Fostul sef al SIPI Constanta, ridicat de DNA de pe autostrada A2. In dosar mai sunt cercetati Blejnar, Marta si Comanita, pentru complicitate la evaziune cu petrol

Dan Florin Secareanu, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta, a fost ridicat de anchetatori direct de pe autostrada A2, pentru a fi dus la audiere in acest caz vast de evaziune fiscala si de spalare de bani, in care sunt vizate peste 20 de firme, printre care si Euroconstruct. Secareanu a fost dus mai intai la domiciliu pentru a-i fi perchezitionat. In dosar mai sunt cercetati de DNA Sorin Blejnar, fostul sef al ANAF, si fostul sef al Vamilor, Viorel Comanita, alaturi de omul de afaceri Radu Nemes si sotia acestuia, pentru complicitate la evaziune in legatura cu importul de produse petroliere. Blejnar sustine insa ca nu a fost instiintat oficial de DNA cu privire la faptul ca ar fi cercetat, anchetat, invinuit in vreun dosar si ca nu are niciun fel de implicare in protejarea vreunei afaceri ori societati comerciale.

Dan Florin Secareanu a fost filat in timpul deplasarii sale dinspre Constanta spre Bucuresti, iar la un moment dat anchetatorii au intervenit, blocand masina acestuia pe autostrada A2, potrivit unor surse judiciare.

El a fost dus apoi la locuinta sa din Capitala, unde anchetatorii au facut o perchezitie domiciliara, dar si a masinii acestuia. Ulterior, el a fost audiat de procurorii DNA, dar a spus ca nu doreste sa dea nicio declaratie.

Potrivit surselor judiciare, peste 20 de firme se afla in aceasta ancheta, printre care si Euroconstruct.

40 de perchezitii

Aproximativ 40 de perchezitii au fost derulate de anchetatorii anticoruptie in acest caz. Surse judiciare mai arata ca procurorii anticoruptie au dispus, printr-o ordonanta data in dosarul 54/2011, punerea sub invinuire si a fostului sef al ANAF, Sorin Blejnar, a fostului sefu al Autoritatii Nationale a Vamilor, Viorel Comanita. Totodata, Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Blejnar – disparut de acasa si dat in urmarire prin INTERPOL acum o luna -, este invinuit in acest caz.

Cei patru sunt cercetati pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinirea unui grup infractional organizat, relateaza presa scrisa si posturile de televiziune.

Fentarea accizelor la petrol

Investigatia a pornit de la omul de afaceri Radu Nemes. Prin firmele pe care le controla acesta, sotia sa si concubina lui, s-ar fi importat produse petroliere de o anumita calitate, iar dupa intrarea in tara acestia ar fi declarat produsele petroliere la o calitate mult inferioara. Prin aceasta procedura ilegala s-a urmarit plata unei accize mult mai mici pentru produsele petroliere, in timp ce ele erau vandute in realitate pe piata neagra la o suma mult mai ridicata.

In acest fel a aparut evaziunea fiscala cercetata de procurorii anticoruptie. Referitor la Blejnar, Comanita si Secareanu, sursele citate mentioneaza ca cei trei ar fi avut cunostinta de activitatile ilegale ale firmelor lui Nemes, dar fie nu au intervenit, fie le-au sprijinit.

Blejnar: “Poate este vreo confuzie”

Sorin Blejnar a declarat, intr-o interventie la Romania TV, ca “respinge cu fermitate aceste informatii”. “Nu am fost instiintat oficial de DNA cu privire la faptul ca as fi cercetat, anchetat, invinuit in vreun dosar… Nu am niciun fel de implicare in protejarea vreunei afaceri ori societati comerciale. Nu ma niciun fel de probleme cu justitia, pentru ca nu am facut nimic”, a spus Blejnar.

Ulterior, la Realitatea TV, fostul sef al ANAF a declarat: “Nu am fost citat de DNA, nu s-a facut nicio perchezitie la mine, poate ca este o confuzie sau nu sunt suficiente elemente”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.