Dosarul Lukoil, trimis în instanţă

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a trimis în judecată dosarul de spălare de bani de la Petrotel Lukoil SA Ploieşti, cu 8 inculpaţi – două persoane juridice şi 6 persoane fizice – şi un prejudiciu estimat de 1,7 miliarde de euro.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Prahova.

Anchetatorii au pus sechestru în 8 iulie pe mai multe active și conturi bancare, inclusiv pe conturile deţinute de Petrotel Lukoil SA Ploieşti la ABN AMRO BANK Olanda devenită, ulterior RBS BANK Olanda, precum şi pe sumele ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 2 miliarde de euro.

Reprezentanţii companiei petroliere sunt suspectaţi de spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii. Au fost trimise în judecată inclusiv societățile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Holdings Bvatrium, dar şi români şi ruşi din conducerea rafinăriei din Ploieşti.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii astăzi de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, anchetatorii i-au trimis în judecată pe:

– Andrey Iurevici Bogdanov, cetăţean rus, director general şi membru în Consiliul de Administraţie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, acesta fiind acuzat de folosire cu rea-credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani;

– SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, companie din grupul rusesc, pentru spălare de bani;

– Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, companie din grupul rusesc, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani;

– Andrei Raţă, cetăţean moldovean, membru în CA al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, acuzat de folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani;

– Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi la spălare de bani;

– Dorel Duţu, contabil şef în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani;

– Alexey Voinstev şi Olga Kuzina, ambii cetăţeni ruşi care deţin funcţii de director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, el pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi ea pentru complicitate la spălare de bani.

În perioada 2011-2014, inculpaţii au folosit cu rea-credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau “cu ştiinţă”, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect, arată procurorii.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe:

– 176.840.629 acţiuni la o valoare de 2,5 lei/acţiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei

–  primele de emisiune deţinute de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, în valoare totală de 1.880.931.388 lei

– conturile deţinute de Petrotel Lukoil SA Ploieşti la ABN AMRO BANK Olanda devenită, ulterior RBS BANK Olanda

– sumele ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA

– conturile deţinute de terţul acţionar majoritar al inc. SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Europe Holdings Bvatrium Olanda la CITY BANK LONDRA, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Istoricul dosarului Lukoil

Amintim că în 2 octombrie 2014 au avut loc 23 de percheziţii la sediul rafinăriei Lukoil din Ploieşti şi a altor societăţi comerciale de la aceeaşi adresă, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciul adus bugetului de stat de 230 de milioane de euro, potrivit estimărilor procurorilor.

În 6 octombrie, anchetatorii au pus sechestru asigurător pe produsele Rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei – exact prejudiciul constatat în urma percheziţiilor.

Imediat, conducerea Lukoil a anunţat că „Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă”.

A doua zi, în 7 octombrie, sechestrul a fost ridicat după ce premierul Victor Ponta şi-a exprimat public îngrijorarea faţă de soarta celor 3.500 de angajaţi ai rafinăriei.

Directorul general al Lukoil, Andrei Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani. El nu are voie să părăsească judeţul Prahiva şi judeţul Ilfov, potrivit măsurilor dispuse de procurori imediat după ridicarea sechestrului.

Totodată, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a instituit în aceeaşi după-amiază un alt sechestru asigurător, pe o cantitate de țiței mai mică stocată în spațiile de depozitare ale companiei de stat Oil Terminal, în valoare de 16 milioane de dolari.

În 9 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că „Justiţia se află în faţa unui şantaj” şi a cerut Guvernului „să fie pregătit să preia rafinăria Petrotel dacă Lukoil anunţă mâine că nu reia producţia”.

Băsescu a atras atenţia că „Lukoil merge de 5 ani în pierdere şi „premierul Victor Ponta minte când spune că a primit anual 700 de milioane la buget din partea companiei Lukoil ca taxe şi impozite”.

„I-a dat banii din acciză (acciza suplimentară de 7 eurocenţi la litrul de carburanţi – n.r.)”, a acuzat Băsescu.

În replică, premierul Victor Ponta a declarat că „o companie nu pleacă din ţară că e nervos Băsescu la ora trei” – făcând referire la declaraţia de presă a preşedintelui făcută la ora 15.00 la Cotroceni.

Ponta a admis că „Lukoil nu a plătit impozit pe profit”, arătând că „a dat alte taxe”.

A doua zi, în 10 octombrie 2014, Lukoil a reluat activitatea la rafinăria de la Ploieşti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.