Gazele se scumpesc in 2013, dupa alegeri

Pretul gazelor nu se va majora in acest an, ci din 2013, insa deocamdata nu s-a stabilit un procent in acest sens, a declarat, sambata, ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, dupa negocierile avute cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, de la sediul Bancii Nationale a Romaniei. Cat despre privatizari, cea a Oltchim va fi gata la sfarsitul lui semptembrie a.c., iar cea a CupruMin va fi reluata. 

“Anul acesta nu va creste pretul gazelor nici pentru populatie, nici pentru consumatorii noncasnici, dar din 2013 pretul va creste, dar inca nu s-a stabilit procentul. Urmeaza ca expertii tehnici si expertii institutiilor financiare sa stabileasca acest lucru pana maine (duminica, 6 mai, n.red.)”, a afirmat Chitoiu.

El a adaugat ca Romania are o intarziere in adoptarea legislatiei privind energia si gazul, acte normative care “se regasesc” in Parlament. “De asemenea, ne-am asumat ca Legea gazelor va fi aprobata prin ordonanta de urgenta”, a spus el.

Autoritatile romane se angajasera in negocierile cu FMI sa elaboreze pana la finele lunii aprilie un calendar privind eliminarea tarifelor reglementate in sectorul gazelor naturale.

In ultimii trei ani, statul a incasat redevente anuale de peste 1 miliard de lei pe an pentru toate tipurile de resurse exploatate pentru care se plateste aceasta taxa.

Tarifele platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si FMI au cerut Guvernului sa liberalizeze piata, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Pentru consumatori casnici, tarifele reglementate vor fi eliminate in 10 etape, pana in decembrie 2017.

Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate vor fi elimitate in 6 etape, prima treapta fiind programata pentru luna septembrie 2012, iar ultima in ianuarie 2014.

Privatizarea Oltchim – in septembrie, iar cea a CupruMin, reluata

Intrebat in ce stadiu se afla procesul de privatizare al CupruMin, Daniel Chitoiu a precizat ca intreaga procedura de reevaluare va fi reluata, dupa ce Ministerul Mediului si Padurilor va da avizul specific, in timp ce in cazul Oltchim se poate vorbi despre incheierea procesului de privatizare la finele lunii septembrie 2012.

“Licitatia CupruMin va fi reluata dupa ce Ministerul Mediului va da avizul de mediu. In termen de 4 luni trebuie sa reluam si sa finalizam. Reevaluarea de la CupruMin se va face sigur, dupa ce va primi avizul de la Mediu. Toata procedura de licitatie se reia de la capat. Termenul pentru Oltchim este ca, pana luna iunie, sa aiba management privat si la sfarsitul lui septembrie privatizare”, a explicat ministrul desemnat al Economiei. (M.S.)


LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.