CE ne intrerupe platile pe POSDRU. Ministerul Muncii ia masuri antifrauda

Autoritatile romane au primit, luni seara, scrisoarea oficiala a Comisiei Europene (CE) prin care sunt instiintate despre intreruperea platilor pentru cererile aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Dan Suciu,  purtatorul de cuvant al Guvernului, a dat insa asigurari, marti, ca efectele sunt “zero” intrucat exista suficiente fonduri la buget pentru ca finantarea sa fie asigurata in continuare. Pe de alta parte, Ministerul Muncii a adoptat o masura antifrauda care, totusi, nu se stie cat de eficienta va fi: toti beneficiarii trebuie sa declare pe propria raspundere ca nu au dat spaga niciunui functionar public din cadrul AM POSDRU si Organismelor de Intermediere Regionale, la depunerea aplicatiilor de proiecte si pentru procesarea cererilor de rambursare.

Dan Suciu a precizat ca o delegatie de la Directia Generala a Comisiei Europene DG Implemented va fi in Romania in perioada 29 februarie-2 martie si va analiza situatia. Guvernul Ungureanu spera sa se reia platile la sfarsitul lui martie, avand in vedere ca “sunt chestiuni de management, nu sunt neaparat chestiuni care tin de structura si de plati facute gresit” “Am primit garantii de la Ministerul Muncii si Ministerul Afacerilor Europene ca lucrurile pot fi controlate pana la sfarsitul lunii martie”, a precizat Suciu.

El sustine ca efectele intreruperii rambursarilor sunt “zero”. “Daca perioada va fi atat de scurta, de trei saptamani, nu este absolut nicio problema, din nicio perspectiva, nici pentru cei care deruleaza, cu atat mai putin pentru economie. (…) Macar daca am fi avut mai multe fonduri, sa avem ce intrerupe cu adevarat”, a mai spus Dan Suciu.

Declaratie antispaga, pe proprie raspundere

Tot marti, Ministerul Muncii anunta ca a luat noi masuri privind Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, precum introducerea “Registrului unic al cererilor de rambursare si al cererilor de prefinantare”, precum si birouri de sprijin si acordarea de audiente.

Ca o masura antifrauda, toti beneficiarii trebuie sa declare pe propria raspundere ca nu au oferit si nu au acordat, direct sau indirect, niciun fel de foloase necuvenite, niciunui functionar public din cadrul AM POSDRU si Organismelor de Intermediere Regionale, in legatura cu depunerea aplicatiilor de proiecte si pentru procesarea cererilor de rambursare, informeaza ministerul.

De asemenea, se introduce pe site-ul www.fseromania.ro, domeniul “Registrul unic al cererilor de rambursare si al cererilor de prefinantare”, pentru procesarea cererilor de rambursare si platile catre beneficiari, in termen de 45 de zile calendaristice.

De la 1 martie, AM POSDRU si Organismele Intermediare Regionale trebuie sa acorde audiente, in fiecare joi, de la ora 12.00. Tot de la aceasta data, vor functiona si birourile de sprijin (Help-desk-uri, in cadrul Autoritatii de Management si la Organismele Intermediare).

3,5 miliarde de euro, sub semnul intrebarii

Claudia Boghicevici, ministrul Muncii, a cerut directorului general AM POSDRU, Carmen Rosu, proceduri mai simple pentru beneficiari, o monitorizare mai buna a proiectelor, completarea schemei de personal, urgentarea proiectelor. E asustine ca intreruperea rambursarilor de la CE este “o procedura uzuala, pe termen scurt, o masura de precautie a Comisiei Europene, care se ridica imediat ce statul membru corecteaza deficientele”.

“Suspendarea presupune blocarea intregului program. In acest moment, AM POSDRU face plati catre beneficiari de la bugetul de stat, iar procedura de selectie a proiectelor se desfasoara normal. Conducerea AM POSDRU face eforturi ca, pana la mijlocul lunii martie, sa duca la capat toate recomandarile, astfel incat Comisia Europeana sa reia rambursarile in cadrul acestui program”, se eplica in comunicat.

Finantarea totala alocata prin Programul Operational Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane” pentru intreaga perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,25 miliarde euro, din care contributia UE este de 3,47 miliarde euro.

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, care a avertizat de mai mult timp asupra pericolului care ne paste, a declarat, luni, ca spera ca intreruperea platilor pe POSDRU sa nu dureze decat cateva saptamani si, astfel, sa nu afecteze rata de absorbtie a fondurilor europene.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.