SFATUL AVOCATULUI: Celularul

Printr-un act normativ recent – Ordonanța Guvernului 11/2019 (Monitorul Oficial 675 din 13 august 2019) – în luna august a fost modificată și completată Ordonanța de Urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Faptul că avem o nouă modificare/completare a regulilor de bază privind circulația pe drumurile publice nu surprinde pe nimeni, în contextul deselor modificări și completări ale legilor în vigoare, în funcție de diverse interese sociale, politice etc. Ceea ce este important referitor la aceasta modificare este impactul pe care îl poate avea asupra siguranței în trafic, atât în ceea ce privește conducătorii auto, cât, mai ales, pentru ceilalți participanți la trafic.

Referitor la această modificare/completare legislativă, consider că este binevenită, fiind justificată de consecințele negative constatate în traficul rutier – aici mă refer strict la prevederile noi referitoare la utilizarea sau doar deținerea telefoanelor mobile (sau a altor dispozitive similare sau cu funcții asemănătoare – tablete, aparate foto/video) în vederea folosirii.

Noile reguli…

Consider noile prevederi legale foarte importante, prin prisma posibilelor efecte pozitive pe care le-ar putea produce: diminuarea numărului accidentelor soldate cu pierderi de vieți omenești sau traumatisme grave și micșorarea pierderilor materiale reprezentate, printre altele, de reparația mijloacelor de transport, persoane sau marfă, precum și diminuarea întârzierilor în deplasarea conducătorilor auto (și nu numai) și în deplasarea călătorilor sau a mărfurilor.

Esența noilor modificări legislative este prevăzută la art. I pct. 1, respectiv: „În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

Astfel, față de interdicțiile anterioare în ceea ce privește utilizarea telefonului mobil în timpul condusului pe drumurile publice, când practic se putea ține în mână telefonul mobil, chiar dacă nu era folosit, dacă acesta era prevăzut cu „dispozitive tip «mâini libere»”, lucrurile devin mult mai stricte.

Iacob Anca

Prin noua modificare, consider că dispozitivele respective nu mai sunt permise.

Interdicția privește dispozitivele care necesită „ținerea în mână” a telefonului mobil. Dacă dispozitivul permite utilizarea acestuia fără atingerea telefonului mobil totul este ok din punct de vedere al noilor reglementări. Totuși, care este diferența între atingerea sau ținerea telefonului mobil în mână și atingerea sau folosirea dispozitivelor „mâini libere” care pot avea același efect imediat ca acestea, respectiv diminuarea atenției conducătorului?

Aplicarea…

Rezultatul dorit de legiuitor a fost de a diminua utilizarea dispozitivelor care pot perturba atenția conducătorilor și micșorarea pierderilor cauzate de incidentele produse. Intenția este bună, rezultatele scontate sunt bune, rămâne de văzut cum poate fi aplicată o astfel de prevedere legală, respectiv cum poate un agent constatator să observe și apoi să probeze că, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorul acestuia ținea în mână sau folosea în orice mod un telefon mobil sau a orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Prin noile modificări legislative, observăm o apropiere mai mare a legislației contravenționale românești (cel puțin în domeniul rutier) de dreptul penal (unde în cazul anumitor infracțiuni se pedepsește și tentativa).

În paralel, are loc o distanțare de dreptul civil, așa cum ne-am obișnuit. Apropierea dreptului contravențional de dreptul penal înseamnă și o modificare în ceea ce privește sarcina probei, respectiv, agentul constatator trebuie să probeze săvârșirea contravenției. Consider că un proces-verbal contestat în instanță, în care lipsește martorul care să probeze fapta menționată de agentul constatator, va trebui să fie anulat ca neprobat. Așa cum în dreptul penal există prezumpția de nevinovăție, și în dreptul contravențional, pretinsa contravenție va trebui dovedită/probată de agentul constatator.        

În urmă cu mai bine de 10 ani…

În urmă cu mai bine de 10 ani, am fost implicat într-un incident auto ușor din cauza telefonului mobil. Atunci nu foloseam dispozitive „mâini libere” sau similare, telefonul fiind pe scaunul din dreapta mea. În momentul în care a sunat, m-am uitat spre el și nu am mai fost atent la vehiculul din față. Când am revenit cu privirea la acesta, era deja târziu, pentru că a încetinit brusc, iar eu, deși am frânat, nu am reușit să evit impactul. Daunele materiale nu au fost consistente, au fost avarii minore, ușor de reparat. Ceea ce a fost neplăcut a fost că am pierdut timp pentru constatarea accidentului și repararea autoturismului. Chiar dacă, în prezent, constatarea accidentului nu mai durează atât de mult, fiind posibilă constatarea amiabilă, repararea mijlocului de transport poate acoperi o perioadă mai lungă de timp.

Având în vedere efectul preventiv, consider că noile reglementări sunt bine-venite și că pot contribui la diminuarea numărului de incidente în trafic, fie că vorbim de conducătorii auto, fie că vorbim de bicicliști sau conducătorii de tramvaie. Un singur lucru mi se pare discutabil: de ce se sancționează „ținerea în mână” a telefonului sau a celorlalte dispozitive? Se sancționează, astfel, tentativa de folosire ulterioară a acestora? În caz contrar, cred că la fel de periculoasă este și ținerea în mână a unei țigarete sau a altui obiect (sticlă de apă, energizant sau mâncare) în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare.

Sfat: Atenție la neatenție! Încercați să evitați orice element care ar putea să vă distragă atenția de la condus. Astfel, vă protejați și protejați și pe ceilalți participanți la trafic.

avocat George IACOB-ANCA

george@iacob-anca.ro

SCA IACOB-ANCA & ASOCIAȚII

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.