Ponta, oripilat de salariile compensatorii de la CSA, CNVM şi CSSPP. Chiţoiu: Le impozităm!

Premierul Victor Ponta a catalogat drept inacceptabile salariile compensatorii acordate celor care îşi vor întrerupe mandatul la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Consiliul de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP), odată cu trecerea acestor instituţii la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Prim-ministrul a anunţat, luni, că a cerut Ministerului de Finanţe o soluţie în acest caz. Vicepremierul Daniel Chiţoiu a şi găsit-o: impozitează cu 85% aceste salarii compensatorii, pe care însă tot le dă, deşi nu sunt prevăzute în lege. Premierul pare să accepte, considerând această impozitare o “taxă pe obraz gros”.

“Mie mi se pare absolut inacceptabil să iei 800.000 de euro după ce ai luat 20.000-30.000 de euro pe lună într-o instituţie, totuşi, publică. În America, ştiţi foarte bine, s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la băncile care au intrat în faliment. Cred ar trebui să facem acelaşi lucru şi am cerut Ministerului de Finanţe să găsim o soluţie”, a răspuns Ponta, într-o conferinţă de presă, după şedinţa USL.

“O să discut cu dl. preşedinte Ruşanu, să văd cine a cerut acele aşa-zise salarii compensatorii, pe care tot ei şi le-au dat. Atenţie! Să nu credeţi că sunt prevăzute în vreo lege sau le-a dat cineva! Şi le-au dat ei, ei şi le-au votat, iar acum trebuie să fie plătite şi cred, repet, după ce ai lucrat la o instituţie publică şi ai avut 30.000 de euro salariu pe lună să mai iei şi 20 de salarii compensatorii este inacceptabil”, a insistat premierul.

Ministrul Chiţoiu a anunţat însă luni, după întâlnirea cu senatorii PSD, că va prezenta în prima şedinţă a Guvernului o Ordonanţă de Urgenţă pentru impozitarea  cu 85% a acestor salarii compensatorii.

“Vom promova un act normativ de rangul OUG pentru impozitarea salariilor compensatorii la cei care şi-au întrerupt mandatul la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, CNVM şi Consiliul de Supraveghere a Pensiilor Private. Se vor impozita la fel ca la impozitarea drepturilor litigioase 85%”, a spus ministrul Finanţelor Publice.

Decizia este luată în condiţiile în care liberalii au refuzat categoric, până acum, propunerea socialistului Ponta de impozitare a salariilor mai mari de 1.000 de euro/lună la stat.

Vom vedea ce se va hotărî în şedinţa de marţi a Executivului, anunţată de premierul Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.