Ministrul desemnat al Economiei: Vom renegocia contractele cu “baietii destepti”

Daniel Chitoiu, ministrul desemnat al Economiei, a declarat sambata ca va renegocia in maxim 10 zile contractele cu “baieti destepti” din energie. Totodata, in urma discutiilor de la BNR cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene, managementul privat al companiilor de stat prevazute in acordul cu FMI va fi numit pana in octombrie, dupa ce fusese anuntat de ministrul demis Lucian Bode pentru luna mai.

“Mi-am luat angajamentul ca in maxim zece zile trebuie sa am o renegociere a acestor contracte, urmand ca dupa aceste renegocieri sa informam institutiile financiare internationale asupra hotararilor pe care le-am luat”, a spus Daniel Chitoiu, adaugand ca va renegocia si cantitati, si preturi, si termene mai mici.

Intrebat daca a vazut vreunul dintre contracte, ministrul desemnat a raspuns ca el, personal, nu a vazut si nici nu are voie sa le vada.

La 20 martie, ministrul Economiei, Lucian Bode, anunta ca Guvernul va rezilia in “conditii in care statul sa nu piarda” contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie daca beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta cresterea preturilor, scaderea duratei si a cantitatilor.

Renegocierea acestor contracte si anularea, in limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate au fost solicitate de catre reprezentantii FMI. Autoritatile au inceput operatiunea la sfarsitul anului trecut, cerand beneficiarilor sa accepte scaderea cantitatilor de energie si a duratei pentru fiecare acord, precum si majorarea preturilor la care Hidroelectrica vinde energia.

Beneficiarii contractelor directe erau in 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galati, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT Romania, Electrica, Salrom, CHN Petrosani si CLMB Pationar Brasov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la acordul cu Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.

Ajutorul de stat, bun de returnat

Comisia Europeana (CE) analizeaza un posibil ajutor de stat acordat “baietilor destepti” din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurentei a deschis o investigatie privind legalitatea acestor acorduri. Presedintele autoritatii de concurenta, Bogdan Chiritoiu, declarat in aprilie ca analizeaza, dupa ce a primit mai multe plangeri din partea Fondului Proprietatea, posibilitatea unui ajutor de stat in cazul contractelor incheiate intre Hidroelectrica si traderii de energie in afara pietei.

“Daca va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeana te obliga sa inchei practica respectiva, iar banii luati de la companii vor fi returnati statului. CE inca analizeaza daca va deschide investigatia”, a spus Chiritoiu. El a aratat ca autoritatea analizeaza de peste un an piata de electricitate si s-a autosesizat, declansand recent o investigatie care vizeaza posibile pratici neconcurentiale, atat pe verticala cat si pe orizontala. Seful Concurentei a precizat ca toate companiile investigate – Hidroelectrica si traderii parteneri, “baietii destepti” din energie – sunt pasibile de amenzi.

Hidroelectrica si Transgaz, primele cu management privat

Cat priveste managementul privat al companiilor de stat prevazute in acordul cu FMI, acesta va fi numit pana in luna octombrie, iar primele societati vizate sunt Hidroelectrica si Transgaz, a declarat sambata ministrul desemnat al Economiei. Alaturi de acestea, Oltchim, Romarm si Electrica Furnizare se numara printre societatile de stat la conducerea carora vor fi numiti manageri privati.

Printre companiile de stat pentru care vor fi selectati, ulterior, manageri privati, conform angajamentelor asumate fata de FMI, se numara Tarom, SNLO, CFR SA, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transelectrica si Romgaz.

In martie, Lucian Bode, ministrul Economiei, anunta ca lista scurta de manageri privati la Hidroelectrica, Oltchim si Romarm va fi definitivata pana la 30 aprilie, iar cea pentru Electrica Furnizare va fi redactata pana la 15 mai, etapa urmata imediat de numirea noilor directori, printre companiile cu management privat figurand insa si Complexul Oltenia.

Pentru Complexul Energetic Oltenia, lista scurta cu propuneri de candidati urma sa fie finalizata tot pana pe data de 15 mai. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.