UPDATE! Fostul deputat Bivolaru, hoţ de produse petroliere

Fostul deputat PDSR (în legislatura 1996-2000) Gabriel Bivolaru a fost reţinut de procurorii constănţeni, alături de 8 bărbaţi, sub acuzaţiile de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani, ei fiind prezentaţi instanţei, luni, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Asupra unei a 10-a persoane învinuite, demersurile sunt făcute în lipsa acesteia, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Constanţa. Bivolaru este recidivist: el a fost condamnat la 5 ani de închisoare, în 2004, pentru că a prejudiciat BRD. A fost eliberat condiţionat după mai puţin de 3 ani.

UPDATE 6 august: Bivolaru şi 3 complici au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în noaptea de luni spre marţi, de judecătorii Tribunalului Constanţa. Ceilalţi 6 vor fi cercetaţi în libertate. Cea de-a 10 persoană, care a reuşit să fugă în momentul percheziţiilor, la volanul unui autoturism BMW, s-a predat la Poliţie în cursul zilei de luni, 5 august.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, inculpaţii furau ţiţei din conducte Conpet folosind instalaţii artizanale de perforare.

Apoi încărcau şi transportau produsul petrolier în cisterne-bazin de 30 de tone, disimulate în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară.

De aici, ţiţeiul era transferat într-o cisternă care îl transporta în depozitele unui antrepozit fiscal din oraşul Năvodari. Acolo, produsul petrolier sustras era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial, de către Gabriel Bivolaru. Mai pe româneşte, era vândut la benzinăriile din Constanţa ca fiind carburant de calitate.

Procurorul care a instrumentat cazul, Teodor Niţă, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că acţiunea de monitorizare a acestei grupări a început la sfârşitul lunii mai, când s-a început supravegherea inculpaţilor care furau ţiţeiul dintr-o conductă aflată în zona localităţii Nisipari.

“Era foarte inteligentă manevra. Camioanele stăteau la încărcat toată noaptea, pentru că, dacă ar fi dat drumul la presiune, ar fi apărut scăderi. Aşa, la 0,1 bari nu apăreau modificări pe grafic, deci era foarte greu de observat de către cei de la Conpet. Produsul petrolier ajungea apoi la Năvodari, la o rafinărie funcţională, dar neautorizată”, a precizat Teodor Niţă.

La începutul lunii iunie, inculpaţii au mutat operaţiunea de furt în zona comunei Cumpăna, unde montaseră alte instalaţii artizanale.

“O chestiune de o ingeniozitate tehnică incredibilă: prin conducta de 25 de ţoli a Conpet au făcut bypass în conducta de 20 de ţoli a Conpet şi din aceasta au scos ţiţeiul printr-o canalizare, undeva în câmp, la vreo 2 kilometri, sub o cultură de floarea soarelui. Putea să se are liniştit acolo, pentru că brăzdarul plugului nu deranja pe nimeni”, a mai spus procurorul.

Potrivit acestuia, ţiţeiul ajungea apoi în maşini cu rezervoare de mare capacitate, care îl transportau până în zona localităţii Techirghiol, unde era transferat într-o cisternă ce ducea petrolul la rafinăria din Năvodari. Aici era transformat într-o benzină de proastă calitate, care ajungea apoi în circuitul comercial. Anchetatorii nu au stabilit încă modul în care era comercializat combustibilul.

Prejudiciul probat până în prezent de anchetatori este de 1,1 milioane de lei.

Cei 8 reţinuţi alături de Bivolaru sunt:

  • Chihaia Marian
  • Arhire Adrian
  • Poenaru Marius-Ciprian
  • Boamfă Paul
  • Luca Viorel
  • Merdicos Romero-Ovidiu
  • Dimofte Petronel
  • Matei Marius-Ionuţ.

„Din probatoriul administrat în cauză, până în prezent a reieşit că inculpaţii sustrăgeau produs petrolier din conducte prin folosirea instalaţiilor artizanale de perforare, îl încărcau şi transportau în cisterne-bazin de 30 de tone disimulate în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară, fiind transferat apoi într-o cisternă. Ulterior, produsul petrolier era transvazat în depozitele rafinăriei unui antrepozit fiscal din Năvodari şi era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către Gabriel Bivolaru”, se arată în comunicatul Parchetului.

“La momentul intervenţiei pentru prinderea în flagrant, deşi un echipaj de jandarmi a executat semnale de oprire luminoase şi acustice pentru oprirea autovehiculului unui al zecelea suspect, Mangalea Gheorghe, acesta nu s-a conformat şi a lovit autoturismul jandarmeriei, iar deşi au fost trase două focuri de armă de avertisment, cel în cauză a reuşit să fugă”, au menţionat procurorii.

Cele zece persoane au fost depistate în urma unor acţiuni cu efective mărite de jandarmi, poliţişti şi lucrători ai Conpet, sub coordonarea unui procuror de caz, care au fost efectuate la sfârşitul săptămânii trecute privind furturile de produse petroliere din conductele magistrale de transport.

Eliberat condiţionat, a recidivat

Gabriel Bivolaru nu se află la prima infracţiune. În 22 martie 2004, el a fost condamnat de ÎCCJ la 5 ani de închisoare, pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzaţiile au fost de fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală.

S-a sustras pedepsei şi a fost dat în urmărire generală în 24 martie, fiind arestat la 1 aprilie 2004.

A fost eliberat condiţionat, la 26 februarie 2007, după ce a stat în detenţie 2 ani şi 10 luni.

Gabriel Bivolaru este fratele vitreg (după tată) cu liderul MISA, Gregorian Bivolaru.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.