, lucru pentru care sunt platiti, fiind faptasii multiplelor actiuni menite sa ingreuneze votul. Reamintim ca aceste persoane inca sunt in functiile lor si nimeni nu le-a cerut explicatii.

Astfel:

• Unii presedinti de sectii de vot din diaspora au decis sa plateasca mai putin membrii din comisia electorala, scopul fiind ca acestia sa renunte minimizandu-se in acest fel numarul de persoane care ar fi putut vota.

• In alte sectii de vot, Presedintele sectiei a mers in mai multe ocazii la romanii care asteptau la rand sa voteze, recomandandu-le sa plece acasa, ca oricum nu vor mai putea vota.

• In mai multe sectii de vot, Presedintii au inchis usile cu 15 si chiar 30 de minute inainte de ora 21:00, ora stabilita prin lege ca fiind ora inchiderii.

• In doua dintre sectiile de vot, la ora 21:00 nu au vrut sa mai lase romanii sa voteze, chiar daca acestia se aflat in interiorul sectiei.

• De asemenea, consideram vinovati toti presedintii de sectii de vot care si-au permis sa cheme Politia din tara respectiva si sa o puna impotriva propriilor concetateni pentru care ar fi trebuit sa lucreze. Romanii din diaspora care au vrut sa voteze nu au fost violenti, au dat dovada de foarte multa rabdare, de civism si patriotism prin faptul ca au indurat pana la 10 ore de stat la coada, in multe locuri chiar in conditii de frig, vant si ploaie.

În vederea bunului mers al anchetei, FADERE va pune la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie toate documentele şi informaţiile de care dispune şi îi îndeamnă pe toţi românii care au astfel de date sau informaţii, să procedeze în acelaşi mod.

Daniel Tecu, presedintele FADERE – Federatia asociatiilor de romani din Europa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.