Panouri cu benzinării şi preţuri, la intrarea pe autostrăzi

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU
Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

Consiliul Concurenței cere Ministerului Transporturilor să instaleze la intrarea pe fiecare autostradă panouri cu date referitoare la numele companiei care deține benzinăria, poziția la care se află aceasta pe autostradă și prețurile practicate la carburanți.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenței (CC), argumentează că măsura „va avea rolul de a stimula concurența prin preț dintre operatorii economici, pe de o parte, dar și de a asigura consumatorului posibilitatea de a alege carburanții cu cel mai bun raport calitate-preț”.

În plus, este nevoie de crearea unei baze de date și a unei aplicații web/mobile pentru compararea prețurilor la carburanți.

„Piața comercializării carburanților din România este foarte concentrată, ceea ce are un impact determinant asupra concurenței. De aceea, în urma monitorizărilor pe care le-am efectuat, am elaborat aceste recomandări ce ar trebui să conducă la creșterea concurenței în acest domeniu, principalii beneficiari fiind consumatorii finali”, explică el.

O altă propunere este publicarea, de către Ministerul Energiei și Ministerul Economiei, a rezultatelor controalelor pe piaţă.

„Pentru a crește presiunea concurențială, pe de o parte, dar și pentru a asigura o bună informare a consumatorilor, Consiliul Concurenței recomandă publicarea pe site-ul web al Ministerului o situație centralizată lunară/semestrială cu privire la rezultatele testelor efectuate. Aceasta ar trebui să conțină denumirea companiilor controlate, localizarea benzinăriilor care au făcut obiectul controlului, precum și rezultatul testelor efectuate. De asemenea, dacă au fost aplicate sancțiuni contravenționale, acestea ar trebui să fie prezentate publicului”, se mai arată în comunicatul CC.

Totodată, autoritatea de concurență solicită „eliminarea barierelor la intrarea pe piața carburanților”.

„În cazul construirii de benzinării, având în vedere natura activității desfășurate în cadrul acestora (manipulare materiale ușor inflamabile, toxice) și posibilele riscuri (de exemplu, de explozie) ce trebuie prevenite, numărul autorizațiilor necesare este mai mare decât cel al construcțiilor uzuale. Însă, pe lângă autorizațiile emise de organele competente într-un domeniu specific, organele administrației publice locale (de exemplu, primării, consilii județene și locale) pot lua hotărâri cu impact asupra modului de folosință a terenurilor aflate în unitățile administrativ-teritoriale respective. Astfel, există riscul excesului de reglementare prin impunerea anumitor restricții de construire, care să îngreuneze sau chiar să împiedice construirea de benzinării într-o anumită zonă/localitate”, explică reprezentanţii CC.

Imagine: Jean-Mihai Pâlșu
Imagine: Jean-Mihai Pâlșu

De asemenea, se recomandă reducerea perioadei de autorizare a construirii noilor benzinării, „fapt ce ar conduce la o reducere a costurilor necesare accesului noilor operatori pe piață și ar crește presiunea concurențială asupra companiilor active la un anumit moment dat”. În acest sens, CC va demara un proces de consultare cu reprezentanții organelor guvernamentale și cu prefecturile de județ.

Benzină şi la hipermarket

Consiliul Concurenței propune și creșterea sau diversificarea ofertei de carburanți prin intrarea pe piața carburanților a marilor lanțuri de hiper/supermarketuri prezente în România. Activitatea nu ar fi una complet nouă pentru acestea, cu atât mai mult cu cât ele desfășoară deja activități de comercializare a carburanților în alte state europene (precum Franța, Germania, Marea Britanie), având o pondere importantă în cadrul piețelor naționale respective.

„În acest sens, autoritatea de concurență va iniția o serie de discuții cu reprezentanții acestor companii, în vederea identificării aspectelor care îngreunează/împiedică deschiderea de benzinării și, în măsura puterilor conferite de cadrul legal specific/propriu, găsirii de soluții care să faciliteze accesul pe această piață”.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.