UPDATE! Evazionistul Boer trage după gratii 7 complici

Procurori Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Oradea au dispus, astăzi, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpaţilor Neculai Stanciu, Ioan Poenar, Maria Constantin, Cătălin Ceauş, Dumitru Cioacă, Ion Pădure și Păstorel Florescu, administratori și reprezentanți ai unor societăți comerciale, toţi complicii evazionistului Vasile Valer Boer, administrator al SC OILSERV TOTAL SRL Oradea şi arestat într-o altă cauză.

UPDATE 9 mai: Tribunalul Bihor a dispus şi arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Boer.

UPDATE 26 aprilie:  Cei 7 complici ai lui Boer au fost arestaţi preventiv, prin decizie a Tribunalului Bihor.

Cei 7 vor fi prezentaţi instanţei, cu propunere de arestare preventivă, sub acuzaţiile de complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată.

În acest dosar, procurorii din cadrul S.T. Oradea, prin ordonanța din data de 06 martie 2014, au extins urmărirea penală faţă de Boer, arestat în altă cauză, administrator al SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, pentru comiterea infracțiunilor de:

– evaziune fiscală în formă continuată;

– spălare a banilor în formă continuată.

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori rezultă că în perioada 2008-2012, Boer a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, la nivel naţional, constituit din mai multe societăţi comerciale înfiinţate în diferite localităţi din ţară.

Prin aceasta, el a urmărit justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, societate pe care o administra și prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale, constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip „fantomă”.

Şmecherii cu motorină

„Scopul acestor acțiuni era comercializarea acestui produs la un preţ competitiv pe piaţa internă raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice şi ca rezultat, sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize şi TVA aferentă, respectiv impozit pe profit”, precizează DNA.

Modalitatea de fraudare a bugetului de stat a avut o amploare mult mai mare, fiind extinsă pe aproape întreg teritoriul naţional, fiind implicate diferite persoane, ca şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip “fantomă”, similare celor administrate de inculpați, dar având în acelaşi timp ca beneficiari finali ai acestor circuite comerciale frauduloase societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC OILSERV TOTAL SRL, mai arată procurorii.

Aceste firme erau interesate să-şi diminueze în mod fraudulos obligaţiile către bugetul de stat sau să introducă în circuitele comerciale de pe teritoriul naţional produse petroliere accizabile pentru care, în realitate, nu a fost achitată acciza datorată bugetului de stat, dar care a fost încasată de aceste societăţi de la clienţii lor, fiind inclusă în preţurile de vânzare evidenţiate pe facturile fiscale emise.

Mod de operare

Ulterior efectuării unor plăţi prin virament bancar între societăţile comerciale implicate, inculpații retrăgeau din contul bancar al firmelor respective, în numerar, a sumele de bani virate de SC OILSERV TOTAL SRL.

Banii retraşi din conturi erau predaţi imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, lui Boer sau altor persoane din anturajul său desemnate de el, reţinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, (de circa 2-3 % din sumele retrase) pe care le foloseau în interes personal, sume care, de altfel, se constituiau ca scop al activităţii infracţionale, respectiv ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăţilor ”furnizoare”.

14 milioane de euro prejudiciu

Prejudiciul total adus bugetului de stat de către SC OILSERV TOTAL SRL, prin reprezentantul său legal Boer Vasile Valer, este de 62.819.772 lei(cca. 14.000.000 euro), din care accize – 26.064.125 lei, TVA – 23.243.488 lei, impozit pe profit – 13.512.159 lei, aferente unui volum de produse energetice accizabile, comercializate în afara cadrului legal, de 25.123.620 litri.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul SRI și al lucrătorilor de poliție din cadrul D.G.A. – Bihor.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.