Scădere în construcţii şi servicii, creştere moderată în comerţ, până în ianuarie

Managerii societăţilor comerciale estimează o scădere în domeniile serviciilor şi construcţiilor, dar şi o creştere moderată a activităţii în comerţ, în perioada noiembrie 2012 – ianuarie 2013, informează, miercuri, Institutului Naţional de Statistică (INS). În industria prelucrătoare se consemnează o relativă stabilitate, conform indicatorului sold conjuctural.

Astfel, potrivit estimărilor din luna noiembrie 2012, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele 3 luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -44%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -38%).

De asemenea, managerii estimează şi o reducere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -34%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +6%).

În comerţ cu amănuntul, managerii estimează o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +6%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +5%) iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va consemna relativă stabilitate(sold conjunctural +3%). Peţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +29%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele 3 luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

În servicii, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată (sold conjunctural -6%), cu o reducere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +11%). (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.