Sistem piramidal de şpagă la CFR. Primele reţineri din maratonul audierilor

Filiera şpăgii era construită în sistem piramidal la CFR Călători: controlorii luau bani de la călătorii care circulau fără bilet, apoi dădeau o parte din bani către superiori, care la rândul lor îi trimiteau mai sus, până la nivelul revizorilor. Procurorii Parchetului Tribunalului Braşov au audiat joi, până la ora 16.00, 20 dintre cei 200 de „naşi” de tren ridicaţi de dimineaţă şi au emis deja ordine de reţinere pentru 18 dintre aceştia, însă audierile vor continua până la terminarea întregului lot. Între timp, DIICOT Braşov a difuzat şi primele imagini cu “naşii” surprinși în flagrant în timp ce luau bani de la călători. În acest megadosar de corupţie prejudiciul este estimat la 200 de milioane de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procuror Alina Popescu, cele 9 persoane pe numele cărora au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore sunt controlori de tren sau revizori de la Regionala CFR Călători Braşov, infracţiunile fiind săvârşite în sistem piramidal.

“Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contavenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor”, a spus Popescu.

Infracţiunile sunt de luare şi dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi divulgarea de informaţii nedestinate publicităţii în vederea obţinerii unui folos material.

Cât despre prejudiciul de aproximativ 200 de milioane de lei, acesta „poate să exprime contravaloarea tuturor tichetelor de transport care ar fi trebuit să fie încasate de conductorii de tren şi nu au fost, raportat la perioada de 1 an şi jumătate de când au fost făcute cercetările”, a precizat procurorul.

Alina Popescu a adăugat că anchetatorii „au fost folosite tehnici speciale de investigare pentru documentarea unei activităţi infracţionale desfăşurate într-o scară ierarhică de la nivelul conductori de tren, şef de tren, inspector şi revizor de specialitate”.

„Au fost folosite tehnici speciale de investigare, avem imagini ambinetale surprinse cu ocazia investigaţiilor făcute cu investigstori sub acoperire “, a precizat procurorul de la Parchetul Tribunalului Braşov.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.