Distanțe scurte, performanțe ridicate

Sau altfel spus, un proiect care scoate în evidență tendințele din logistica europeană la nivel de vârf. Inovația, sistemele IT puternice, facilitățile automatizate… flexibilitatea ridicate, au reprezentat baza pentru bune practici pe care Asociația Europeană Logistică a vrut să le transmită pieței.

Grupul KOMSA și-a adjudecat, anul acesta, Premiul European pentru Logistică (European Logistics Award 2019), acordat de către Asociația Europeană de Logistică. Compania a primit acest prestigios premiu pentru modul riguros în care aliniază operațiunile logistice pe care le realizează cu necesitățile industriei și cele ale partenerilor din retail: vânzătorul en-gros utilizează în mod inteligent elementele manuale și automate pentru a genera viteză în anumite puncte cheie, îndeplinind, în același timp, anumite necesități specifice individuale.

„Am dorit să creăm o soluție logistică flexibilă pentru clienții noștri care să ne permită să reacționăm oricând la cerințele pieței”, a declarat Sven Mohaupt, șef de procese la KOMSA.

Flexibilitate, automatizare și digitalizare…

Acestea sunt elementele cheie ale proiectului „RELOAD – digitalizarea intralogisticii KOMSA”, pe care compania l-a implementat ca parte a extinderii sediului său central. KOMSA a investit 30 de milioane de euro, cea mai mare sumă din istoria companiei, pentru construcția unei clădiri cu trei etaje și a unui nou centru logistic, care include un depozit „high-bay” și o facilitate automatizată de depozitare, localizate în Hartmannsdorf, Saxonia (Germania).

Scopul acestui proiect a fost de a aduce sub același acoperiș toate procesele logistice, îmbunătățind capacitatea și timpul de procesare pentru comenzile din industrie și ale partenerilor din retail. A fost o adevărată provocare să creeze procese eficiente și să asigure un grad ridicat de flexibilitate, pentru a reacționa rapid la noile cerințe de pe piață. Răspunsul, pe care KOMSA l-a descoperit cu ajutorul partenerului său, LogistikPlan, din Dresda, urmează rețeta „cele mai scurte distanțe, cele mai mici zone, cele mai ridicate performanțe”

Noul centru logistic combină toate procesele de depozitare și expediție care erau, în trecut, repartizate între cinci centre diferite din Hartmannsdorf. Clădirea oferă spațiu pentru până la 800 de locuri de muncă și pentru depozitarea a aproximativ 14.500 de paleți, în cadrul unui depozit cu o înălțime de 21 de metri. O clădire centrală integrează toate funcțiunile logistice, iar conceptul are ca element central automatizarea fiecărui proces în cadrul căruia timpul este un element critic din domeniul intralogistic: a fluxurilor de materiale pentru toate comenzile de returnare sau reparații, a îndepărtării cutiilor goale, a depozitării de piese de dimensiuni mici și a pregătirii operațiunilor de picking, conform principiului bunuri-persoană, a aprovizionării cu ambalaje etc.

Pentru a realiza acest lucru, KOMSA se bazează pe sisteme IT puternice, printre care se numără un sistem digital integrat care conectează în permanență managementul mărfurilor, logistica depozitului și managementul comenzilor. Mai mult decât atât, procesele automatizate și cele manuale sunt inteligent interconectate. Datorită depozitării automatizate, reperele sunt disponibile pentru expediție în mai puțin de trei minute, iar reparațiile pot fi procesate în aceeași zi, prin intermediul fluxurilor automatizate de materiale.

Timpii de procesare de sub o oră pentru peste jumătate dintre comenzi permit un grad înalt de flexibilitate, iar comenzile expres pot fi procesate până seara târziu. „Output-ul” poate fi dublat într-o perioadă scurtă de timp, ceea ce reprezintă o cerință importantă în domeniul în care activează KOMSA, adică în industria de telecomunicații și tehnologiei informațiilor, unde lansarea de noi produse sau perioadele de vârf, cum ar fi sărbătorile de iarnă, impun adevărate „explozii” de activitate.

Proiectul prezentat de KOMSA a avut următoarele rezultate:

  • O reducere de două cifre a costurilor de depozitare și picking.
  • Timpul de procesare pentru peste 50% dintre comenzi a scăzut de la 3,5 ore, la mai puțin de o oră.
  • În depozitul său KOMSA este, acum, capabilă să crească performanța de la 10.000 la 25.000 expediții pe zi.

KOMSA: de la fermă, la distribuitor multicanal

Istoria KOMSA a început în 1992, la o fermă din Hartmannsdorf, Saxonia. Acolo, doctorul Gunnar Grosse, originar din Suedia, a fondat o companie, alături de trei tineri ambițioși, pentru a sprijini dezvoltarea rețelei de dealeri de telefonie mobilă din Germania.

Astăzi, peste 20.000 de comercianți cu amănuntul din Germania și Polonia folosesc produsele distribuite de către KOMSA, care constă din peste 26.000 de repere: smartphone-uri, tablete, dispozitive de navigație, ceasuri inteligente, produse inteligente de uz casnic, sisteme de comunicare și colaborare și o gamă largă de accesorii de la peste 250 de producători din întreaga lume. KOMSA achiziționează produsele și le livrează retailer-ilor. Compania își sprijină partenerii cu servicii de personalizare, configurare și instalare, dar și în gestionarea problemelor tehnice, a retururilor sau a reparațiilor.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.