Top 6 calități ale unui șofer profesionist de top

Andreea-GheorgheCu training și practică, probabil, multe persoane pot învăța să conducă un ansamblu cap tractor și semiremorcă, însă meseria de șofer profesionist, presupune mult mai multe lucruri decât a ajunge la destinație din punctul A în punctul B. Contează și CUM…

Când vorbim despre un autocamion de mare tonaj pentru transportul de mărfuri, ne referim la costuri foarte mari. Iar dacă acestui lucru i se adaugă respectarea unui program strict și obligaţia încadrării într-un obiectiv orar bine definit (o anumită oră – booking), pentru a ajunge la destinație, putem afirma că nu este un loc de muncă pentru un șofer obișnuit.

Marile companii de transport americane au fost implicate într-un studiu longitudinal, care a avut ca rezultat topul caracteristicilor care fac diferența în succesul transportului și transformă șoferul de TIR obișnuit într-unul bine pregătit din punct de vedere profesional!

Un șofer de încredere…

Șoferii de top știu că angajatorii și clienții au termene și programe care depind de performanța în timp util a șoferului. Își cunosc programul, fac ceea ce spun că vor face, cum și când promit. Dacă dispecerul și șoferul au stabilit că plecarea spre descărcare să fie la ora 5 a.m., e minunat când acest lucru se respectă, deoarece, conform acestui plan, s-au făcut celelalte pentru întreaga zi și, ca viziune, poate, pentru întreaga săptămână.

…independent…

Șoferii de tir bine pregătiți profesional trebuie să fie în măsură de a avea responsabilitate exclusivă pentru camionul condus și încărcătura sa și de a lua decizia corectă în caz de urgență. De asemenea, el trebuie să facă față, de cele mai multe ori singur, situațiilor în trafic și zilelor de muncă. Șoferii de top au cunoștințe, abilități, astfel încât să poată rezolva probleme atunci când și în cazul în care apar, indiferent dacă acestea sunt dificultăți mecanice, de trafic sau probleme de marfă, și să dețină informații actualizate.

…politicos…

Este adevărat că șoferii de camion petrec mult timp singuri, totuși, cei buni au „abilități de comunicare”. Ei știu cum să interacționeze cu angajatorul, cu alți șoferi, cu colegii, cu lucrătorii portuari, clienții și personalul din fabrică. Șoferul știe că el este imaginea firmei și că o reprezintă.

… cu abilități mecanice…

Șoferii bine pregătiți profesional au cunoștințe de bază despre modul în care funcționează un camion. Ei pot efectua reparațiile necesare, cum ar fi schimbarea unei siguranțe sau a unui bec, schimbarea unei roți, și pot face ceea ce este necesar pentru a se asigura că vehiculul îndeplinește standardele de conformitate și de siguranță. Acest lucru contribuie la un mediu de lucru mai sigur, nu numai pentru șoferul de camion, ci și pentru ceilalți participanți la trafic.

… record de conducere…

Șoferii de TIR bine pregătiți profesional au un record excelent de conducere. Acest lucru oferă încredere angajatorului și clienților că marfa se află în siguranță și e livrată la timp. De asemenea, asigură și mențin costuri reduse de funcționare ale camionului. Un record excelent de conducere arată că șoferul nu are doar respect pentru ceilalți, ci, de asemenea, auto-respect și profesionalism.

… cu îndemânare și vigilent…

Un șofer de top trebuie să știe să manevreze impecabil ansamblul cap tractor și semiremorcă. De asemenea, el trebuie să fie conștient de starea de funcționare a autocamionului, drum și trafic. Provocările condusului, nu stau doar în a vedea, ci în aproape toate simțurile. Șoferii buni își vor da seama că un sunet e ciudat, pot simți vibrații sau chiar un miros iar toate acestea pot fi un semnal de avertizare timpurie a apariției unei probleme tehnice sau în trafic.

Cu puțin efort și dedicație, șoferii de TIR pot deveni bine pregătiți profesional! De șoferi de top au nevoie firmele de transport în ziua de azi!

Psiholog Andreea Gheorghe specializat în psihologia transporturilor

gheorghe.andreeaioana@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.