Monica Macovei cere autoritatilor, in cazul Nastase: Aplicati legea!

Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, cere autoritatilor statului roman “sa puna capat acestei stari de confuzie, de un ridicol desavarsit, mentinuta si intretinuta cu buna stiinta, in legatura cu situatia juridica a condamnatului Nastase Adrian, si sa aplice legea”. Intr-o postare pe blogul sau, europarlamentarul sustine ca, in prezent, “condamnatul Nastase Adrian este arestat, conform art. 422 alin. 1 CPP, in baza mandatului de executarea a pedepsei inchisorii de 2 ani emis de catre Tribunalul Bucuresti”. Macovei ii adreseaza din nou un set intrebari ministrului Ioan Rus, privind vizitele pe care le primeste la spital detinutul Nastase si decizia ca acesta sa nu fie transferat, dupa operatie, la Spitalul-Penitenciar Rahova.

“Arestarea condamnatului a fost efectuata de catre organele de politie insarcinate cu executarea mandatului, in seara de 21 iunie 2012. Dupa arestare, in timp ce se afla in custodia politistilor de la executari penale din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, condamnatul, din cauza autovatamarilor pe care si le-a produs, nu a mai putut fi transportat la Penitenciarul Rahova, unde urmeaza sa-si execute pedeapsa, ci la o unitate de spital, pentru acordarea de ingrijiri medicale. Asadar, la aceasta data, condamnatul Nastase Adrian are calitatea de detinut, se afla arestat sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis de Tribunalul Bucuresti, chiar daca nu a fost inca introdus efectiv in regim penitenciar”, precizeaza fostul ministru al Justitiei.

Cum balbaielile de pana acum ale autoritatilor au adus mai multe necunoscute in punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei de catre Adrian Nastase, Monica Macovei prezinta si cateva extrase din Codul de Procedura Penala, revelatoare:

Art. 420. – (1) Pedeapsa inchisorii si pedeapsa detentiunii pe viata se pun in executare prin emiterea mandatului de executare. Mandatul de executare se emite de judecatorul delegat al instantei de executare in ziua ramanerii definitive a hotararii la instanta de fond sau, dupa caz, in ziua primirii extrasului prevazut in art. 418 alin. 3, (adica de la instanta superioara in fata careia hotararea a ramas definitiva – n.n.) ………………..

(2) In cazul in care cel condamnat se afla in stare de libertate, odata cu emiterea mandatului de executare a pedepsei inchisorii sau a pedepsei detentiunii pe viata, judecatorul delegat emite si un ordin prin care interzice condamnatului sa paraseasca tara. …………………….

Art. 421. – (1) Pentru aducerea la indeplinire a mandatului de executare, se trimit doua exemplare, dupa caz, organului de politie, cand condamnatul este liber………

……………………..

(3) In cazul in care cel condamnat se afla in stare de libertate, organele de executare prevazute in alin. 1 si 2 au obligatia de a lua masurile prevazute de lege in vederea punerii in executare a mandatului de executare a pedepsei si a ordinului de interzicere a parasirii tarii, in ziua primirii acestora.

Art. 422. – (1) Pe baza mandatului de executare, organul de politie procedeaza la arestarea condamnatului. Celui arestat i se inmaneaza un exemplar al mandatului si este dus la locul de detinere cel mai apropiat, unde organul de politie preda celalalt exemplar al mandatului de executare.

(11) In vederea punerii in executare a mandatului emis in executarea unei hotarari definitive de condamnare, organul de politie poate patrunde in domiciliul sau resedinta unei persoane fara invoirea acesteia, precum si in sediul unei persoane juridice fara invoirea reprezentantului legal al acesteia.

………………………..

(7) Comandantul locului de detinere consemneaza intr-un proces-verbal data de la care condamnatul a inceput executarea pedepsei (aceasta data este data privarii efective de libertate a condamnatului, adica din momentul arestarii de catre organele de politie – n.n.).

Intrebari adresate ministrului Rus

“De aceea, reiau toate cererile adresate ieri ministrului Ioan Rus si ii cer sa ne spuna:

a) Cine a aprobat vizitarea lui Adrian Nastase de catre membrii PSD, alti politicieni sau persoane care nu erau rude ale detinutului? Trebuie publicate cererile de vizita si aprobarile.

b) Au fost toate aceste persoane supuse controlului, asa cum prevede legea executarii pedepselor?

c) Au fost mai mult de o vizita pe zi si 4 pe luna? Daca da, de ce s-a incalcat legea si cine va raspunde pentru asta?

d) Cine a stabilit ca, dupa interventia chirurgicala, condamnatul Adrian Nastase nu poate fi incarcerat si tratat in spitatul Penitenciarului Rahova, cel mai bine dotat spital-penitenciar datorita inclusiv medicului Serban Bradisteanu, fost senator PSD si inculpat si el de DNA?”, isi incheia postarea Monica Macovei.

In fata legii toti oamenii sunt egali

In alte doua texte publicate pe blogul sau, Monica Macovei explica de ce ia atitudine in cazul Nastase, precizand ca “toti oamenii sunt egali in fata legii”, iar “barbatilor din PSD, PNL si PC (printre care cei care au atacat-o public: Hasotti, Dan Sova, Sarbu, n. red.) care, in lipsa unor argumente juridice, logice si morale, inteleg sa-l apere pe Adrian Nastase atacandu-ma pe mine, le spun un singur lucru: nu voi insulta pe nimeni si nu voi apela la atacuri la persoana”.

“In fata legii, toti oamenii sunt egali. Este un principiu de drept care trebuie respectat de toata lumea, indiferent de functie sau afinitate politica. Un stat sanatos din punct de vedere legal este cel in care legea se aplica tuturor, in mod egal. Respectarea legii este singurul motiv pentru care voi continua sa iau atitudine publica, chiar daca ating interese private sau de partid. O fac pentru toti cetatenii onesti care considera – ca si mine –  ca respectarea legii nu inseamna nici “rautate” si nici “pozitie inumana”. Este garantia statului de drept”, precizeaza Monica Macovei.

Ea insista ca va continua sa isi exprime opiniile, cu argumente, pana vor intelege toti, si cei din PSD, PNL si PC, ca legea trebuie sa se aplice in mod egal tuturor. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.