UE ne-a dublat Reteaua Trans-Europeana de Transport

Consiliul pentru Transport al UE a extins, joi, cu 5 rute, reteaua europeana de transport TEN-T pe teritoriul Romaniei, dubland-o, practic, pe modul de transport rutier si marind-o cu peste 40% pe feroviar. Finantarea europeana necesara construirii infrastructurii de transport de la noi din tara va fi, astfel, mai accesibila. In afara surselor de finantare provenite din Instrumentele Structurale acordate de Comisia Europeana (Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune), dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport a retelei TEN-T mai beneficiaza si de alte fondurilor europene alocate programului, a anuntat ministrul Alexandru Nazare.

Rutele aprobate cuprind atat infrastructura feroviara, cat si pe cea rutiera, pe traseele:

* Timisoara-Sebes-Turda-Targu-Mures-Iasi-Ungheni

* Calafat-Craiova-Alexandria-Bucuresti

* Timisoara-Sebes-Turda-Targu-Mures-Iasi-Ungheni

* Calafat-Craiova-Alexandria-Bucuresti

* Bors-Turda si Constanta-Tulcea-Braila-Galati in reteaua globala si a Canalului Dunare-Bucuresti in reteaua centrala.

Reteaua Trans-Europeana de Transport (TEN-T) include toate modurile de transport si asigura aproximativ jumatate din traficul de pasageri si marfa. “Accesul la finantare va fi simplificat, iar finantarea europeana disponibila pentru proiectele acestea, identificate de acum ca fiind prioritare, va creste substantial”, a declarat ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare.

Reteaua TEN-T este planificata pe doua niveluri, respectiv reteaua centrala si cea globala. Reteaua centrala va fi formata din nodurile si conexiunile cele mai importante pentru UE din punct de vedere strategic si economic, incluzand toate modurile de transport, iar reteaua globala va asigura accesibilitatea retelei centrale, va lega toate regiunile UE, va fi multimodala si va oferi o infrastructura de baza pentru serviciile de transport intermodal de pasageri si marfa.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.