Marea hinghereala

Dupa 4 ani in care a tinut doar 4 hingheri la Administratia pentru Supravegherea Animalelor, Sorin Oprescu incepe masiv strangerea maidanezilor si evacuarea lor din Bucuresti. Intamplator sau nu, operatiunea debuteaza fix cu o saptamana inainte de campania electorala si cu o luna pana la alegerile de primar general. Edilul Bucurestilor a vizitat, joi, un Oras al Cainilor – Dog Town -, dotat cu “garsoniere” din lemn, stradute, stalpi de iluminat cu supraveghere video si chiar “garzi de corp”, unde vor fi cazati maidanezii din Capitala. Spatiul a apartinut unei ferme de pui si a fost reamenajat de Asociatia Portico din fonduri private, se numeste Centrul de Protectie, Ingrijire si Adoptie a Animalelor Fara Stapan si este situat la 35 km de Capitala, in jud. Giurgiu, satul Uzunu (devenit celebru la viscolul si ninsorile de asta iarna, cand un bulgar a fost gasit mort in masina acoperita cu nameti).

Directorul Asociatiei Portico, Florian Fugasin, a precizat ca in prezent asteapta autorizatia sanitar-veterinara de functionare a adapostului, iar imediat dupa obtinerea acesteia va putea gazdui cainii vagabonzi din Capitala.

Prima faza a proiectului se intinde pe 3,8 ha si nu este chiar gata, investitiile fiind finalizate la doar doua dintre cele 6 hale, cu o capacitate de cazare si ingrijire de pana la 2.000 de caini.

A doua faza cuprinde extinderea “orasului” cu inca 4,9 ha, pentru adapostirea a inca 8.000 de animale, astfel ca in total vor fi aici 10.000 de patrupede, cam cate suflete traiesc in 4-5 comune sau 1-2 orasele.

Garsoniere pentru caini

Halele au fost amenajate pe zona parterului, cu tarcuri din plasa metalica si mobilate cu custi din lemn. Tarcurile interioare comunica cu cele exterioare, dand astfel posibilitatea animalelor sa iasa in exterior intr-un cadru supravegheat si strict controlat.

Animalele vor fi cazate si separate pe urmatoarele criterii:

a) stare de sanatate; b) varsta; c) sex; d) grad de agresivitate.

Mamele care alapteaza vor fi cazate impreuna cu puii (conf OUG 155 / 2001).

Schema functionala si flux operational: RECEPTIE (capturare sau primire) ► CONTROL MEDICAL (investigatie, interventii chirurgicale, tratament, analize) ► DEPARAZITARE ► CARANTINA ► VACCINARE ► STERILIZARE ► ADAPOSTIRE ► ADOPTIE ► ACTIVITATI SOCIALE (interactiune cu oameni)

Spital cu Camera de Garda si ATI

In cadrul adăpostului functioneaza si un spital veterinar cu personal medical specializat, care va desfasura toate operatiunile medicale necesare asigurarii stării de sănătate a animalelor.

Spitalul a fost amenajat cu spatii pentru receptie, consultatii si tratament, interventii chirurgicale, spatiu pentru terapie intensiva, birouri si sali pentru medici, vestiare / grupuri sanitare / dusuri si camera de garda, laborator, zona spitalizare / supraveghere – pensiune, zona carantina, magazii si depozite pentru hrana, spalatorie, uscatorie si camera centrala / hidrofor.

Pentru inceput, Municipalitatea Bucurestilor se va implica in strangerea cainilor de pe strazi si aducerea lor in adapost, in principal pentru sterilizare. Edilul a adaugat ca municipalitatea va incerca sa puna la dispozitie, pe langa masinile care vor transporta acesti caini, si vaccinurile obligatorii sterilizarii.

Politica maidaneza

Sorin Oprescu nu a ratat ocazia sa maraie la adversarii politici: “De  20 de ani asistam la discutii. Acum vedem fapte! In urma cu 4 ani credeam cu tarie ca Primaria Capitalei  poate rezolva singura aceasta problema. Ei, bine, nu s-a putut. Timp de patru ani s-a tinut piciorul pe frana. Am incercat sa aloc sumele necesare pentru construirea unui adapost, dar majoritatea PDL din CGMB  a respins complet aceasta idee! In timp ce unii apar si vorbesc despre cum rezolva ei problema cainilor, noi facem, construim si apoi raportam”, a declarat Oprescu.

Despre costuri, edilul a insistat ca nu stie nimic, fiind o investitie privata. Dar daca primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a construit acum 3 ani cu 1,5 milioane de euro din bugetul local un adapost pentru 550 de caini in Str. Odai nr. 3-5, am putea sa ne facem o idee asupra fondurilor.

Parteneriat din omenie

Presedintele Asociatiei sustine si el ca Municipalitatea nu a dat niciun leu, dar admite ca exista incheiat un parteneriat. “Ne bucuram ca am putut raspunde pozitiv solicitarii dumneavoastra de a construi un adapost unde sa poata fi tratati, sterilizati si cazati cainii fara stapan din Bucuresti. Centrul Zonal de Protectie, Ingrijire si Adoptie a Animalelor fara Stapan, pe care noi l-am denumit DOG TOWN este un un proiect realizat de Asociatia Portico, in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti si are ca obiectiv principal rezolvarea problemei cainilor fara stapan din orasul Bucuresti. (…) Le multumim tuturor celor care ne-au sprijinit in acest demers, si ma refer aici la firme care au venit alaturi de noi, dar si la persoane fizice, care au inteles ca nu trebuie sa astepti ca toate problemele sa fie rezolvate de autoritatile centrale sau locale, ca uneori solutiile trebuie sa vina de la cetateni, ca daca vrei sa traiesti intr-un oras civilizat trebuie sa te implici”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.